Programpunkter
Välkommen att söka i programmet till årets Skolforum! Här finns många angelägna och spännande programpunkter och många intressanta föreläsare. För att kunna förhandsboka plats måste du köpa en biljett och registrera dig i vårt digitala mötesrum. Välkommen!
Mingel, talkshow och musik du inte trodde fanns
Jason "Timbuktu" Diakité, Roboten Furhat, Tekmann
Tisdag 1 november 2016 16:00 - 17:00 Scenen lärmiljöer
Människan, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Förskola, Fritidshem, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning, Sfi, Bibliotikarie, SYV, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student
Välkommen till Skolforums mingel och talkshow! Här får du träffa spännande människor, lyssna på skön musik och ta ett glas med gamla och nya kollegor och utställare.
Baren är öppen och kanske har du fått en dryckesbiljett av någon av utställarna?!
Eleven i centrum - att organisera undervisning utifrån elevers olika behov
Petter Enlund, Stina Myringer Karlsson
Tisdag 1 november 2016 15:30 - 15:50 C8
Utbildningen, Människan, Grundskola 4-9, Specialpedagog, Skolledare/rektor
Skolinspektionens enkätstudie visar att en majoritet av eleverna tycker att skolan är för lätt eller för svår. Hur möter vi varje elevs behov av utmaningar och stöd? Att sätta eleven i centrum är en utmaning, men det är inte omöjligt! Vi vill dela med oss av våra erfarenheter och ge praktiska tips på hur vi får varje elev att nå sina mål.
Kan jag, så kan DU!! - undervisning med digitala medel
Carola Sjögren
Tisdag 1 november 2016 15:30 - 15:50 Forum digitala läromedel
Utbildningen, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium
Möt Carola som bjuder på en liten smygtitt in i sitt digitala klassrum där Discovery Education Espresso tillsammans med GAFE och andra digitala verktyg utgör basen i undervisningen. Digital undervisning gör inlärningen roligare, mer individanpassad, enklare och sparar tid och resurser. Du får tips och idéer som kan hjälpa dig att utveckla din digitala undervisning.
Programmering och problemlösning med Mindstorms EV3
Christopher Einarsson
Tisdag 1 november 2016 15:30 - 15:50 MANVTE
Utbildningen, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning
Programmera robotar att utföra ett uppdrag. Använd enkel programmeringskod och sensorer. Upplev medskapande och få direkt respons på hur dina nya programmeringskunskaper kommer till nytta för att lösa uppdraget. När du går härifrån kommer du att ta med dig en känsla av att programmering är något för alla.
Om Företagskällan – gratis skolmaterial och lektionsförslag om svensk näringslivshistoria
Anahi Davila
Tisdag 1 november 2016 15:30 - 15:50 Södra scenen
Utbildningen, Grundskola 4-9, Gymnasium, Specialpedagog, Bibliotikarie, SYV, Skolledare/rektor
På sajten Företagskällan.se har Centrum för Näringslivshistoria samlat texter och filmer om entreprenörerna och företagen som påverkat Sveriges utveckling. Materialet är anpassat för gymnasiet och grundskolans sista år – och helt gratis för pedagoger att använda. Färdiga lektionsförslag, kopplade till skolplanens mål och metoder, finns för allt material.
Multi-medieval
Lars-Göran Aasa
Tisdag 1 november 2016 15:30 - 16:00 Östra scenen
Samtiden
Hur hänger man med när i morgon redan är i går, och rektor ber dig att bromsa? En reflektion av Lars-Göran Aasa efter 37 år i skolans värld.
Kan en app lösa ungdomsarbetslösheten?
Jacob Rudbäck, Sofie von Krusenstierna
Tisdag 1 november 2016 15:20 - 15:50 Monter C03:42
Samtiden
Idag ser vi ett samhälle med såväl hög ungdomsarbetslöshet som hög stressnivå bland vuxna. Vi ser även ett samhälle med ambitiösa, talangfulla ungdomar och vuxna med hjärta för välgörenhet. Yepstr för samman dessa motpoler. Tack vare vår moderna app-lösning kan ungdomar enkelt, vitt och försäkrat skapa sig arbetslivserfarenhet genom att hjälpa hushåll i sitt grannområde.
Pirater i klassrummen och reklamfilm på schemat? – så använder lärare rörlig bild i undervisningen
Per Strömbäck
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:30 C08:10 Lärarnas Riksförbunds monter
Utbildningen, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Förskola, Fritidshem, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning, Sfi
7 av 10 lärare tror att det förekommer upphovsrättsintrång när lärare visar film och TV för eleverna. Men hur ser användandet av film och TV ut i skolan? Vilken typ av streamingtjänster används, hur populära är de reklamfinansierade tjänsterna och vad får man egentligen visa i ett klassrum? Per Strömbäck från Film och TV-branschens samarbetskommitté berättar om upphovsrätt och film i klassrummet.
Medverkande: Per Strömbäck är sakkunnig digitala näringsfrågor, Film- och Tv-branschens Samarbetskommitté (www.ftvs.se)
Arrangör: Lärarnas Riksförbund
Learning English through Theatre! ETC bjuder in er till en interaktiv pjäs på engelska!
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:50 C7
Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Vuxenutbildning
Halcyon days är en pjäs om Shakespeare, skådespeleri, brott, straff, filosofi och fisk. Detta är en dynamisk pjäs, med mycket interaktion, framförd på ETCs komiska stil med många klassiska utdrag från Shakespeares kända verk.
Samtala med en av våra föreläsare – möt Anne-Marie Körling!
Anne-Marie Körling
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:20 Forum Samtal
Samtiden, Utbildningen, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Förskola, Vuxenutbildning, Sfi, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student
Nu har du möjlighet att sitta ner och samtala med en av våra intressanta föreläsare. Kanske har du lyssnat på föreläsningen och vill prata om det. Eller så har du någon annan fråga du vill tala om. Ta chansen! OBS! Endast sju platser.
Anne-Marie Körlings andra programpunkt/föreläsningar kan du läsa om HÄR!
Digitala läromedel ger nya möjligheter till upplevelser och aktualitet
Jakob Harknäs
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:20 Forum digitala läromedel
Utbildningen, Grundskola 4-9, Gymnasium
Så kan digitala läromedel för SO-ämnen skapa spännande användarupplevelser med hög pedagogisk kvalitet.
Innovationslabb – skapa smarta förpackningar!
Tomas Ribba
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:20 MANVTE
Samtiden, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola
Kan smarta förpackningen kan vara en del av lösningen för att minska matsvinnet? Vi tittar på flera aspekter av vad som påverkar att mat slängs i onödan och försöker att hitta lösningar med hjälp av att designa smarta förpackningar.
Går det att programmera musik?
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:50 Makerspace
Utbildningen, Lärmiljöerna, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Fritidshem, Lärar- och SYV-student
Häng med Carmen De Bruijckere lärare på Runbacka skolor och skapa en musikvideo i programmeringsverktyget Scratch. Häng med våra Makers i Makerspace! Hacka, skapa, bygg, programmera, slöjda och pyssla i en miljö där hantverkstraditioner möter digital teknik.
Musicera med roboten Dash!
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:50 Makerspace
Utbildningen, Lärmiljöerna, Grundskola F-3, Fritidshem
Skapa musik med roboten Dash och Tiffany Alnefelt från Hands on Science. Dash är en robot med en stor personlighet och musikalisk talang. Dash bra för de yngre barnen och är en perfekt väg in i programmering. Häng med våra Makers i Makerspace! Hacka, skapa, bygg, programmera, slöjda och pyssla i en miljö där hantverkstraditioner möter digital teknik.
Slöjda så det hörs!
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:50 Makerspace
Lärmiljöerna, Utbildningen, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Förskola, Fritidshem, Lärar- och SYV-student
Visslor, pipor, skrikor, flärpar och skramlor. För den uppfinningsrike finns obegränsat med material – både naturmaterial och återbrukbart vardagsmaterial. Häng med våra Makers i Makerspace! Hacka, skapa, bygg, programmera, slöjda och pyssla i en miljö där hantverkstraditioner möter digital teknik
Liten och trygg – för förskolepersonal om barns rättigheter och vuxnas skyldigheter
Karin Wikman, Linnea Åberg
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:20 Monter C07:05
Människan, Förskola
För många barn som inte har det bra är vuxna på förskolan de enda som kan uppmärksamma och slå larm. Brottsoffermyndigheten har tagit fram en handledning som ger förskolepersonal kunskap om barns signaler och förskolans anmälningsskyldighet. Handledningen innehåller också övningar för att rusta barnen att berätta om de blivit utsatta för våld.
Välkommen in i mitt digitala klassrum!
Katja Hvenmark-Nilsson
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:50 Norra scenen
Lärmiljöerna, Utbildningen, Samtiden, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Fritidshem, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning, Sfi, Bibliotikarie, SYV, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student, Övrigt
Författaren och läraren Katja Hvenmark-Nilsson berättar hur vi kan vara kreativa lärare som lyssnar på våra elever och gör dem till orädda användare av digital teknik. Våra elever behöver digital kompetens i sitt framtida yrkesliv, och samtidigt som vi lärare behöver förbereda våra elever växer vi parallellt med dem som digitala medborgare!
Går det att undervisa i det huset? Vad kan lärare och arkitekt lära av varandra?
Charles Gårdeman, Magnus Blixt, Therese Andersson, Peter Lippman
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:50 Scenen lärmiljöer
Lärmiljöerna, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Förskola, Fritidshem, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student
Välkommen till en diskussion mellan arkitektstudent från KTH och verksamma lärare utifrån en ritad lärmiljö. Hur kan det ritade förslaget vara ett stöd för undervisningen? Vilka förbättringar kan göras? Måste man kompromissa? Vad kan lärare och arkitekt lära av varandra?
Elever på arkitektutbildningen på KTH gör under sitt tredje år ett projekt kring lärmiljöer. Det är ett av dessa projekt som här ska diskuteras.
Prisutdelning Årets idrottslärare 2016
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:20 Södra scenen
Utbildningen, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium
Det finns många idrottslärare i Sverige, som gör ett fantastiskt jobb. De engagerar sina elever, inspirerar dem att välja en hälsosam livsstil, utvecklar undervisningen i ämnet, besitter utmärkta ledaregenskaper.
Svenska Idrottslärarföreningens (IL) Centralstyrelse har äran att presentera för Er och dela ut priset till "Årets Idrottslärare 2016".
Normkritiska verktyg – från kunskap till handling
Karin Salmson
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:50 T1
Människan, Samtiden, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning, Bibliotikarie, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student
Normkritik är perspektivet som hjälper oss se normer och hur de funkar. Steg två är att skapa nya inkluderande normer genom faktiska handlingar. Utbildaren bakom succéboken om normkritik ger normkreativa verktyg, som hjälper pedagoger att göra skillnad i lärandemiljö och att skapa social hållbarhet.