Resiliens från ung till ung - nationella minoriteters motståndskraft Har passerat
Fredag 15 november 2024 09:30 - 09:55 CET Rosa scenen
Föreläsare: Dharana Favilla, Outi Krekula
De senaste åren har samhällsdebatten blivit allt hårdare. Hat, trakasserier och hot som riktas mot civilsamhället och dess företrädare har ökat markant. Även politiker, forskare, journalister, konstnärer och flera andra yrkesgrupper är utsatta. Mest utsatt är den som arbetar med frågor som hbtqi, kvinnors rättigheter, religion, jämlikhet och antirasism, den som tillhör en minoritetsgrupp och den som ofta uttrycker åsikter i samhällsfrågor offentligt. Det finns också flera rapporter som visar att unga tillhör en alldeles extra utsatt grupp. Det får förödande konsekvenser för vår demokrati. Konsekvenser som bland annat kan leda till självcensur och minskat engagemang.
När röster tystas och vissa budskap inte hörs och syns, blir samhällsdebatten skev vilket gör det svårare för politiker att fatta initierade beslut. Hur man ökar motståndskraften mot hot och hat har därmed blivit en central fråga för civilsamhället.
MUCF har sedan 2022 regeringsuppdrag som handlar om att genomföra insatser som bidrar till att förebygga och motverka rasism mot unga samer och antiziganism mot unga romer. I uppdragen samverkar myndigheten med det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra i syfte att ta fram ett kunskapsmaterial riktat till skolan samt med den romska organisationen GRIF i framtagandet av en utställning om unga romer i dagens Sverige. I panelsamtalet berättas om arbeten som visar vägar framåt och som vill inspirera andra unga som identifierar sig som nationella minoriteter.
Arrangör
MUCF
Ämne
Demokratisk omställning
Minoriteter
Målgrupp
Civilsamhälle
Tjänstepersoner
Språk
Svenska
Programform
Miniseminarium (25 min)
Nivå: Grund