Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2024
Profilbild för 64. Den svenska neutraliteten: ett hot mot antirasistiskt arbete?

64. Den svenska neutraliteten: ett hot mot antirasistiskt arbete? Har passerat

Fredag 15 november 2024 12:30 - 13:30 CET Scen 2

Moderator: Frida Sandegård
Paneldeltagare: Anna Adeniji, Elena Namli, Marco Vega, Patrick Konde

Neutralitet och exceptionalism är begrepp som är relevanta för att förstå det svenska förhållningssättet till rättigheter och rasism och därmed förutsättningarna för antirasistiskt arbete.

Vi på Inclusion Academy erfar att den svenska självbilden i relation till antirasism är präglad av två motstridiga hållningar - neutralitet och exceptionalism. De båda begreppen är relevanta för att förstå det svenska förhållningssättet till rättigheter och rasism och för att kritiskt kunna självransaka självbilden för att förbättra förutsättningarna till antirasistiskt arbete.

Om självbilden är att vi antingen är neutrala inför rasism (t.ex. genom att vara färgblinda) eller att vi är exceptionella (d.v.s. att vi redan är antirasister utan att behöva agera) så uppfattas antirasistiska insatser som antingen överflödiga eller polariserande och konfliktsökande. Detta påverkar organisationers handlingskraft och förmåga att arbeta antirasistiskt.

I den här panelen vill vi adressera och diskutera föreställningar om neutralitet och exceptionalism samt hur det påverkar och utmanar antirasistiskt arbete kopplat till arbetsmiljö och strategisk utveckling inom svenska organisationer.

Arrangör

Inclusion Academy AB

Ämne

Demokratisk omställning
Kompetensförsörjning

Målgrupp

Civilsamhälle
Tjänstepersoner

Språk

Svenska
Teckenspråkstolkad

Programform

Konferensprogram (60 min)
Nivå: Medel

Föreläsare

Profilbild för Frida Sandegård

Frida Sandegård Moderator

Frida Sandegård har sin bakgrund inom civila samhället, både på tjänstesidan, senast som utvecklingschef och på förtroendesidan, senast som förbundsordförande för RFSL. Frida är fortbildad inom ledarskap i utmanande situationer vid Försvarshögskolan och tar ofta handledningsuppdrag för ledningsgrupper eller styrelser som på något sätt förhåller sig till konflikthantering och jämlikhetsfrågor, minoritetsstress, arbetsmiljö och kränkande särbehandling.

Profilbild för Anna Adeniji

Anna Adeniji Paneldeltagare

Anna Adeniji är specialist inom DEIB (Diversity, Equity, Inclusion and Beloning). Hon disputerade inom ämnet Genusvetenskap vid Linköpings universitet i december 2008. Sedan dess har hon bland annat arbetat som forskare och lärare på Södertörns högskola och Linnéuniversitetet.

Sedan 2018 driver hon egen firma och är VD för Adeniji Consulting & Education samt är delägare och konsult i Inclusion Academy. Hon bistår med fortbildningar, skräddarsydda workshops, handledning och coachning för jämlikhet och antirasism.

Anna har uppdrag inom kultursektorn, universitet, civilsamhället, offentlig sektor och näringslivet. Hon är för närvarande ledamot i Nationalmuseums insynsråd, på uppdrag av Kulturdepartementet.

Profilbild för Elena Namli

Elena Namli Paneldeltagare

Elena Namli är professor i etik och hennes forskning avser socialetik med särskild fokus på kritiska studier av mänskliga rättigheter.

Profilbild för Marco Vega

Marco Vega Paneldeltagare

Föreläsare, sexualupplysare och samtalsledare. Bakgrund som projektledare och samtalsterapeut inom kommun och landsting gällande frågor som rör sexualitet, maskulinitet och SRHR.

Profilbild för Patrick Konde

Patrick Konde Paneldeltagare

Patrick Konde är föreläsare och workshopledare med erfarenheter av att utbilda en bred variation av aktörer inom både offentlig och privat sektor.

Patrick har även stor erfarenhet av att arbeta med barn- och ungdomsfrågor efter att dels ha skrivit kandidat- och masteruppsats på temat skolkultur men även genom mångårigt arbete med barnrättsfrågor inom civilsamhället. Han är även medförfattare till boken antirasistisk handbok från 2021.

Som utbildare uppskattas han särskilt för sin förmåga att göra det lätt för deltagare att prata om svåra saker. Det kan handla om jargong, rasism, homofobi eller andra former av missförhållanden som ibland står i vägen för ett inkluderande arbetsklimat.