En skola för alla? Har passerat
Torsdag 17 november 2022 13:30 - 14:00 Lilla scenen
Föreläsare: Karina Johansson, Karin Fröding, Pia Persson
Får barn och elever med funktionsnedsättning sina rättigheter inom utbildningen respekterade?
SPSM presenterar en kunskapssammanställning som synliggör utvecklingsbehov under hela skolgången - från förskola och till gymnasiet för att säkerställa elevers rätt till stöd för att nå sina kunskapsmål. Rapporten visar att vi som arbetar inom skolans kunskapssystem har ett utvecklingsarbete att göra tillsammans.
Vad behöver göras för att barn och elever med synnedsättning ska få en likvärdig utbildning?
Barn och elever med synnedsättning är en grupp som är i särskilt behov av en tillgänglig och inkluderande undervisningsmiljö. På grund av att gruppen är heterogen och liten till antalet, har skolor begränsad erfarenhet av att möta elever med synnedsättning. Bristen på kunskap om elevernas specifika behov, kan leda till att kvaliteten på utbildningen blir lägre för dessa elever. En systematisk forskningsöversikt svara på hur lärmiljön kan utformas för barn och elever med synnedsättning i förskola och skola.
Vad kännetecknar en inkluderande utbildning?
I en inkluderande utbildning får alla barn och elever, oavsett funktionsförmåga, sina rättigheter respekterade och tillgodosedda. Specialpedagogiska skolmyndigheten presenterar viktiga utgångspunkter för att utbildningen ska vara inkluderande för barn och elever med funktionsnedsättning.
Arrangör(er)
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Programpunkt/Miniseminarium
Miniseminarium (25 minuter)
Vilken primär målgrupp riktar sig programförslaget till?
Tjänstepersoner (kommun, region, statlig myndighet)
Språk
Svenska
Ämnestagg
Funktionsrätt
Tolkningsalternativ
Teckenspråkstolkas