43. Tro och religion som sammanhållande kraft i samhället Har passerat
Fredag 15 november 2024 09:00 - 10:00 CET Scen 1
Moderator: Marika Griehsel
Paneldeltagare: Anna Hjälm, Biskop Åsa Nyström, Ulrika Markgren
Sverige beskrivs ofta som ett av de mest sekulariserade länderna i världen. Traditionellt har tro och religion i Sverige varit en privatsak. I omställningens tid möter vi allt oftare människor och sammanhang som ger tro och religion större utrymme. Hur skall vi leva tillsammans och lära av varandra ? Kan religion vara en resurs i mötet med den andra och bidra till existensiell hälsa och minskade fördomar?
I Skellefteregionen upplever både kyrkan och samhället en tydlig omställning i synen på religion och religionsfrihet. Många av våra nyinflyttade från andra länder och kulturer har ett annat förhållningssätt till sin religion och sitt religionsutövande – ofta mer självklar än vad vi är vana vid. Denna förändring ger oss som kyrka ytterligare tillfälle att samarbeta med övriga samhället för att identifiera och möta behoven av gemenskap och sammanhang. Det är nytt och nyttigt för oss, då vi tvingas göra upp med den religiösa ”beröringsskräck” vårt samhälle brottas med!
Vi möts i ett samtal om hur religionsdialog och inter-religiöst arbete i ett samhälle i förändring kan vara en positiv kraft i omställningens tid. Vi diskuterar gemensamma erfarenheter som kan eller har bidragit till ökad förståelse och gemenskap och därmed ett mer inkluderande samhälle.
Arrangör
Svenska kyrkan
Ämne
Demokratisk omställning
Samhällsomställning
Målgrupp
Civilsamhälle
Intresserad allmänhet
Språk
Svenska
Teckenspråkstolkad
Programform
Konferensprogram (60 min)
Nivå: Medel
Föreläsare
Marika Griehsel Moderator
Journalist och föreläsare. Tidigare utrikeskorrespondent för SVT. Honl har återkommande haft uppdrag som ledare för samtal och debatter i nära samråd med uppdragsgivare som UD, Sida, Sipri, Utrikespolitiska institutet, Nordiska Afrikainstitutet, FOI med flera.
Anna Hjälm Paneldeltagare
Direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem (STI). Disputerad kulturgeograf, med bred samhällsvetenskaplig grundutbildning och har arbetat under lång tid med dialog över religionsgränserna
Biskop Åsa Nyström Paneldeltagare
Biskop i Luleå stift sedan den 3 juni 2018. Hon är den nionde i ordningen sedan stiftet bildades 1904.
Ulrika Markgren Paneldeltagare
Kyrkoherde i Skellefteå pastorat.
Skellefteå pastorat är fem församlingar i samverkan: Byske-Fällfors församling, Jörn-Bolidens församling, Kågedalens församling, Skellefteå landsförsamling och Skellefteå Sankt Olovs församling.