Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Nu tar vi farväl av papper i laboratoriebeställningar och svar över regiongränser!

Nu tar vi farväl av papper i laboratoriebeställningar och svar över regiongränser! Har passerat

Onsdag 15 maj 2024 15:30 - 16:00 F6

Föreläsare: Rebecca Ceder, Andreas Mårtensson, Christel Bengtner, Christina Kling Hassler

Spår: Framtidens journal

Varje år skickar laboratorierna i Sverige tusentals prover över regiongränser för analys, så kallade skickeprover. Inom offentlig vård uppskattas årsvolymen till cirka 30 000 prover per miljon invånare. Processen att beställa och får svar på analyser som utförs utanför den egna regionen är till stor del fortfarande pappersbaserad. Detta är resurskrävande, medför stor risk för fel och leder till att provresultat inte finns på förväntat ställe i patientjournalen. Behovet blev än mer tydligt under covid-19 pandemin då analysresurser inte kunde nyttjas effektivt på grund av bristande infrastruktur för elektroniska beställningar och svar mellan regionerna.

Det finns explicita behov och nytta av en nationell digital tjänst för att kunna hantera elektroniska beställningar och svar av laboratorieprover som skickas för analys över regiongränserna. Denna föreläsning avser att visa på en vidareutveckling av 1177 Egen provhantering för att kunna stödja och effektivisera flödet av laboratorieprover som skickas för analys över regiongränserna. Den utvidgade tjänsten bygger vidare på befintlig infrastruktur för elektroniska beställningar och svar som redan är implementerad i de flesta regioner, och kan sedermera användas utan stora förändringar för att skicka beställningar och svar mellan landets laboratorier, så att slutanvändaren i vården inte behöver särbehandla prov som skall skickas vidare. De lokala och mottagande laboratorierna i regionerna kan samtidigt arbete mer effektivt enligt redan etablerade rutiner. När flödet för skickeprover digitaliseras så innebär det att vårdresurser frigörs, minskad risk för felhantering av prover och svar, samt att svarstiden till vården och patienten kortas. Detta är centralt för jämlik vård, samt kris- och katastrofberedskap i Sverige.

Under december 2023 skickades en intresseanmälan ut till regionerna och denna föreläsning kommer också att avhandla nuvarande status på projektet.

Språk

Svenska

Ämne

Klinisk informatik och semantik

Seminarietyp

Förinspelat + På plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Verktyg för implementering

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Vårdpersonal

Nyckelord

Nytta/effekt
Välfärdsutveckling
Styrning/Förvaltning
Patientsäkerhet
Användbarhet

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Rebecca Ceder Föreläsare

Profilbild för Andreas Mårtensson

Andreas Mårtensson Föreläsare

Verksamhetsarkitekt, leg. SSK
Inera AB

Andreas har en lång erfarenhet av IT inom hälso- och sjukvård. Har de senaste drygt tio åren arbetat på Inera med tjänsterna NPÖ och 1177 Journal samt informatiken kring patientjournalinformation.

Christel Bengtner Föreläsare

Inera AB

Profilbild för Christina Kling Hassler

Christina Kling Hassler Föreläsare

Medicinskt sakkunnig, överläkare
Inera AB

Christina Kling Hassler är medicinskt sakkunnig på Inera. Hon är överläkare inom radiologi sedan 1998 och har arbetat i 18 år som radiolog och verksamhetschef vid Danderyds sjukhus i Stockholm. I mitten av 2000-talet rekryterades hon av Landstingsdirektören i dåvarande SLL till rollen som ”Koncernsamordnare IT”. Byggde där upp regionövergripande organisation och fora för samordning av strategisk verksamhetsutveckling med stöd av IT. I mitten av 2010-talet anställd som Verksamhetsutvecklare på Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland där hon drivit flera stora, regionala/nationella projekt kring stöd för patientens process. Anställd på Inera 2016 som Verksamhetsstrateg. Är särskilt engagerad i frågor som rör stöd för patientens process.