Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Validering av Digital Triage och Utvärdering av design för Bättre Säkerhet och Effektivitet inom Hälso- och Sjukvård

Validering av Digital Triage och Utvärdering av design för Bättre Säkerhet och Effektivitet inom Hälso- och Sjukvård Har passerat

Tisdag 14 maj 2024 16:10 - 16:30 A5

Föreläsare: Gudrun Greim, Marika Jonsson

Spår: Digital triage

Denna presentation bygger på en rapport från Västra Götalandsregionen " Utvärdering och validering av automatiserad triagelösning Sök vård" och en tillgänglighetsstudie ” Utvärdering av tillgänglig design i 1177 direkt symptombedömning med deltagande aktionsforskning”. Föreläsningen fördjupar sig i utmaningarna, som uppstått kring triagelösningar inom vården, med fokus på vikten av validering och nödvändigheten av att skapa förtroende och förståelse för tekniska produkter innan de införs på bred front.

Digitala vårdtjänster spelar en stor roll i dagens och morgondagens vårdsystem. Genom rätt användning representerar digitala vårdtjänster en kraftfull resurs för att möta de stora utmaningar som hälso- och sjukvården står inför. Västra Götalandsregionen (VGR) planerar att implementera flera nya e-tjänster inom hälso- och sjukvård för att främja tillgänglighet, närhet till vården och effektiv resurshantering. Dessa tjänster förväntas underlätta för både invånare, patienter och vårdpersonal och är en viktig del av en sammanhållen vård. Centralt för dessa tjänster är regionens Vård och hälsa-applikationen, där "Sök vård-flödet" inkluderar en automatiserad triagelösning med digital symtombedömning och prioritering inför fortsatt kontakt med vården. Under en fyra månaders testperiod våren 2023 genomfördes en detaljerad utvärdering och kvalitetssäkring av triagelösning, vilket resulterade i en temporär paus och en omvärdering av hur triagesystemet bäst kan användas i regionen.

Under tiden valideringsrapporten utarbetades genomfördes även en studie med en utvärdering av kognitiv tillgänglighet för 1177 direkt genom Forskningsprogrammet CoDeAc (Co-Design for Accessibility) med forskare från bland annat KTH. Tillsammans med personer med egna erfarenheter av kognitiva funktionsnedsättningar utvärderades symptombedömningen för ett fiktivt patientfall.

Föreläsningen belyser behovet av validering och förståelse för tekniska lösningar som kan användas för att förbättra vården, vilket är en central del av att skapa och upprätthålla en pålitlig digital infrastruktur. Utgående från Västra Götalandsregionens valideringsrapport av triagesystemet 'Sök vård' och tillgänglighetsstudien lyfter vi fram identifierade risker och begränsningar. Vi betonar vikten av validering och utvärdering även för certifierade system samt diskuterar behovet av anpassning och regelkännedom inom vårdsektorn. Vi ger även råd om hur vård och teknik kan samarbeta för att säkerställa patientsäkerhet och effektivitet. Dessutom ges ett konkret exempel på hur kognitiv tillgänglighet kan utvärderas och beskriver varför det är viktigt.

Vi betonar de viktiga aspekterna i validering, oavsett tidigare certifiering eller lansering. Det är essentiellt att användarna förstår både potentialen och begränsningarna hos produkterna innan de införs på bred front. Validering är en kontinuerlig process som behöver utföras även efter lansering och certifiering av produkter. Det kräver eget engagemang, nyfikenhet samt tillräckliga resurser för att genomföra en tillförlitlig validering. Öppenhet och tydlighet från samtliga parter är av stor betydelse för att kunna identifiera och åtgärda eventuella brister och göra anpassningar över tid.

Västra Götalandsregionens valideringsprojekt och tillgänglighetsstudien ger oss betydelsefulla insikter om utmaningarna och behovet av noggrann validering och standardiserade testningar vid införandet av digitala triagesystem inom vården. Dessutom belyses vikten av att integrera kognitiv tillgänglighet vid varje utvärderingsprocess. Presentationen framhåller behovet av att bygga förtroende och förståelse för produkternas funktionalitet och användbarhet innan en omfattande implementering genomförs.

Marknaden har stort behov av att IT-produkter för vården vidareutvecklas. Viktigt budskap i denna föreläsning är att aktivt undersöka hur produkter fungerar i olika sammanhang. Genom att ha insikt i både begränsningarna och potentialen av digitala lösningarna, samt en god förståelse för det relaterade regelverket, kan en mer robust och pålitlig digital systemstruktur inom vården skapas på lång sikt.




Språk

Svenska

Ämne

Införande

Seminarietyp

Livesänd

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Verktyg för implementering

Kunskapsnivå

Fördjupning

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Vårdpersonal

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Test/validering
Patientsäkerhet
Användbarhet

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Gudrun Greim

Gudrun Greim Föreläsare

Verksamhetschef, specialistläkare
Närhälsan/ Västra Götalandsregionen

Medicine doktor och specialist allmänmedicin, onkologi, hematologi, internmedicin, Verksamhetschef jourmottagningen Närhälsan Online, Västra Götalands regionen

Profilbild för Marika Jonsson

Marika Jonsson Föreläsare

doktorand i människa-datorinteraktion vid KTH och utvecklingsledare på Habilitering & Hälsa i Västra Götalandsregionen
Västra Götalandsregionen

Doktorand i människa-datorinteraktion vid KTH och
utvecklingsledare på Habilitering & Hälsa i Västra Götalandsregionen