Huvudbild för Nordic Seafood Summit

Sillfärsbolag från Ellös får Sjömatspriset

Sweden Pelagic, med Martin Kuhlin i spetsen, utsågs till vinnare av det nyinstiftade Sjömatspriset på Nordic Seafood Summit. Bolaget får priset för att de utöver att sträva efter kommersiell framgång också vill gynna lokalsamhället, fisket, sjömatsindustrin och en hållbar utveckling.

Ett exempel på företagets innovativa framåtsträvan är produktionen av sillfärs från restströmmar.

- Både att vi tilldelas Sjömatspriset och att marknaden har trott på oss när vi har utvecklat och lanserat detta, känns som en dubbelbekräftelse, det är jätteroligt, säger Martin Kuhlin, vd på Sweden Pelagic.

Sweden Pelagic mottog priset, en check på 30 000 kronor från huvudsponsorn Ikano Bank och diplom.

- Kriterierna för sjömatspriset är att man ska göra ett avtryck som syns i marknaden och i ett långsiktigt arbete. Sweden Pelagic med sin sillfärs hittar en väg till vardagen. Genom sillfärsen kombineras svensk tradition, med ett rimligt pris och en skalbarhet, som gör att många aktörer på marknaden kommer att få nytta av det här, säger Krishan Kent, ordförande i Sjömatsprisjuryn och representant för Fiskbranschens riksförbund.

Juryns motivering:

Sweden Pelagic strävar inte bara efter kommersiell framgång utan ser också till att gynna samhället, fisket, sjömatsindustrin och en hållbar utveckling. För deras enastående insatser inom innovation, hållbarhet och främjande av Sveriges fiskeresurs är Sweden Pelagic en välförtjänt finalist i Sjömatspriset 2024. Ett exempel på företagets framåtsträvan är produktionen av sillfärs från restströmmar. Sweden Pelagic har med Martin Kuhlin i spetsen trott på forskningen och satsat på att omsätta en innovation till faktisk produkt, samtidigt som Sverige på detta sätt kan öka värdet på sin fiskeresurs. Sweden Pelagics oavbrutna strävan efter att skapa en bättre och mer hållbar framtid för sjömatsindistrin i stort förtjänar erkännande och uppmuntran. Dess bidrag till branschen är av stor betydelse för både nuvarande och kommande generationer.


Detta är Sjömatspriset

Sjömatspriset syftar till att hylla individer, företag och organisationer som på framträdande och långsiktiga sätt bidrar till utvecklingen av den svenska sjömatsnäringen. Priset är ett erkännande till de som genom innovationer, projekt eller produkter har skapat genomslagskraft och konkurrenskraft för sjömaten, samtidigt som de säkerställer hållbarhet – både miljömässigt och kommersiellt.

Övriga finalister till Sjömatspriset 2024 var Gårdsfisk och Anna Martinsson på Savolax och totalt inkom ett fyrtiotal nomineringar. I Sjömatsprisjuryn sitter Krishan Kent, Fiskbranschens Riksförbund, Teija Aho, SFPO, Tord Lundquist, Fisk idag, Filip Ekander, Svensk Dagligvaruhandel, Lillemor Lindberg, Innovatum Science Park och Linda Frithiof, Sjömatsfrämjandet.