Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Automatiserad uppföljning och rapportering av ledtider i standardiserade vårdförlopp, cancer.

Automatiserad uppföljning och rapportering av ledtider i standardiserade vårdförlopp, cancer. Har passerat

Onsdag 15 maj 2024 11:00 - 11:30 A7

Föreläsare: Linda Aulin Lundeqvist, Lisa Jelf Eneqvist, Louise Svanström

Spår: Precisionshälsa

På Karolinska Universitetssjukhuset utreder och vårdar vi patienter med många olika cancerdiagnoser och rapporterar ledtider i 30 olika standardiserade vårdförlopp (SVF) cancer. De KVÅ-liknande koder som Socialstyrelsen har tagit fram för dokumentation av SVF har inte fungerat i praktiken hos oss. Anledningarna till detta är flera och vi kommer att berätta om dessa under vår föreläsning.


Istället har RCC Stockholm-Gotland utvecklat ett lokalt vårdregister på INCA-plattformen där datum för händelser i patientens cancerutredning rapporteras. Vårdgivaren äger sin inrapporterade data. Verksamhetschefen beslutar vem/vilka som ska ha behörighet till registret. SVF-INCA är ett verktyg för verksamheterna att följa patienterna i SVF förloppen. SVF-INCA möjliggör rapportering även av det som sker i primärvården.


Vi kommer att berätta om hur vi har tagit fram ett nytt sätt att dokumentera och arbeta med information om start och avslut av SVF i vårt journalsystem som möjliggör för automatiserad analys, uppföljning och rapportering av ledtider i våra vårdförlopp. Fokus har varit att dokumentationen görs på ett sätt som upplevs som naturlig för vår vårdpersonal.


Nu när vi har strukturerade data om de patienter som ingår standardiserade vårdförlopp kan vi nyttja regionens verktyg för automatiserad rapportering för att på ett automatiserat vis samla in alla data om pågående SVF, validera dessa data (vid inkorrekta data måste rättning ske i journalsystemet) och sedan skicka till SVF-INCA.


På Karolinska har denna utveckling lett till att vi internt kan följa våra ledtider och göra interna analyser. Mellan start och stopp lyfter vi in övriga tidpunkter som är viktiga för patientens utredningsförlopp. Informationen finns också integrerade i datalagret. Exempelvis för remisser, diagnostik i RIS, beställningar och svar, operationsplanering i Orbit och öppen- och slutenvårdshändelser.

Språk

Svenska

Ämne

Kliniska stöd och vårdmodeller

Seminarietyp

Förinspelat + På plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Verktyg för implementering

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Vårdpersonal

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Personcentrering
Uppföljning/Nulägesbeskrivning
Dokumentation
Patientsäkerhet

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Linda Aulin Lundeqvist

Linda Aulin Lundeqvist Föreläsare

Informatiker/Informationsarkitekt
Karolinska Universitetssjukhuset

Informatiker som brinner för semantisk interoperabilitet inom Hälso- och sjukvården. Arbetar sedan flera år med att strukturera och standardisera information som skapas inom cancervården, olika laboratoriediscipliner och radiologi där fokus är framför allt den internationella informationsstandarden openEHR.

Profilbild för Lisa Jelf Eneqvist

Lisa Jelf Eneqvist Föreläsare

Verksamhetsutvecklare
Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland

Verksamhetsutvecklare, sjuksköterska och projektledare på Regionalt cancercentrum i Stockholm och Gotland. Projektleder införandet av organiserad prostatacancertestning och har sedan starten 2015 ansvarat för implementering och uppföljning av standardiserade vårdförlopp inom cancervården.

Profilbild för Louise Svanström

Louise Svanström Föreläsare

Kvalitetsamordnare
Karolinska Universitetsjukhuset

Arbetar som kvalitetssamordnare och verksamhetsutvecklare på Tema Cancer, Karolinska CCC