Co-creation – hur man praktiskt involverar barn och unga i utvecklings- och innovationsarbeten Har passerat
Onsdag 15 maj 2024 16:10 - 16:40 F4
Föreläsare: Emmy Bertholdsson, Tove Ahremark
Barnkonventionen och Region Skånes Barnrättspolicy är viktiga grundprinciper i Bup:s digitala utveckling. Barn har rätt till delaktighet och inflytande i processer som rör deras hälsa och liv. Detta innebär att Bup arbetar konkret med co-creation, utifrån tjänstedesign, vid framtagning och utveckling av utbud och tjänster. Barn och unga från olika kommuner i Skåne involveras och är delaktiga genom hela innovationsprocessen. Bup Skåne arbetar aktivt med en förflyttning mot Nära vård och att utöka insatser med primärprevention, både för alla invånare utan patientkontakt och för de invånare som har patientkontakt. Dagens unga är digitalt infödda, det vill säga födda före 1997 med teknik och tjänster som är digitala som naturlig del av livet. Digitalisering medför därför nya arbetssätt för Bup som är en av avgörande faktorer för att klara tillgängligheten.
Genom att Bup hela tiden behöver arbeta med att tillgängliggöra sina tjänster, är deras målgrupp digitalt infödda vilket motiverar för digitala tjänster för psykisk hälsa och ohälsa. 2020 startade Bup Skåne ett innovations projekt vars mål var att öka sin digitala tillgänglighet. Genom att systematisk involvera barn och unga i utvecklingsarbetet lanserades 2022 Bup Skåne online, var grundbehov helt kom från målgruppen själv och vidare utvecklas tillsammans med unga, har idag ca 25 000 besök per månad. Bup Skåne online tilldelades Region Skånes hederspris Diabasen 2022 och vann Lätt att sprida priset 2022, samt var en av finalisterna i Sweden tech awards 2023.
Att involvera barn och unga kräver anpassningar utifrån ålder och andra förutsättningar, men genom att utifrån en eller flera tydliga frågeställningar, avgränsningar och övningar som främjar kreativitet och delaktighet. Det är också viktigt att identifiera och avgränsa sin målgrupp utifrån frågeställning, vilket kan vara faktorer som ålder, geografi, kultur etc. Vi vill visa och ge tips hur organisationer som arbetar med barn och unga kan ta steget att involvera sin målgrupp mer i sitt utvecklingsarbete, och själva praktisera barnkonventionen.
I projektet genomgick hela projektgruppen, samt dess samverkanspartners, en barnrättssäkrad utbildning via Bris (Barnens rätt i samhället) som heter expertgrupp barn. Där det i tydliga steg beskrivs hur barn kan involveras, samt anpassades metodiken utifrån projektet och dess målgrupps förutsättningar.
Ämne
Jämlik hälsa
Seminarietyp
Livesänd
Föreläsningsformat
Presentation
Föreläsningssyfte
Inspiration
Kunskapsnivå
Introduktion
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Tekniker/IT/Utvecklare
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer
Nyckelord
Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Personcentrering
Kommun
Innovativ/forskning
Uppföljning/Nulägesbeskrivning
Test/validering
Användbarhet
Konferens
Vitalis
Föreläsare
Emmy Bertholdsson Föreläsare
Innovationsledare
Innovation Skåne Ab
Emmy Bertholdsson är innovationsledare inom området hälsa på Innovation Skåne AB.
Emmy har en bakgrund som medicinteknisk ingenjör som numera arbetar som innovationsledare inom området Hälsa på Innovation Skåne, Region Skånes innovationsbolag. Arbetar främst i projekt och initiativ som är kopplat till barn och ungas psykiska och fysiska hälsa, med primärt fokus på prevention.
Tove Ahremark Föreläsare
Leg. psykolog
Bup digital behandling Skåne
Tove Ahremark är legitimerad psykolog och samordnare för Bup Skånes digitala team. Hon har arbetat med internetbehandling och digital utveckling under många år. Hon har tagit fram en internetbehandling för insomni för Bup Skåne och arbetar nu med att utveckla digitala utbildningar för webbtjänsten Bup Skåne online.