
Det finns idag stor okunskap om vad SIP (Samordnad Individuell Plan) är, att det en process och att SIP-mötet ägs av Brukaren/patienten. Som anhörig drar man ett stort lass med att koordinera och förklara för att få till meningsfulla möten med rätt personer. SIP är till för att hjälpa till, men ineffektiva SIP-möten gör allt bara tyngre. Här berättar Britta Brus och Gunilla Karlsson om erfarenheter från ett 30-tal SIP-möten. De delar med sig om tips och råd som kan vara till hjälp. På Vitalis 2020 var Britta och Gunilla medarrangörer i en workshop om SIP tillsammans med NPF-Ninjas. Resultat från denna kommer att presenteras.
SIP (Samordnad Individuell Plan) är ett verktyg för att ge brukare/patienter/elever/anhöriga rätt stöd i de fall där koordinerade insatser behövs från olika instanser. SIP har funnits länge men i samband med 'Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård' kom 2017 har intresset kring bra SIP ökat stort.
Språk
Svenska
Ämne
Inhabitant/Patient needs
Föreläsningssyfte
Tools for implementation
Kunskapsnivå
Intermediate
Målgrupp
Management/decision makers
Politicians
Organizational development
Care professionals
Healthcare professionals
Patient/user organizations
Nyckelord
Actual examples (good/bad)
Benefits/effects
Patient centration
Municipality
Patient safety
Ethics
Föreläsare
Britta Brus Föreläsare
NPF-Ninjas
Britta Brus är styrelseledamot i föreningen Attention-Göteborg som sprider kunskap om neuropsykiatriska funktionsvariationer -NPF och arbetar intressepolitiskt. Britta brinner för att sprida kunskap om neurodiversitet och verka för empowerment för personer med NPF. Britta är pedagog och har arbetat länge inom skola, omsorg och kultur, är NPF-mamma och även NPF-Ninja, autistaktivist. Med klokskap och humor driver hon frågor kring barns rättigheter i skolan, vården och samhället. Britta är en erfaren arrangör av event, kurser och workshops. Exempel på det är NPF-anpassat, nybörjarvänligt event under två år på GothCon brädspelskonvent som var mycket uppskattat.
Gunilla Karlsson Föreläsare
Välfärdsingenjör
Lidol
Gunilla Karlsson Välfärdsingenjör på Lidol. Som Välfärdsingenjör ser Gunilla Karlsson sig som bro mellan olika kulturer: teknik-samhälle, dövkultur-hörkultur, funktionsnedsättning-välfärd. Gunilla är Civilingenjör från Chalmers, uppväxt med döva föräldrar och själv förälder till son med NPF. Gunilla arbetar idag med kommunikation och välfärdsteknik främst med fokus på inkluderande telefoni och tillgängliga digitala möten.
Inkluderande design och universell utformning ligger henne varmt om hjärtat. Gunilla har varit med och starta initiativet NPF-Ninjas och föreningar som Sverok-West Coast Miners och Föreningen Hörande Barn till Döva.