Årets program
Nedan följer konferensprogrammet för Mänskliga Rättighetsdagarna 2024.
För att ta del av de längre seminariepunkterna på Mänskliga Rättighetsdagarna krävs det biljett. När du registrerat din biljett och är inloggad kan du skapa ett personligt schema samt nätverka med andra deltagare. Observera att du inte kan förboka platser till enskilda seminarier, utan först till kvarn gäller.
Fri entré till utställningar, kvällsprogram och miniseminarier. Registrering till fri entré görs här.
Klicka på knappen Filter för att filtrera programmet utifrån teman, målgrupper, tolkning med mera.
Vid frågor kontakta info@mrdagarna.se eller ring 08-12 15 00 52
Observera att fler programpunkter kommer att tillkomma. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.
SOS - stöd och skydd mot mobbning
Åsa Gustafsson
Torsdag 14 november 2024 11:00 - 11:25 CET Lila scenen
Friends
Den dalande psykiska hälsan hos barn och unga idag är ett stort problem. Barn och unga befinner sig på nätet idag och vi tror att det är vi vuxna som måste anpassa oss till det, snarare än att barnen måste anpassa sig till oss. Många barn har inte heller tillgång till rätt typ av stöd när det kommer till mobbning. Därför testar vi nu vårt eget digitala KBT-program för barn mellan 13 och 18 år. Barn som upplever ökat lidande i vardagen kopplat till mobbning/utsatthet har möjlighet att genomgå en KBT-behandling hos oss. Där vi vill ge barn och unga verktyg för ökad självkänsla, att stå upp för andra på ett säkert sätt och för att kunna navigera i det digitala samhället.
Barn och ungas delaktighet i ett snabbt växande Skellefteå
Jörgen Svedberg, Sara Persson
Torsdag 14 november 2024 13:00 - 13:25 CET Lila scenen
Skellefteå kommun
Jörgen Svedberg, demokratilots/barnrätttrateg välkomnar dig att ta del av berättelse kring hur Skellefteå kommun på övergripande nivå har utvecklat barn och ungas delaktighet. Dessutom beskrivs hur nya metoder arbetats fram för att få barn och unga delaktiga på vägen mot en hållbar plats för en bättre vardag.
Barns rättigheter i omställningens tid
Helen Nilsson, Ulrika Enbom Karlsson
Torsdag 14 november 2024 13:30 - 13:55 CET Rosa scenen
Rädda Barnen, På lika villkor
Allmännyttan Lulebo och Rädda Barnen samarbetar långsiktigt kring socioekonomiska utmaningar i bostadsområdet Hertsön i Luleå. Nu sker ombyggnationer i området, fler bostäder och en ny industripark etableras här som en del i den gröna omställningen. Genom att stärka barn och ungas delaktighet i området skapas värden för både individ, organisation och samhälle. Föreläsningen lyfter den samverkan som sker och hur den utvecklats. Kan detta bidra till att säkra rättigheterna framgent?
Icehearts -ett förebyggande barnskyddsarbete
Brita Gädda
Torsdag 14 november 2024 13:30 - 13:55 CET Lila scenen
Skellefteå Kommun
Alla barn har rätt att känna att de är delaktiga i en gemenskap. Icehearts är en ideell organisation i Finland som arbetar förebyggande med barn och unga genom att erbjuda långsiktigt stöd, trygghet och gemenskap. Med en unik 12-årig modell bidrar Icehearts till ett mer inkluderande samhälle, där alla barn får en chans till en trygg och meningsfull uppväxt.
AMNESTYS LILLA BEGREPPSSKOLA: klimaträttvisa och urfolksrätt
Anna Johansson, , Eva Forsgren
Torsdag 14 november 2024 14:30 - 14:55 CET Rosa scenen
Amnesty Sverige
I det här miniseminariet reder vi ut en del begrepp som är viktiga i vår gemensamma kamp för riktig klimaträttvisa. Vad betyder egentligen ord som historisk skuld, urfolk och grön kolonialism? Kom och lyssna, kunskap är makt!
Att säkra ungdomsperspektivet i omställningsarbetet
Aleksandra Karlsson, Ellie Stjärna, Jonna Svärd Urkedal, Karin Persdotter
Torsdag 14 november 2024 15:30 - 15:55 CET Rosa scenen
MUCF
Hur säkerställer vi att unga är delaktiga i omställningen, under hela processen? MUCF har en rad olika verktyg som kan skapa en drivande kraft för omställning med ungas perspektiv i centrum och som ger möjligheter för ökad kompetens om ungas inkludering och demokratiska deltagande. Kom och inspireras av hur din organisation kan använda verktygen EU:s ungdomsprogram och LUPP och för att säkra ett ungdomsperspektiv och stärkt ungdomsengagemang.
Nationella minoritetsspråk – Vad du vet har betydelse
Abedin Denaj, Elina Kangas, Göran Lahti, Sari Pesonen
Torsdag 14 november 2024 16:00 - 16:25 CET Rosa scenen
Institutet för språk och folkminnen
I panelen diskuterar språkfrämjare på Isof, institutet för språk och folkminnen, några exempel på hur kunskaper om och förståelse för de nationella minoritetsspråkens historiska och nutida villkor kan leda till ett mer fungerande och inkluderande samhälle men också till en positiv utveckling av förutsättningarna att revitalisera de nationella minoritetsspråken.
Sexuell och reproduktiv hälsa hos unga migranter - vad kan hälso- och sjukvården göra?
Mazen Baroudi, Amanda Källmark, Veronica Ahlqvist
Fredag 15 november 2024 09:00 - 09:25 CET Lila scenen
RFSU Umeå
RFSU Umeå bjuder in till ett seminarium om hur yrkesverksamma och beslutsfattare inom region, hälso- och sjukvård, kommun och civilsamhälle kan arbeta för att stärka unga migranters sexuella och reproduktiva hälso- och rättigheter. Lyssna till ett ögonöppnande föredrag av Mazen Baroudi, doktor i folkhälsa vid Umeå universitet, om hur unga migranters möjligheter till sexuell och reproduktiv hälsa motverkas genom bristande tillgång till den svenska hälso- och sjukvården.
Barns rätt till bästa möjliga hälsa- en mänsklig rättighet och grundförutsättning för en hållbar framtid
Lydia Ersberg, Matti Leijon
Fredag 15 november 2024 10:00 - 10:25 CET Rosa scenen
Generation Pep
Att säkerställa barns rätt till bästa möjliga hälsa har aldrig varit mer aktuellt. För en hållbar framtid är barns välmående och inkludering i samhället en grundförutsättning. Vi måste säkerställa barns möjlighet att leva ett aktivt och hälsosamt liv genom att skapa systematiska förändringar som främjar alla barns hälsa. Pep Kommun är ett samhällsbaserat program för det hälsofrämjande arbetet i kommunen, byggt på evidens och beprövad erfarenhet med utgångspunkt i barnkonventionen.
Glöm aldrig Tintin
Camilla Orefjärd, Sanam Gharaee
Fredag 15 november 2024 11:30 - 11:55 CET Rosa scenen
Lex Tintin-föreningen
8-årige Tintin mördades av sin pappa under ett umgänge. Tintin blev tvingad till umgänge med en pappa han var rädd för och som utsatt honom för psykisk våld. Trots att Tintin gick på våldsmottagningen och trots risken för bortförande beslutade rätten om fortsatt umgänge. Efter mordet skapades Lex Tintin-föreningen som är en ideell förening som vill möjliggöra tryggare hem och en uppväxt fri från våld för alla barn.
De nationella minoritetsspråken i förändring
Abedin Denaj, Göran Lahti, Sari Pesonen
Fredag 15 november 2024 12:00 - 12:25 CET Lila scenen
Institutet för språk och folkminnen
Sedan år 2022 driver Isof språkcentrum för de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli och romska. De nationella språkcentrumen ska ge stöd och kunskap som underlättar för språkbärare i hela landet att behålla, ta tillbaka och utveckla sitt språk – så att de nationella minoritetsspråken kan leva vidare i Sverige. Hör språkfrämjare berätta vilka perspektiv som lyfts av språkfrämjare och vilket fokus arbetet med att främja dessa språk har just nu.
Unga röster från Sveriges landsbygder
Linda Tjälldén, Matilda Danielsson, Matilda Jonsson
Fredag 15 november 2024 13:30 - 13:55 CET Rosa scenen
Youth 2030 Movement
Unga över hela Sverige upplever att vuxna inte lyssnar på dem. Idag känner sig varannan ung inte som en del av samhället och det gäller i ännu högre utsträckning i landsbygder än i storstäder. Unga i landsbygder möter särskilda utmaningar relaterade till grundläggande levnadsvillkor. Vi presenterar ungas tankar, åsikter och lösningar rörande sina egna livssituationer.
ALLEMED i fritidsaktiviteter
Ingibjørg Jónasdóttir
Fredag 15 november 2024 14:30 - 14:55 CET Lila scenen
Skellefteå Kommun
Vad kan du göra för att få med alla barn i fritidsaktiviteter? Vad kan du göra tillsammans med andra?På miniseminariet ska du få höra om Fritidserklæringen, ett avsiktsavtal om inkludering i fritidsaktiviteter i Norge. Fritidserklæringen bygger på artikel 31 i FN:s barnkonvention, som handlar om barns rätt att delta i lek och fritidsaktiviteter. Du kommer också att lära känna dialogverktygen ALLEMED, för tvärsektoriell dialog om inkludering i fritidsaktiviteter! Föreläsningen kommer att hållas på norska.
Killars våld mot tjejer hänger ihop med gängkriminalitet - tjejjouren i Umeå lyfter tjejers röster av sexuellt våld i gängkriminell miljö
Fredag 15 november 2024 15:00 - 15:25 CET Rosa scenen
Tjejjouren i Umeå
I ljuset av den pågående våldsvågen i Sverige med gängkriminalitet och organiserad brottslighet lyckas samhället inte förstå att killars våld mot tjejer hänger ihop med det. Avhopparprogram för killar/män och hårdare tag mot gängkriminaliteten är något som alltmer diskuteras i omställningens tid, men var finns stödet och skyddet till alla de tjejer som utsätts för sexuellt våld inom och av gängen? Tjejjouren är en av få som möter denna målgrupp!
Hur skapar vi jämställda arbetsmiljöer i Skellefteå för framtidens medarbetare?
Helena Renström, Karin Sjöö Åkeblom, Marwa Chebil, Staffan Åkerlund
Fredag 15 november 2024 15:00 - 15:25 CET Lila scenen
Skellefteå kommun
Hur kan vi skapa jämställda arbets- och livsmiljöer för barn och unga så att deras val i framtiden inte begränsas av den obalans i jämställdhet som Skellefteå har idag? Här vill vi utforska möjligheter och utmaningar för både killar och tjejers livsval med speciellt fokus på framtida arbetsmiljöer och hur man kan bryta normer och stereotyper kopplat till detta.