Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2022

Trygghet och säkerhet – också när familjer återförenas Har passerat

Fredag 18 november 2022 09:00 - 09:30 Globala scenen

Sedan 2020 bedriver SOS Barnbyar ett familjestärkande program i Göteborg för att stödja barn som återförenats med sina familjer. Programmet medfinansieras av Europeiska Asyl, Migrations- och Integrationsfonden (AMIF). Under den tid programmet pågått har det tydligt framkommit hur bristen på samarbete och samordning mellan olika myndigheter – inte minst när det gäller information – gör att familjernas möjligheter till etablering försvåras och att många barn hamnar i kläm.

 

Bland de ensamkommande ungdomar som fått möjlighet att återförenas med sina familjer är glädjen stor. Samtidigt känner många en stark press, eftersom de måste stödja och hjälpa sina föräldrar med en mängd praktiska frågor. Samtidigt som dom själva ska kunna fokusera på sina studier. På kort tid behöver de nyanlända sätta sig in i allt från sjukvård till hur man skaffar BankID.

 

Ett av de största hindren är den svåra bostadssituationen där det flera gånger hänt att familjer bollats mellan olika kommuner. Men det finns också positiva exempel på hur man kan förbättra informationen och samarbetet mellan myndigheter och därmed också stärka barnen och deras familjer.

 

I seminariet kommer SOS Barnbyars mentorer att berätta hur de arbetar med att stödja familjerna när det gäller att navigera sig i det svenska samhället och ge konkreta tips på hur myndigheter på ett bättre sätt kan arbeta rättighetsbaserat och hur samordningen generellt kan förbättras och därmed bidra till ökad trygghet och säkerhet för de familjer som återförenas här i Sverige.

Arrangör(er)

SOS Barnbyar / Stöd vid familjeåterförening AMIF

Programpunkt/Miniseminarium

Miniseminarium (25 minuter)

Vilken primär målgrupp riktar sig programförslaget till?

Tjänstepersoner (kommun, region, statlig myndighet)

Språk

Svenska

Ämnestagg

Barn och unga

Tolkningsalternativ

Teckenspråkstolkas

Nivå

Medel

Programform

Panelsamtal/föreläsning