Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Stöd för omställningen till god och nära vård

Stöd för omställningen till god och nära vård Har passerat

Onsdag 15 maj 2024 09:30 - 11:30 J1

Föreläsare: Anna Netterheim, Camilla Bucht, Elisabeth Lagerkrans, Helena Petersson, Maria A Hilberth, Maria Palo, Martin Lindblom, Sofi Nordmark
Workshop facilitator: Iréne Nilsson Carlsson

Spår: Workshops och fördjupningar

För att delta i denna sessionen så måste du boka plats.

Du måste ha konferenskort och vara inloggad. 

Boka din plats genom att klicka på knappen "Boka".

Endast fysiskt deltagande är möjligt. 

Kom hit! Du som med hjälp av digitaliseringen vill ta steget vidare i omställningen till en god och nära vård.

Hur kan digitaliseringen bidra till omställningen till god och nära vård, på riktigt? Den här frågan är utgångspunkten för en inspirerande förmiddag tillsammans med personer från region och kommun, SKR och  Socialstyrelsen. 

God och nära vård - Nödvändigt och möjligt med hjälp av digitaliseringen
Iréne Nilsson Carlsson och Maria Hilberth med gäster

Omställningen  till god och nära vård pågår, samtidigt som  regionerna har stora utmaningar med vårdplatser och att få ekonomin att gå ihop. I det här samtalet diskuterar vi hur omställningen till god och nära vård kan vara en del av lösningen på hälso- och sjukvårdens utmaningar. Vi samtalar med personer med inblick i kommuner och regioner som berättar om vilka prioriteringar som görs inom omställningsarbetet för att hantera utmaningar på kort och lång sikt. Särskilt fokus ligger på digitaliseringens möjligheter.


Stödja omställningen till god och nära vård - distansmonitorering
Sofi Nordmark, Maria Palo

Socialstyrelsen tar tillsammans med Region Norrbotten fram en modell för distansmonitorering i primärvården. Vi gör det genom ett EU-projekt där vi anpassar en modell som varit framgångsrik i Spanien till förhållandena på svenska hälso- och vårdcentraler. På det här seminariet kommer vi berätta om den spanska modellen och hur den har blivit framgångsrik. Vi kommer också berätta om det pågående arbetet med att implementera modellen i primärvården i Region Norrbotten.


Stödja omställningen till god och nära vård - Vård i hemmet
Anna Netterheim, Elisabeth Lagerkrans

Den medicinsk-tekniska utvecklingen skapar nya möjligheter som gör att fler kan vårdas i hemmet. Socialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd om vård i hemmet. Det berör samverkan mellan kommunal hälso- och sjukvård, regionernas primärvård och öppen specialiserad vård och slutenvård. I det här seminariet diskuterar vi vad som behövs för en fungerande samverkan mellan olika vårdgivare, bland annat vilka krav som ställs på digitala lösningar.


Följa upp god och nära vård
Iréne Nilsson Carlsson och Martin Lindblom

I Socialstyrelsens uppdrag att främja, stödja och följa upp god och nära vård ingår att följa upp omställningen nationellt och i regioner och kommuner. Uppföljningen ska göras med indikatorer och kompletterande analyser. I uppdraget ingår också att data ska bli mer tillgängliga och visualiseras. Ett utvecklingsarbete pågår på Socialstyrelsen med att ta fram relevanta indikatorer och mått och att visualisera data. Här ges tillfälle för att ta del av Socialstyrelsens utvecklingsarbete och komma med inspel kring behov och önskemål om visualiseringar.


Följa upp och utveckla kvaliteten i kommunal hälso- och sjukvård

Camilla Bucht och Helena Petersson

En förutsättning för omställningen till en god och nära vård är insatser av god kvalitet till det växande antalet personer som behöver vård i hemmet. Här spelar styrningen och ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården en viktig roll.  Socialstyrelsen utvecklar indikatorer och visualiserar data att användas som strategiska beslutsunderlag i kommunerna. Kopplat till indikatorerna finns stöd för de kommuner som behöver genomföra utvecklingsinsatser. Här får du chans att ta del av hur indikatorer och stödinsatser kompletterar varandra.

Språk

Svenska

Seminarietyp

Enbart på plats

Föreläsningsformat

Workshop

Föreläsningssyfte

Verktyg för implementering

Kunskapsnivå

Fördjupning

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Anna Netterheim

Anna Netterheim Föreläsare

Utredare
Socialstyrelsen

Arbetar på Socialstyrelsen med frågor bland annat inom Rehabilitering, Nära vård och Kommunal hälso- och sjukvård.

Profilbild för Camilla Bucht

Camilla Bucht Föreläsare

Profilbild för Elisabeth Lagerkrans

Elisabeth Lagerkrans Föreläsare

Utredare
Socialstyrelsen

Utredare på Socialstyrelsen

Helena Petersson Föreläsare

utredare
Socialstyrelsen

Profilbild för Maria A Hilberth

Maria A Hilberth Föreläsare

Enhetschef
Socialstyrelsen

Jag arbetar som chef för området Nära vård på Socialstyrelsen, Avdelningen Utveckling av hälso- och sjukvården på systemnivå. Tidigare arbetat som chef och ledare i region samt även som kliniskt verksam, både på sjukhus och i primärvård.

Profilbild för Maria Palo

Maria Palo Föreläsare

Verksamhetsutvecklare
Region Norrbotten

Verksamhetsutvecklare inom Primärvården i Region Norrbotten. Tidigare verksam som enhetschef på sjukhus. Grundprofession fysioterapeut.

Profilbild för Martin Lindblom

Martin Lindblom Föreläsare

Utredare
Socialstyrelsen

Arbetar för närvarande bland annat med indikatorer för God och nära vård.

Profilbild för Sofi Nordmark

Sofi Nordmark Föreläsare

Utredare/projektledare
Socialstyrelsen

Arbetar som utredare och projektledare vid Socialstyrelsen där jag bland annat leder ett EU-projekt i samverkan med Region Norrbotten. Projektet syftat till att överföra bästa praxis från Spanien till Sverige gällande distansmonitorering för personer med kronisk sjukdom.
Jag har under de senaste 20 åren främst arbetat med projektledning vid en region kopplat mot IT inom vård och omsorg. Har drivit små som stora utvecklingsprojekt med såväl intern som extern finansiering. Flera projekt har utgått från kvadrupel Helix med involvering av medborgare, akademi, offentlig sektor och privat sektor. Jag har en filosofie doktorsexamen vid Luleå tekniska universitet. Min forskning rör digitalisering inom vård och omsorg med studier om utvecklings- och implementeringsprocessen ur individ-, grupp- och organisationsperspektivet.

Profilbild för Iréne Nilsson Carlsson

Iréne Nilsson Carlsson Workshop facilitator

folkhälsoråd
Socialstyrelsen

Ser fram mot inspirerande samtal om hur omställningen till god och nära vård kan snabbas på och breddas med stöd av digitaliseringen.