Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2022
Profilbild för 85. Antirasistiskt självförsvar

85. Antirasistiskt självförsvar Har passerat

Fredag 18 november 2022 14:30 - 15:30 Mältaren

Ingen vill kalla sig rasist, men… Även om de flesta människor i Sverige är överens om att vi bör stå upp för alla människors lika värde och ta ställning mot rasism fortsätter rasismen att öka i samhället. Varför? Vi tror att många som förstår antirasism på teoretisk nivå ofta saknar kunskap om hur vi ska agera antirasistiskt i praktiken. Med antirasistiskt självförsvar kan vi hitta verktygen. 

Rasism och rasistiska uttryck är en typ av våld som gör att de som utsätts tvingas leva under otrygga, osäkra och till och med livsfarliga förhållanden. Utöver fysiska och verbala attacker handlar rasism även om strukturellt våld, sådant som sätter hinder i till exempel ens organisering, i ens skola eller arbete. Många studier visar hur rasism påverkar såväl fysisk som psykisk hälsa, med andra ord påverkar rasismen människors rätt till ett liv i trygghet och säkerhet. 

På samma sätt som feministiskt självförsvar blivit en självklarhet att lära ut, vill vi att det helt nya konceptet antirasistiskt självförsvar också ska bli det. Att veta att man kan försvara sig själv och andra när man utsätts för våld är en nyckel till att kunna leva ett liv i trygghet. Vi vill normalisera antirasistiskt självförsvar i vardagen, på skolan, i det offentliga rummet och i den politiska debatten. När fler lär sig att känna igen rasism och agera emot dess olika uttryck kan det bidra till ökad trygghet och säkerhet för många människor som rasifieras som icke-vita.  

Antirasistiskt självförsvar handlar dock inte om att försvara sig själv fysiskt, utan om att lära sig att känna igen vad rasism är och vilka uttryck den kan ta sig. Det handlar om att agera både när du själv blir utsatt för rasism och när du ser att någon annan blir det. Det handlar också om att checka sig själv och sin egen rasism, möta sin konflikträdsla och träna på att våga säga ifrån när man upptäcker rasistiska uttryck. 

Seminariet vänder sig både till personer som utsätts för rasism och personer som vill vara allierade antirasister. Det arrangeras av Färnebo folkhögskola och StreetGäris och utgår från kursen Antirasistiskt självförsvar som vi tidigare har utvecklat tillsammans. 

Arrangör(er)

Färnebo folkhögskola

Programpunkt/Miniseminarium

Programpunkt (60 minuter)

Vilken primär målgrupp riktar sig programförslaget till?

Intresserad allmänhet

Språk

Svenska

Ämnestagg

Diskriminering
Metod

Nivå

Medel

Programform

Panelsamtal/föreläsning