03. Minoritetsstress bland Sveriges nationella minoriteter Har passerat
Torsdag 17 november 2022 10:30 - 11:30 Club 700
Talare: Hanna Wallensteen
Moderator: Valeria Redjepagic
Paneldeltagare: Alexandra Salmi, Eliot Moskowicz, Matilda Niva, Sara-Elvira Kuhmunen
I Sverige har det funnits en nationell minoritetspolitik sedan år 2000. De nationella minoriteterna är romer, samer, judar, sverigefinnar och tornedalingar. Minoriteternas närvaro i landet är fortfarande en osynlig del i den svenska historieskrivningen. Rätten till ett liv utan diskriminering och utsatthet är grundläggande delar i Sveriges nationella minoritetsåtagande.
Under de senaste åren har offentlig sektor i större omfattning börja lyfta begreppet minoritetsstress, men det finns fortfarande lite underlag och forskning i hur de nationella minoriteterna kan uppleva det. Uppföljningsrapporter inom minoritetspolitikens utveckling indikerar dock att det finns individer från de nationella minoriteterna som upplever att de behöver förhålla sig till sin identitet och vara på sin vakt för omgivningens reaktioner och åsikter om de är öppna om sin identitet.
I detta seminarium kommer vi att djupdyka i begreppet minoritetsstress med hjälp av psykologen och föreläsaren Hanna Wallensteen. Representanter från de nationella minoriteterna samtalar om hur de upplever minoritetsstress i sin vardag. Vilka strategier har de för att möta andras föreställningar? Vilket ansvar har omgivningen för att motverka att individer upplever minoritetsstress?
Arrangör(er)
Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget
Programpunkt/Miniseminarium
Programpunkt (60 minuter)
Vilken primär målgrupp riktar sig programförslaget till?
Tjänstepersoner (kommun, region, statlig myndighet)
Språk
Svenska
Ämnestagg
Minoriteter
Tolkningsalternativ
Teckenspråkstolkas
Föreläsare
Hanna Wallensteen Talare
Valeria Redjepagic Moderator
Alexandra Salmi Paneldeltagare
Eliot Moskowicz Paneldeltagare
Matilda Niva Paneldeltagare
Sara-Elvira Kuhmunen Paneldeltagare