27. En skola fri från rasism och diskriminering? Har passerat
Torsdag 14 november 2024 14:00 - 15:00 CET Scen 5
Moderator: Anna Adeniji
Paneldeltagare: Lars Arrhenius, Mirjam Haj Younes, Patrick Konde, Warda Abdalla
I en tid med stora förändringar är skolans roll viktigare än någonsin. Utbildningen ska leda till både kunskap och grundläggande värden. Mänskliga rättigheter ska respekteras – ingen elev ska utsättas för diskriminering.
Trots detta ökar anmälningarna till DO om diskriminering i skolan som har samband med etnisk tillhörighet. En betydande andel av de som utsätts är afrosvenska elever.
Hur ser elevernas vardag i skolan egentligen ut? Hur påverkas skolgången? Vilket är skolans ansvar? Och vad behöver göras?
Diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius diskuterar med representanter för civilsamhället.
Välkommen!
DO är en statlig myndighet som jobbar mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter, oavsett diskrimineringsgrund. Vår vision är ett samhälle fritt från diskriminering.
Arrangör
Diskrimineringsombudsmannen
Ämne
Barn och unga
Diskriminering
Målgrupp
Civilsamhälle
Lärare och pedagoger
Språk
Svenska
Teckenspråkstolkad
Programform
Konferensprogram (60 min)
Nivå: Grund
Föreläsare
Anna Adeniji Moderator
Anna Adeniji är specialist inom DEIB (Diversity, Equity, Inclusion and Beloning). Hon disputerade inom ämnet Genusvetenskap vid Linköpings universitet i december 2008. Sedan dess har hon bland annat arbetat som forskare och lärare på Södertörns högskola och Linnéuniversitetet.
Sedan 2018 driver hon egen firma och är VD för Adeniji Consulting & Education samt är delägare och konsult i Inclusion Academy. Hon bistår med fortbildningar, skräddarsydda workshops, handledning och coachning för jämlikhet och antirasism.
Anna har uppdrag inom kultursektorn, universitet, civilsamhället, offentlig sektor och näringslivet. Hon är för närvarande ledamot i Nationalmuseums insynsråd, på uppdrag av Kulturdepartementet.
Lars Arrhenius Paneldeltagare
Lars Arrhenius är diskrimineringsombudsman och chef för myndigheten Diskrimineringsombudsmannen.
Lars är jurist med inriktning på mänskliga rättigheter. Efter att ha arbetat som advokat i många år blev han Sveriges första Barn- och elevombud (BEO) vid Skolinspektionen. Han har varit generalsekreterare för antimobbningsorganisationen Friends och också arbetat internationellt som chef för biståndsorganisationen Läkarmissionen.
Han har även suttit i styrelsen för UNICEF Sverige och varit ordförande i ECPAT Sverige.
Mirjam Haj Younes Paneldeltagare
Mirjam Haj Younes är en lärare, författare och projektledare från Göteborg som länge arbetat med värdegrundsfrågor.
Mirjam har över tio års erfarenhet av att undervisa om rasism på högstadiet. Vid sidan av att vara lärare leder Mirjam det unika projektet Motståndskraft mot rasism, som är ett kommunalt ungdomsprojekt i nordöstra Göteborg. Hon har skrivit flera rapporter om ungdomars upplevelser av rasism och varit en del av MR-projekt i samverkan med bland annat Forum för levande historia och Antidiskrimineringsbyrån i Uppsala.
Sommaren 2024 samlade hon sina kunskaper och erfarenheter i boken Bryt mönstret - En antirasistisk verktygslåda. En bok som är gratis att ladda ner.
Patrick Konde Paneldeltagare
Patrick Konde är föreläsare och workshopledare med erfarenheter av att utbilda en bred variation av aktörer inom både offentlig och privat sektor.
Patrick har även stor erfarenhet av att arbeta med barn- och ungdomsfrågor efter att dels ha skrivit kandidat- och masteruppsats på temat skolkultur men även genom mångårigt arbete med barnrättsfrågor inom civilsamhället. Han är även medförfattare till boken antirasistisk handbok från 2021.
Som utbildare uppskattas han särskilt för sin förmåga att göra det lätt för deltagare att prata om svåra saker. Det kan handla om jargong, rasism, homofobi eller andra former av missförhållanden som ibland står i vägen för ett inkluderande arbetsklimat.
Warda Abdalla Paneldeltagare
Warda Abdalla är en engagerad aktivist och förespråkare för barns rättigheter och arbetar aktivt för att stärka barn och ungas röster genom Rädda Barnens Ungdomsförbund, där hon idag är förbundsordförande. Med en djup förståelse för frågor som rör barns och ungas rättigheter, inkludering och antirasism, arbetar Warda för att påverka både politiska beslutsfattare och samhället i stort för att skapa en mer jämlik framtid för alla barn.
Hennes arbete inom civilsamhället och Rädda Barnens Ungdomsförbund involverar bland annat att leda initiativ och kampanjer som lyfter barn och ungas rättigheter, med särskilt fokus på de mest utsatta grupper barn. Inom sitt uppdrag som ordförande bidrar hon också som föreläsare och workshopledare, där hon uppmuntrar till samtal om barns rättigheter och vikten av att inkludera och engagera barn och unga i samhällsfrågor.