Årets program
Nedan följer konferensprogrammet för Mänskliga Rättighetsdagarna 2024.
För att ta del av de längre seminariepunkterna på Mänskliga Rättighetsdagarna krävs det biljett. När du registrerat din biljett och är inloggad kan du skapa ett personligt schema samt nätverka med andra deltagare. Observera att du inte kan förboka platser till enskilda seminarier, utan först till kvarn gäller.
Fri entré till utställningar, kvällsprogram och miniseminarier. Registrering till fri entré görs här.
Klicka på knappen Filter för att filtrera programmet utifrån teman, målgrupper, tolkning med mera.
Vid frågor kontakta info@mrdagarna.se eller ring 08-12 15 00 52
Observera att fler programpunkter kommer att tillkomma. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.
Digital litteracitet- en förutsättning för deltagande i samhället
Beatrice Johansson
Torsdag 14 november 2024 10:30 - 10:55 CET Rosa scenen
Stiftelsen Dispurse
Vårt alltmer digitaliserade samhälle ställer ökade krav på människors digitala kompetens för deltagande och utövande av rättigheter. För nyanlända med begränsad digital litteracitet kan digitaliseringen utgöra ett hinder för deltagande i samhället.I detta miniseminarium kommer du att få ta del av Stiftelsen Dispurse projekt för att främja ökad digital kompetens, anpassad för nyanlända i Sverige med begränsad erfarenhet av digital litteracitet och formell skola.
Antirasistisk organisering – hur skapar vi ett Norrland fritt från rasism?
Kristoffer Fredriksson, Faiza Issa Aden, Åsa Norin
Torsdag 14 november 2024 10:30 - 10:55 CET Lila scenen
Studieförbundet Bilda, Länsstyrelsen Västerbotten, Umeå för antirasism, i samarbete med ViMåstePrata
I samhällsomvandlingen av norra Sverige finns en strävan att attrahera människor från olika delar av världen. Samtidigt vittnar utrikesfödda eller rasifierade personer om ett hårdnande samhällsklimat med ökade uttryck av rasism. Hur skapar vi ett Norrland fritt från rasism, och vilken roll spelar civilsamhället för att undanröja hinder och möjliggöra för fler att delta i samhällsutvecklingen?
”Hur kan jag vara en bra förälder mitt i allt?” -Berättelser från föräldrar med egen psykisk ohälsa eller NPF som är nya i Sverige
Annica Larsson, Sara Jonåker
Torsdag 14 november 2024 12:00 - 12:25 CET Rosa scenen
Bräcke diakoni, Föreningen Tidigt Föräldrastöd, Rädda Barnen
“Jag var livrädd att de skulle ta mina barn” - lyssna till föräldrarnas berättelser om desinformationens konsekvenser, rädslor, ensamhet, skam, behov, styrkor, tillit och om oron över att bli missförstådd. Arvfondsprojektet ”TrUSt - ny i Sverige” vill stärka föräldrar med psykisk ohälsa eller NPF som är nya i Sverige. Det är en stor omställning att komma till ett nytt land som förälder och extra utmanande om man dessutom har en funktionsnedsättning.
Sexuell och reproduktiv hälsa hos unga migranter - vad kan hälso- och sjukvården göra?
Mazen Baroudi, Amanda Källmark, Veronica Ahlqvist
Fredag 15 november 2024 09:00 - 09:25 CET Lila scenen
RFSU Umeå
RFSU Umeå bjuder in till ett seminarium om hur yrkesverksamma och beslutsfattare inom region, hälso- och sjukvård, kommun och civilsamhälle kan arbeta för att stärka unga migranters sexuella och reproduktiva hälso- och rättigheter. Lyssna till ett ögonöppnande föredrag av Mazen Baroudi, doktor i folkhälsa vid Umeå universitet, om hur unga migranters möjligheter till sexuell och reproduktiv hälsa motverkas genom bristande tillgång till den svenska hälso- och sjukvården.
SKA VI VÅRDA ELLER SKA VI TJALLA? Rätten till vård i Sverige är hotad
Elisabeth Armfield, Hanna Jerndal, Helena Palmgren, Meta Wiborgh
Fredag 15 november 2024 10:30 - 10:55 CET Rosa scenen
Läkare i Världen
Hur påverkar en “angiverilag” möjligheterna till jämlik vård och hälsa för några av samhällets mest utsatta? Volontärer för Läkare i Världen diskuterar konsekvenserna av en så kallad anmälningsplikt för de drabbade individerna, för vårdpersonalen och för samhället i stort. De berättar mer om arbetet på mottagningarna i Norrland, om dem de möter och hur den föreslagna lagen påverkar migranters rättigheter i en tid när de allt oftare likställs med kriminella.