Årets program
Nedan följer konferensprogrammet för Mänskliga Rättighetsdagarna 2024.
För att ta del av de längre seminariepunkterna på Mänskliga Rättighetsdagarna krävs det biljett. När du registrerat din biljett och är inloggad kan du skapa ett personligt schema samt nätverka med andra deltagare. Observera att du inte kan förboka platser till enskilda seminarier, utan först till kvarn gäller.
Fri entré till utställningar, kvällsprogram och miniseminarier. Registrering till fri entré görs här.
Klicka på knappen Filter för att filtrera programmet utifrån teman, målgrupper, tolkning med mera.
Vid frågor kontakta info@mrdagarna.se eller ring 08-12 15 00 52
Observera att fler programpunkter kommer att tillkomma. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.
AMNESTYS LILLA BEGREPPSSKOLA: klimaträttvisa och urfolksrätt
Anna Johansson, , Eva Forsgren
Torsdag 14 november 2024 14:30 - 14:55 CET Rosa scenen
Amnesty Sverige
I det här miniseminariet reder vi ut en del begrepp som är viktiga i vår gemensamma kamp för riktig klimaträttvisa. Vad betyder egentligen ord som historisk skuld, urfolk och grön kolonialism? Kom och lyssna, kunskap är makt!
Vindkraften och urfolksrätten
Eva Forsgren, Jörgen Stenberg, Kristina Sehlin MacNeil
Torsdag 14 november 2024 15:00 - 15:25 CET Rosa scenen
Amnesty Sápmi
Vindkraft är ett av de snabbast växande energislagen. Den ger förnybar och billig elproduktion och betraktas därför som grön. Men nu hotas urfolksrätten i den gröna omställningens namn. Renskötare som i decennier har pekat på vikten av omställning anses nu, ironiskt nog, stå i vägen för omställningen. Och samhällsdebatten har hårdnat mot det samiska folket i stort.Representanter för samebyar och forskare samtalar. Samtalet leds av Amnesty Sápmi.
Behöver Sverige en vattenstrategi? - ett människorättsperspektiv
Dan-Erik Andersson, Johanna Ohlsson
Fredag 15 november 2024 10:00 - 10:25 CET Lila scenen
Lunds universitet och Enskilda Högskolan Stockholm
Under seminariet kommer ett nytt forskningsprojekt - LU4Water - att introduceras och det faktum att Sverige inte har en vattenstrategi kommer att diskuteras. Diskussionen kommer att kretsa kring vatten som en grundläggande mänsklig rättighet och hur Sverige, i en tid av klimatförändringar och ökande vattenstress, kan säkerställa rättvis tillgång till rent vatten för alla invånare. Vad kan Sverige lära från andra länders vattenhanteringsstrategier?
Workshop: Naturens rättigheter -- ett relationellt och existentiellt perspektiv
Julia Engborg, Urban Hermansson
Fredag 15 november 2024 12:30 - 12:55 CET Rosa scenen
Sensus studieförbund
Naturens rättigheter är både en juridisk idé och en social omställningsrörelse som ifrågasätter den människocentrerade tidseran vi befinner oss i. Med den här workshopen vill vi, utifrån ett relationellt och existentiellt perspektiv, tillsammans utforska vad som händer med oss som människor när vi utgår från att naturen har ett egenvärde i sig själv. Hur förändras mina beteenden och känslor när jag erkänner och erfar människan, mig själv, som en del av naturen? Hur förhåller jag mig till naturen om jag ser den som ett subjekt att skapa relation med snarare än ett objekt att nyttja?
A just transition for garment workers: Pakistani Khalid Mahmood on the rights holders' perspective
Khalid Mahmood
Fredag 15 november 2024 14:00 - 14:25 CET Rosa scenen
Fair Action
The fast fashion industry thrives despite its enormous contribution to climate change. The rights holders in the industry – the garment workers – are already bearing the consequences. In this mini seminar, labour rights activist and director of the Labour Education Foundation in Pakistan, Khalid Mahmood, shares his experiences and perspectives on the importance and ways of including the rights holders’ perspective in the just transition discussion.
Hur skapar vi jämställda arbetsmiljöer i Skellefteå för framtidens medarbetare?
Helena Renström, Karin Sjöö Åkeblom, Marwa Chebil, Staffan Åkerlund
Fredag 15 november 2024 15:00 - 15:25 CET Lila scenen
Skellefteå kommun
Hur kan vi skapa jämställda arbets- och livsmiljöer för barn och unga så att deras val i framtiden inte begränsas av den obalans i jämställdhet som Skellefteå har idag? Här vill vi utforska möjligheter och utmaningar för både killar och tjejers livsval med speciellt fokus på framtida arbetsmiljöer och hur man kan bryta normer och stereotyper kopplat till detta.