Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2022
Profilbild för 36. Det påstådda hotet från människor i flykt

36. Det påstådda hotet från människor i flykt Har passerat

Torsdag 17 november 2022 16:00 - 17:00 Club 700

Utställare: Föreningen Ordfront

Föreläsare: Anna Wigenmark, Madelaine Seidlitz, Mattias Gardell

Alla länder i EU har en skyldighet att ge skydd åt människor som flyr från krig, förföljelse, tortyr och andra kränkningar. Ändå dör människor på väg till EU, misshandlas vid gränserna och de som får stanna får göra det med tveksamhet och tillfälliga uppehållstillstånd. Flyktingar ses som en säkerhetsrisk, trots att de flyr för att komma i säkerhet. Radikalnationalister har länge talat om "den stora förflyttningen" - om hur migranter, främst muslimer hotar att ta över det vita Europa och att det måste bekämpas med alla medel. Den ytterlighetsyttringen har i viss mån normaliserats och anammats av partier på högerkanten -som driver med i strömmen av det påstådda hotet och inför strängare asyllagstiftning, sätter fokus på återvändande. Normaliseringen når nu också stora etablerade demokratiska partier som tycks slåss om vem som har den strängaste asylpolitiken - inte den mest humana eller en politik som respekterar asylrätten.

Kriget mot Ukraina visar att EU mycket väl kan och vill ta emot människor som flyr från en konflikt - åtminstone om de som flyr har vit hud. 

Välkommen till ett samtal om vart EU:s asylpolitik är på väg. 

Arrangör(er)

Föreningen Ordfront

Programpunkt/Miniseminarium

Programpunkt (60 minuter)

Språk

Svenska

Ämnestagg

Asylrätt

Föreläsare

Anna Wigenmark Föreläsare

Människorättsjurist och Generalsekreterare Ordfront.

Madelaine Seidlitz Föreläsare

Amnesty Sverige

Mattias Gardell Föreläsare

Mattias Gardell är en svensk religionshistoriker. Han är den nuvarande innehavaren av Nathan Söderbloms professur i jämförande religionsvetenskap vid Uppsala universitet och vetenskaplig ledare för Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. Mattias Gardell är också den förste mottagaren av Jan Myrdals stora pris – Leninpriset 2009.

Gardell har i skilda empiriska fält undersökt spänningsfältet religion, politik, våld och rasism. Gardells forskningsintressen inkluderar radikalnationalism, islamofobi, vitmaktkultur, tortyrhistoria, politiskt våld, hatbrott, ensamagerande politiskt motiverade våldsbrottslingar, politisk islam, vit nostalgi, esoterisk fascism och rasismhistoria.