Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2022
Profilbild för Bortom gränsen: utvecklingspolitik och migrationskontroll

Bortom gränsen: utvecklingspolitik och migrationskontroll Har passerat

Fredag 18 november 2022 14:00 - 14:30 Globala scenen

Föreläsare: Daniel Silberstein, Mats Hårsmar
Moderator: Suzanne Planchard

Viljan att minimera migrationsströmmar till Europa har lett till ökade insatser för att stävja och hantera irreguljär migration på avstånd. Det betyder dock inte att viljan att migrera till Europa har minskat. Hur ser externaliseringen av EU:s yttre gräns ut och hur fungerar det i praktiken? 

Möjligheten att migrera och orsakerna som föreligger ett migrationsbeslut varierar. Irreguljär migration är oftast förknippat med människor som saknar större finansiellt kapital, från fattigare delar av världen. EU:s önskan att stävja och motverka irreguljär migration från fattigare delar av världen har tagit sig uttryck i såväl en förstärkning som en externalisering av den yttre gränsen. Men även andra medel som handelsavtal och utvecklingspolitik ingår i portföljen av migrationshantering. 

Under seminariet kommer följande frågor att behandlas: Hur ser gränslandet ut och vilka verktyg använder sig EU av i tredje land? Hur används bistånd som medel för migrationshantering och vilken typ av migrationshantering handlar det om? 

Medverkande:

  • Mats Hårsmar, bitr. kanslichef och utredningssekreterare vid Expertgruppen för Biståndsanalys. Tidigare chargé d’affaires och biståndsråd vid ambassaden i Burkina Faso. Mats har varit forskare och generaldirektör vid Nordiska Afrikainstitutet, samt chef och huvudsekreterare för Expertgruppen för utvecklingsfrågor på UD. Mats ämnen är institutionell ekonomi och statskunskap och han har en doktorsgrad från Sveriges Lantbruksuniversitet.
  • Daniel Silberstein, utredningssekreterare på Delmi. Fil. Dr. i internationella relationer (Stockholms universitet) med forskningsfokus på europeisk gräns-, säkerhets- och migrationspolitik. 

Delmi är en oberoende kommitté som initierar studier och förmedlar forskningsresultat som underlag till framtida migrationspolitiska beslut och för att bidra till samhällsdebatten. Ett av våra uppdrag är att göra forskning och fakta lättillgängligt för såväl beslutsfattare som en bred allmänhet, planen med seminariet är därför att på ett enkelt och lättillgängligt sätt belysa, besvara och beskriva de ovan ställda frågeställningarna utifrån ett faktabaserat perspektiv.

Arrangör(er)

Delegationen för migrationsstudier

Programpunkt/Miniseminarium

Miniseminarium (25 minuter)

Vilken primär målgrupp riktar sig programförslaget till?

Intresserad allmänhet

Språk

Svenska

Ämnestagg

Asylrätt

Föreläsare

Daniel Silberstein Föreläsare

Delegationen för migrationsstudier

Daniel är fil. dr. i internationella relationer och disputerade vid Stockholms universitet 2020 med avhandlingen Humanity Washed Ashore. Hans forskning har framförallt fokuserat på europeisk gräns- säkerhets- och migrationspolitik.

Profilbild för Mats Hårsmar

Mats Hårsmar Föreläsare

Expertgruppen för Biståndsanalys

Mats är biträdande kanslichef och utredningssekreterare vid Expertgruppen för biståndsanalys. Han har tidigare varit chargé d’affaires och biståndsråd vid ambassaden i Burkina Faso. Han har varit forskare och generaldirektör vid Nordiska Afrikainstitutet. 2004–2009 tjänstgjorde han vid UD, bland annat som chef och huvudsekreterare för Expertgruppen för utvecklingsfrågor, EGDI.

Profilbild för Suzanne Planchard

Suzanne Planchard ModeratorUtställare

Delegationen för migrationsstudier

Suzanne är biträdande utredningssekretera på Delegationen för migrationsstudier.