Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2024
Profilbild för 67. Hur kan vi stärka demokratiarbetet i skolan och folkhögskolan?

67. Hur kan vi stärka demokratiarbetet i skolan och folkhögskolan? Har passerat

Fredag 15 november 2024 12:30 - 13:30 CET Tjärdalen

Föreläsare: Cecilia Ferngren, Christina Nyrell, Marcel Rådström, Saima Glogic

På många håll i världen är demokratin på tillbakagång. Även om Sverige ligger bra till i internationella mätningar behöver vi hela tiden arbeta för att hålla demokrati och mänskliga rättigheter levande. Det sker idag inte minst i skolan och inom folkbildningen. Men det är viktigt att skolan och folkbildningen får stöd för att kunna upprätthålla och stärka det goda demokratiarbete som görs. När vår demokrati och arbetet med mänskliga rättigheter utmanas så behöver skolan och folkbildningen svara upp och anpassas för att hålla i och hålla ut. Kan vi nå längre i att utveckla elevers och deltagares demokratiska förmågor och öka medvetenheten om mänskliga rättigheter? Och hur involverar vi hela skolan och gör den till en trygg och inkluderande plats för alla? I seminariet får du en introduktion till arbetsmodellen Demokratistegen och hur den kan stärka arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter i skola och folkhögskola.

Demokratistegen har utvecklats av Skolverket och Forum för levande historia på uppdrag av regeringen. Uppdraget ingår i Sveriges åtaganden efter Malmö Internationella Forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism 2021.

Modellen bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Utgångspunkt i utvecklingen är kunskaper och erfarenheter från arbetet med det norska konceptet DEMBRA (Demokratisk beredskap mot rasism, antisemitism och antidemokratiska attityder) och Europarådets ramverk om utbildning för aktivt medborgarskap (Reference Framework of Competences for Democratic Culture).

Arrangör

Skolverket/Forum för levande historia

Ämne

Kompetensförsörjning
Metod

Målgrupp

Lärare och pedagoger
Studenter och skolelever

Språk

Svenska
Teckenspråkstolkad

Programform

Konferensprogram (60 min)
Nivå: Grund
Workshop

Föreläsare

Cecilia Ferngren Föreläsare

Forum för levande historia

Christina Nyrell Föreläsare

Skolverket

Profilbild för Marcel Rådström

Marcel Rådström Föreläsare

Forum för levande historia

Saima Glogic Föreläsare

Skolverket