38. Integration och migration i omställning – så kan vi stärka rättigheterna Har passerat
Torsdag 14 november 2024 15:30 - 16:30 CET Saiva
Moderatorer: Emma Anderbom, Lilian Sahlin
Paneldeltagare: Ramy Ibrahim, Barbro Amrén, Linda Carstedt, Fanny Hjorth
Under seminariet kommer vi att presentera RBA som förhållningssätt och metodik samt hur projektägare från Medlefors folkhögskola, ABF Skellefteå, Umeå kommun och Storumans kommun arbetar för att förbättra villkoren och säkerställa mänskliga rättigheter genom sina integrationsprojekt.
I Västerbotten pågår flera integrationsprojekt med stöd av Länsstyrelsens integrationsmedel. Dessa projekt baseras på mänskliga rättigheter och fokuserar exempelvis på rätten till hälsa, arbete, delaktighet, bostad, information och utbildning. Målgrupperna möter utmaningar i att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda och stöter på hinder för att få adekvat stöd och förståelse för sina rättigheter. Deras livsvillkor påverkas även av förändringar i migrations- och integrationspolitiken, vilket kan leda till rättighetsförsämringar. De senaste årens låga mottagande, omställningen av integrationspolitiken och minskade anslag har minskat beredskapen att stödja dessa målgrupper.
Under hösten har Länsstyrelsen arrangerat workshops med projektägare för att föra dialog och främja användningen av rättighetsbaserat arbetssätt (RBA). Syftet med RBA är att systematiskt förbättra rättigheterna för målgruppen. Under seminariet vill vi lyfta fram både pågående projekt i länet och RBA som förhållningssätt och metodik.
Arrangör
Länsstyrelsen Västerbotten
Ämne
Metod
Migration
Målgrupp
Civilsamhälle
Tjänstepersoner
Språk
Svenska
Programform
Konferensprogram (60 min)
Nivå: Medel
Föreläsare
Lilian Sahlin Moderator
Integrationsstrateg, Länsstyrelsen Västerbotten. Arbetar bland annat med statsbidrag inom integration hos Länsstyrelsen.
Ramy Ibrahim Paneldeltagare
Verksamhetsutvecklare på ABF Skellefteå. Arbetar i projektet "Tjyvstart 2". Huvudsyftet i projektet är att utveckla det svenska språket men sekundärt också att utveckla kunskap om det svenska samhället och svenska arbetsmarknaden. Det genom studiecirklar i Svenska från dag ett, Vardagssvenska och Samhällsorientering med information om rättigheter och skyldigheter, myndigheter, sjukvård, asylprocessen med mera.
Barbro Amrén Paneldeltagare
Integrationspedagog/Samordnare i Storumans kommun. Projektägare för projektet Förstudie - Bättre beredskap, trygghet och delaktighet (BBTD) som syftar till att stärka det strukturella arbetet med kris- och krigsberedskap för nyanlända och Ensamkommande.
Linda Carstedt Paneldeltagare
Kortkurssamordnare på Medlefors folkhögskola. Projektägare för projektet "TIA (trygghet, inkludering, arbete)". Insatsen syftar till att främja framför allt utvecklingen av det svenska språket men också kunskap om det svenska samhället och arbetsmarknaden, samt god hälsa. Detta ska uppnås genom nivåanpassade studier och aktiviteter utifrån en individuell studieplan. Områden som inkluderas är språkundervisning, arbetsmarknad, hälsa och social inkludering, med ämnen som svenska, samhällskunskap, datakunskap, matematik, privatekonomi, kreativa uttryck och arbetslivskunskap.
Fanny Hjorth Paneldeltagare
Projektledare Salam familj växer, Umeå kommun. Projektet är ett §37a-projekt. Insatsen ska underlätta etablering, skapa nätverk samt stödja språkinlärningen för målgrupperna nyanlända och/eller asylsökande föräldrar. Insatsen bygger vidare på de
erfarenheter som gjorts inom projektet Salam familj där en metod och ett föräldrastödsmaterial tagits fram.
Under projekttiden ska yrkesverksamma och frivilliga i länet erbjudas kursledarutbildning i Salam familjs kursmaterial och metod. Insatsen avser även att genomföra föräldrakursomgångar på förskola och skola inom Umeå kommun enligt ett nytt koncept.
Föräldrastödskurserna ska ske kvällstid på barnens förskola eller skola i bostadsområden och erbjuda middag samt barnpassning.