Årets program
Nedan följer konferensprogrammet för Mänskliga Rättighetsdagarna 2024.
För att ta del av de längre seminariepunkterna på Mänskliga Rättighetsdagarna krävs det biljett. När du registrerat din biljett och är inloggad kan du skapa ett personligt schema samt nätverka med andra deltagare. Observera att du inte kan förboka platser till enskilda seminarier, utan först till kvarn gäller.
Fri entré till utställningar, kvällsprogram och miniseminarier. Registrering till fri entré görs här.
Klicka på knappen Filter för att filtrera programmet utifrån teman, målgrupper, tolkning med mera.
Vid frågor kontakta info@mrdagarna.se eller ring 08-12 15 00 52
Observera att fler programpunkter kommer att tillkomma. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.
Rätt på riktigt - Att få rätt till en tillgänglig skola
Torsdag 14 november 2024 11:30 - 11:55 CET Rosa scenen
Malmö mot Diskriminering
Vilket stöd har en elev i skolan rätt till? Behöver jag ha fått en diagnos för att skolan ska vara skyldig att göra anpassningar? Vem ska jag anmäla till? När blir bristande tillgänglighet diskriminering? I det här seminariet presenterar Malmö mot Diskriminering den hemsida som har tagits fram i projektet Rätt på Riktigt. Hemsidan riktar sig till elever, vårdnadshavare och andra som arbetar med tillgänglighet i skolan och samlar information om lagstiftning och myndigheter och ger tips och vägledning kring hur elever och vårdnadshavare kan verka för att få rätt till en tillgänglig skola.
”Hur kan jag vara en bra förälder mitt i allt?” -Berättelser från föräldrar med egen psykisk ohälsa eller NPF som är nya i Sverige
Annica Larsson, Sara Jonåker
Torsdag 14 november 2024 12:00 - 12:25 CET Rosa scenen
Bräcke diakoni, Föreningen Tidigt Föräldrastöd, Rädda Barnen
“Jag var livrädd att de skulle ta mina barn” - lyssna till föräldrarnas berättelser om desinformationens konsekvenser, rädslor, ensamhet, skam, behov, styrkor, tillit och om oron över att bli missförstådd. Arvfondsprojektet ”TrUSt - ny i Sverige” vill stärka föräldrar med psykisk ohälsa eller NPF som är nya i Sverige. Det är en stor omställning att komma till ett nytt land som förälder och extra utmanande om man dessutom har en funktionsnedsättning.
Personlig rörlighet i omställningens tid
Andreas Pettersson, Camilla Björnehall, Frida Myrsten
Torsdag 14 november 2024 14:00 - 14:30 CET Rosa scenen
Rättigheterna är våra!
“Räknas inte vår tid? Varje morgon hoppas jag att det går bra.” Vad säger chefen om du kommer sent till jobbet varje dag? Hur deltar du i föreningslivet eller upprätthåller hälsan om det inte går att fara till föreningslokalen eller träningen? Alla, oavsett funktionalitet, ska ha möjlighet att delta i samhället. Men brister i tillgänglighet, färdtjänst och kollektivtrafiken gör att vi med normbrytande funktionalitet blir mer begränsade i våra möjligheter.
Samråd och involvering - behövs mer än någonsin?
Aino Dahl, Bianca Byring
Torsdag 14 november 2024 15:00 - 15:25 CET Lila scenen
Umeå kommun
Samråd och involvering av kommuninvånare glöms lätt bort, eller sker sent i arbetsprocessen. Införandet av hållbar och effektiv teknik kan gå snabbt, kanske för snabbt. Under kris fattas brådskande beslut. Men också när det ska gå snabbt, ger samråd och involvering viktig kunskap och förståelse. Lagar och konventioner förbinder oss till samråd i många fall. Umeå kommun berättar om utvecklingsarbete inom samråd med och involvering av funktionshinderrörelsen och de nationella minoriteterna.
Institutet för mänskliga rättigheter: rapport 2024
Fredrik Malmberg
Torsdag 14 november 2024 15:30 - 15:55 CET Lila scenen
Institutet för mänskliga rättigheter
Institutet för mänskliga rättigheter bevakar och rapporterar om hur de mänskliga rättigheterna respekteras och förverkligas i Sverige och fullföljer 33.2-uppdraget att främja, skydda och övervaka funktionsrättkonventionen.Institutet är Sveriges nationella människorättsinstitut och ingår i ett globalt nätverk av nationella människorättsinstitut.I vår årsrapport till regeringen rapporterar vi om utvecklingen för mänskliga rättigheter och rekommenderar hur mänskliga rättigheter kan stärkas. I detta seminarium samtalar vi om aktuella frågor för institutets arbete.
Hur påverkas vår människosyn i omställningens tid?
Elna Wahlgren Lundqvist, Erik Jansén, Jamie Bolling, Nicklas Mårtensson
Fredag 15 november 2024 12:30 - 12:55 CET Lila scenen
Svenska kyrkan i samverkan med RBU, FUB, STIL , Funktionsrätt Sverige och ILI
Vi lever i en tid av förändring där socialpolitiken påverkas av många åsiktsströmningar i samhället. Hur påverkar dessa strömningar samhällets syn på den enskildes människovärde? I omställningens tid ser vi en oroande normalisering av attityder gällande alla människors lika värde som innebär att vissa samhällsgrupper inte får sina rättigheter tillgodosedda.Vi bjuder in till ett samtal om vårt gemensamma ansvar för att se till att mänskliga rättigheter och allas lika värde inte reduceras till en budgetdiskussion.
Hur säkerställer vi ett tillgängligt Skellefteå i omställningens tid?
Daniel Steinwall , Rolf Granstrand
Fredag 15 november 2024 14:00 - 14:25 CET Lila scenen
DHR Skellefteå
Skellefteå växer snabbt. I dess utveckling, blir det tillgängligt för alla? DHR arbetar nationellt som lokalt med frågor kring delaktighet, handlingskraft och rörlighet. DHR Skellefteå lokalförening håller ett extra öga på den lokala utvecklingen i Skellefteå för att säkerställa att alla människor behandlas lika och får lika möjligheter att delta i samhället.
DHR,Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet...En nyckel till egenmakt och tillgänglighet i samhälle och värld.
Carina & Daniel mfl. fr. DHR avdelnings styrelse Steinwall, Tomas Marklund
Fredag 15 november 2024 15:30 - 15:55 CET Lila scenen
DHR avdelning Skellefteå & Umeå + ABF+ Stiftarna av Independent Living i Sverige samt Skellefteå lokalhistoriska förening
DHR skellefteå och handikapprörelsen historia presenteras av Skellefteå lokalhistoriska förening