Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2024

Arrangera program på Mänskliga Rättighetsdagarna


Den 14-15 november arrangeras Mänskliga Rättighetsdagarna för första gången i Skellefteå i Sara kulturhus. Temat för årets konferens är Rättigheter i omställningens tid

Nu har du möjligheten att arrangera ett miniseminarium (25 minuter) på Nordens viktigaste mötesplats för mänskliga rättigheter. Ansök gärna nu men senast den 2 september. Nedan hittar du information om priser, villkor och förutsättningar för att arrangera program. Vänligen läs igenom texterna noggrant och skicka in din ansökan via länken längst ner.

Checklista:


Miniseminarium, 25 minuter

Miniseminarier är populära 25 minuters panelsamtal och föreläsningar som arrangeras på mindre, öppna scener på MR-dagarnas utställartorg. De är korta, kostnadsfria för besökare att ta del av och placerade där besökare rör sig allra mest—i anslutning till montrarna. Varje år arrangeras omkring 60 miniseminarier på MR-dagarna. 

Ansökningsprocessen
Deadline för ansökan om miniseminarium är 2 september 2024. Att skicka in en ansökan är inte bindande. Beslut om ert förslag godkänts eller ej skickas ut löpande men senast i mitten av september. Programförslaget behöver inte vara helt komplett när ni skickar in det men ni behöver beskriva vilka huvudsakliga frågeställningar som ni ämnar lyfta för att kansliet ska kunna ta ställning till att godkänna eller avslå förslaget.

Priser

Att arrangera ett miniseminarium kostar 3 500 kr (momsfritt). Faktura på avgiften skickas i samband med beslut om godkänt program.

I avgiften ingår:

  • Ett miniseminarium på 25 minuter
  • En öppen scen med 20 sittplatser, finns även möjlighet att stå bredvid 
  • 1 st. konferensbiljett som gäller samtliga konferensdagar. Observera att miniseminarier är kostnadsfria att besöka
  • Synlighet på MR-dagarnas programwebb
  • Möjlighet att delta vid utbildningstillfällen om hur en lägger ett intressant och tillgängligt program samt hur en maximerar sitt genomslag på MR-dagarna
  • Scen med grundteknik, se nästa kort

Teknik och tolkning

Grundteknik (ingår i avgift)

  • Dator med HDMI-ingång
  • Mikrofoner (2 st.)
  • Ståbord (2 st.)
  • Hörslinga
  • Skärm och ljudanläggning som möjliggör uppspelning av film, musik, powerpoints m.m.

Tilläggsbeställningar 
Eventuella tilläggsbeställningar av teckenspråkstolkning bekostas av er som arrangör. Även kostnader för medverkandes resor, arvoden och logi bekostas helt av programarrangören. Mellan varje miniseminarium är det 5 minuters paus. Det finns således inte möjlighet att boka ytterligare teknik än det som ingår i grundtekniken.

Öka chansen att bli godkänd

1. Skriv kortfattat och intressant
Försök att fånga huvudbudskapet i programmet och tänk på hur er beskrivning kan väcka nyfikenhet hos den målgrupp ni vill nå ut till. Försök att få till en vass rubrik och en unik ingång på temat ni önskar att belysa. Våra främsta målgrupper är:

  • Tjänstepersoner och politiker 
  • Civilsamhällesanställda och -aktiva
  • Studenter samt skolelever 
  • Lärare, pedagoger och forskare
  • Näringsliv
  • Intresserad allmänhet

2. Koppling till tema
Årets tematext är en bra utgångspunkt för att hämta inspiration. Men det går jättebra att tänka bredare och belysa perspektiv inom omställning och mänskliga rättigheter som inte nämns i tematexten. Underrepresenterade ämnen i programmet i år är:

  • Antisemitism, antiziganism
  • Asylrätt/migration
  • Äldres rättigheter
  • Ansvarsutkrävande/politisk representation
  • Extremism/populism/autokratisering
  • Digital omställning/AI/desinformation
  • Gaza/väpnade konflikter/upprustning/NATO
  • Agenda 2030
3. Ett upplägg som lockar och som ni hinner med
MR-dagarnas besökare uppskattar samhällsaktuella program med inslag av interaktivitet. Men tänk på att tiden går fort! Anpassa innehållet efter er tid och följ en röd tråd.

Grundläggande principer för medverkan

Mänskliga Rättighetsdagarna är ett projekt vars målsättning är att sprida kunskap och kännedom om principen om alla människors lika värde och rättigheter med utgångspunkt i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. En viktig målsättning är att skapa en trygg arena för samtal och diskussioner, även svåra sådana. 

Rasistiska, xenofobiska, sexistiska, homofoba eller i övrigt diskriminerande eller illegala budskap har inte en plats på MR-dagarna. Våld eller hot om våld får inte förekomma. 

Arrangemanget är inte heller en plats för spridande av partipolitiska budskap eller för en stats ensidiga uppfattning om MR-situationer eller kränkningar. Därför tillåts inte politiska partier, ambassader eller organisationer som ensidigt företräder ett partis eller en stats intresse att arrangera program eller presentera utställningar. Vi välkomnar statliga och politiska företrädare i samtal arrangerade av oberoende organisationer, men förbehåller oss rätten att i dessa samtal utkräva ansvar och att diskussionen har ett rättighetsperspektiv. 

Programarrangörer, utställare eller medverkande i programpunkter på MR-dagarna förväntas ställa sig bakom dessa grundläggande principer. MR-dagarna har rätt att tacka nej till arrangörer där det finns stark misstanke om att dessa principer inte följs eller kommer att följas.

Skicka in programförslag

När ni är redo att skicka in ert programförslag gör ni det genom att klicka på knappen 'Skicka in ditt programförslag' nedan. Ni lämnar ert förslag via vår programplattform InvitePeople. Om det är första gången ni använder plattformen behöver ni registrera er och välja ett lösenord. Om ni har anmält förslag till oss tidigare år, loggar ni in med den e-post och det lösenord ni redan har. När ni är inloggade i InvitePeople kan ni också justera i det/de förslag som ni lämnat tidigare framtill deadline.

Programansvarig
Du som skickar in programförslaget blir "innehållsansvarig" för programmet. Detta innebär att all information om program som MR-dagarna skickar ut via e-post, så som beslut kring godkännande, kommer att skickas till din e-postadress. Vill du att fler personer i din verksamhet ska få tillgång till informationen rekommenderar vi att ni skriver in en info-adress eller själva vidarebefordrar det. Det är möjligt att ändra kontaktperson för seminariet senare genom att kontakta MR-dagarnas kansli.

Kontaktuppgifter
Har ni frågor eller vill ta del av informationen ovan i andra format? Kontakta Sofia Jimenez på sofia.jimenez@mrdagarna.se eller 
073 – 873 31 22.


Skicka in programförslag




Vanliga frågor

Finns det en ansökningsdeadline?
Ansökningsdeadline för miniseminarium är 2 september 2024.

När får vi besked om vårt förslag godkänts
Beslut om godkänt förslag skickas ut löpande men senast i oktober.

Finns det möjlighet att arrangera längre seminarier?
Kontakta info@mrdagarna.se om ni vill arrangera en längre programpunkt (45 eller 60 minuter)

Hur många seminarier kan vi ansöka om att arrangera?
Det finns ingen gräns på hur många förslag ni kan skicka in. Däremot ser MR-dagarna gärna att det finns en bredd av arrangörer för att fånga flera perspektiv. Vanligtvis godkänner vi därför max 2-3 seminarier från samma arrangör. Skickar ni in mer än ett förslag kan ni notera om något förslag ska prioriteras i rutan 'Övrigt'.

Kan vi välja vilken dag vi vill anordna programmet?
Har ni exempelvis en talare som enbart kan medverka en specifik dag, vänligen kommentera detta i ansökningsformuläret i rutan ’Övrigt’. Kansliet kommer i den mån det går, försöka tillgodose era önskemål och behov.

Vanliga frågor

Kan jag ta del av tidigare års program? 
Ja här finns en lista med alla miniseminarier som arrangerades 2023. Här finns filmade miniseminarier från 2022. 

Måste vi ha klart medverkande för vårt program?
Nej men har ni funderat ut potentiella föreläsare att bjuda in får ni gärna skriva med dessa i programbeskrivningen.

Vi har inte råd att betala seminarieavgiften, hur kan vi medverka? 
MR-dagarna har begränsade möjligheter att upplåta seminarier kostnadsfritt. Ett tips är att samarbeta med en annan organisation för att kunna dela på seminarieavgiften. 

Vad händer om MR-dagarna ställs in?
Återbetalning sker ej om arrangemanget ställs in av skäl som grundas på extraordinära och oförutsedda händelser som ligger utanför Föreningen Ordfronts kontroll (Force Majeur). Observera att ansökan om program inte är bindande. Bokningsvillkor och fakturering skickas ut i samband med besked om ert programförslag godkänts.