Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2022
Profilbild för 24. Migrantarbetare utnyttjas i samband med VM -  vilket ansvar har idrottsorganisationerna för mänskliga rättigheter?

24. Migrantarbetare utnyttjas i samband med VM - vilket ansvar har idrottsorganisationerna för mänskliga rättigheter? Har passerat

Torsdag 17 november 2022 14:30 - 15:30 Kongresshallen

Moderator: Beatrice Schönning
Paneldeltagare: Guido Battaglia, Maja Åberg, Martin Schibbye

21 november startar herrarnas fotbolls-VM i Qatar. Ett VM som aldrig hade kunnat bli av utan migrantarbetare som utgör upp till 95% av landets arbetskraft.

Tusentals migrantarbetare har blivit utnyttjade, lurade och flera har till och med dött i samband med förberedelserna inför fotbolls-VM. Qatar genomfört flera viktiga reformer för att förbättra migrantarbetares livsvillkor, men Amnesty ser stora brister i implementeringen.

Även Fifa som ansvarar för VM har skyldigheter att hindra och mildra människorättsrisker som kopplas till turneringen. Det här innebär även risker för arbetare inom turism- och transportbranschen — branscher som expanderat kraftigt för att kunna leverera världsmästerskapet kommande veckor. Fifa har tagit steg framåt för att leva upp till sina förpliktelser, men det förekommer fortfarande allvarliga kränkningar av migrantarbetares rättigheter kopplat till turneringen. 

Vad har egentligen Fifa och andra internationella idrottsorganisationer för ansvar för människorättskränkningar som sker i samband med mästerskap? Hur är situationen för migrantarbetare i Qatar idag, och vad behöver Fifa och Qatar göra för att säkra migrantarbetarnas rättigheter?

Arrangör(er)

Amnesty Sverige

Programpunkt/Miniseminarium

Programpunkt (60 minuter)

Vilken primär målgrupp riktar sig programförslaget till?

Intresserad allmänhet

Språk

Engelska

Ämnestagg

Global utveckling

Tolkningsalternativ

Teckenspråkstolkas

Nivå

Medel

Programform

Panelsamtal/föreläsning

Föreläsare

Beatrice Schönning Moderator

Amnesty Sverige

Guido Battaglia Paneldeltagare

Institute for Human Rights and Business

Maja Åberg Paneldeltagare

Amnesty Sverige

Martin Schibbye Paneldeltagare

Blankspot