Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Digitalisering inom barn- och ungdomspsykiatrin

Digitalisering inom barn- och ungdomspsykiatrin Har passerat

Onsdag 15 maj 2024 09:05 - 09:20 A5

Föreläsare: Erika Haglöf, Margareta Eriksson, Sara Lundqvist

Spår: Av kliniker för klinker

I Sverige söker allt fler barn och unga vård på grund av psykisk ohälsa och allt fler får remiss till barn- och ungdomspsykiatrin för utredning av ADHD och autism. I VGR har antalet accepterade remisser till barn- och ungdomspsykiatrin ökat med 9 procent under det senaste året. För att kunna utreda fler barn och unga från hela regionen har VGR startat en ny regional mottagning som är specialiserad på utredning av ADHD och autism. 


Mottagningen utreder 700 barn och unga per år. Inför uppstarten var målet att inte av rutin arbeta som de flesta brukat arbeta tidigare utan ta fram standardiserade utredningsflöden och gemensamma arbetssätt med inspiration från andra regioner och privata vårdgivare. För varje typ av utredning definierades vilka steg som skulle ingå,  vad som skulle göras per steg, vilken profession som skulle göra det och om digitala arbetssätt skulle kunna användas för att underlätta för patienterna, säkra kvalitet och/eller effektivisera arbetssätt. Därefter identifierades om det inom VGR fanns befintliga digitala lösningar som skulle kunna användas. Medarbetarna kom från olika verksamheter och för många var det en omfattande förändring att ta sig an de nya arbetssätten. 




Presentationen är utformad för att dela praktiska lärdomar och med förhoppningen om att kunna hjälpa andra med förändringsledning för att kunna effektivisera flöden och dra nytta av tillgängliga digitala lösningar. En viktig insikt har varit hur långt man kan komma "bara" genom systematisk användning av "traditionella" digitala lösningar. 


Exempel på mottagningens digitala arbetssätt är:

  • Standardiserade digifysiska utredningsflöden. Varje typ av utredning har definierade steg och det är på förhand definierat vilka steg som genomförs digitalt genom videomöte. Detta har öppnat upp för att även långväga patienteter kan få tillgång till utredning vid den regionala mottagningen, färre avbokningar under skollov, möjligheter till hemarbete för medarbetarna samt att det är enklare att få fullt deltagande för besök med flera olika aktörer. För de patienter som bor långt borta finns möjlighet till patienthotell för de obligatoriska fysiska besöken.
  • Digitala skattningsskalor. Familjer och skola svarar på frågor digitalt, så att resultaten finns tillgängliga digitalt före första psykologbesök. Besökstiden kan då prioriteras utifrån resultaten istället för på informationsinhämtning.
  • Professionsgemensam digital dokumentationsmall. En gemensam mall har utformats så att den både används för dokumentation och underlag att dela med familj efter utredning. Den bidrar till att familjen slipper få samma frågor flera gånger, minskar dubbeldokumentation och styr mot ett nära samarbete mellan psykologer, läkare och sjuksköterskor. 
  • Informationsfilmer på flera språk. För de barn och unga som får diagnosen ADHD och/eller autism finns behov av information om behandlingsalternativ och föräldrautbildning. För att utan väntetid kunna nå så många som möjligt med en första information erbjuds familjerna filmer, som distribueras genom 1177. Filmerna finns på svenska, engelska, arabiska och somaliska.





Språk

Svenska

Ämne

Psykisk ohälsa

Seminarietyp

Livesänd

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Vårdpersonal

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Välfärdsutveckling

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Erika Haglöf

Erika Haglöf Föreläsare

Enhetschef BUP regiongemensam utredningsmottagning och BUP En väg in för barn- och ungdomspsykiatri, VGR
Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen

Enhetschef Regional utredningsmottagning, Barn- och Ungdomspsykiatri, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Västra Götalandsregionen

Margareta Eriksson Föreläsare

Leg. läkare, Huvudprojektledare
Lumell

Leg. läkare och huvudprojektledare.

Sara Lundqvist Föreläsare

Sektionschef, Medicinskt Ledningsansvarig Läkare vid Barn- och ungdomspsykiatrin
Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen

Sektionschef och Medicinskt Ledningsansvarig Läkare, Barn- och ungdomspsykiatri, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Västra Götalandsregionen