Huvudbild för Vitalis 2025
Profilbild för Virtuell träningsmiljö för personal inom vården -en innovationsresa

Virtuell träningsmiljö för personal inom vården -en innovationsresa

Torsdag 22 maj 2025 14:00 - 14:45 F2

Föreläsare: Kristina Lindberg, Peter Linejung

Spår: Innovation

Det tar lång tid för operationssjuksköterskor att bli självständiga i sitt yrke, och behovet av att underlätta denna process är stort. En viktig utmaning är bristen på möjligheter till kontinuerlig träning på det breda spektrum av operationer som utförs på centraloperation. För att möta denna utmaning har vi initierat ett innovationsprojekt med syftet att utveckla en virtuell träningsmiljö för operationssjuksköterskor, med fokus på uppdukning och instrumentering vid trepanation – en akut operation som sällan utförs men som innebär höga krav och ofta leder till stress och osäkerhet hos operationssjuksköterskorna. 

Den virtuella träningsmiljön erbjuder en möjlighet att träna procedurer i en säker och kontrollerad miljö, utan risk för patienter. Detta skapar förutsättningar för mängdträning, ökad trygghet och förbättrad kompetensutveckling. 

 

 

Samverkan – nyckeln till framgång 

Projektets framgång bygger på samverkan med flera aktörer: Centrum för Innovation, Forskning och Utbildning (CIFU), kliniskt träningscentrum (KTC), Mälardalens universitet, Hitachigymnasiet, STILLE AB, Karolinska sjukhuset, Projekt Framtidens vårdavdelning samt nationella initiativ som Projekt Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige (ÖMS) och VR-teknik för kunskapsvalidering inom vården. Samarbetet med Mälardalens universitet pågår nu med utvärdering av prototypen, där studenter bedömer acceptans (ergonomi och fysisk påverkan), upplevelse (immersion och närvaro), lärandeprocess (kunskapsvalidering) och effektmätning (nyttan av tekniken). 

 

 

VR-teknikens potential i hälso- och sjukvården 

VR-teknik har stor potential att bli ett värdefullt komplement till traditionellt lärande inom hälso- och sjukvården. Samtidigt saknas ofta samordning och samverkan på nationell nivå, vilket begränsar erfarenhetsutbyte och minskar möjligheterna till långsiktig, ekonomiskt hållbar utveckling och implementering. Hur bygger vi en digital lärandemiljö som upplevs naturlig och som en del i utbildningen? En virtuell lärandemiljö som kan fungera som ett komplement till traditionellt lärande. Efter en lyckad inledande process kvarstår strategiska frågor om driftsättning, ägarskap, skalbarhet och nödvändiga samarbeten. Vad krävs för att få en användaranpassad utbildningsplattform av den här typen att användas i ett längre perspektiv? 

 

I vårt föredrag på Vitalis vill vi dela med oss av våra lärdomar och erfarenheter från projektet, samtidigt som vi öppnar för diskussion kring hur regioner och universitet kan integrera VR-teknik som en del av framtidens vårdutbildning. Vi belyser inte bara de pedagogiska och tekniska aspekterna utan även de organisatoriska och nationella utmaningarna som behöver övervinnas för att realisera VR-teknikens fulla potential inom hälso- och sjukvården. 

 

 

Vi ser fram emot möjligheten att inspirera och skapa dialog med andra aktörer på Vitalis. 

 

Referenser

RISE mojligheter-for-anvandning-av-vr-i-larande--och-valideringskontext.pdf

Språk

Svenska

Ämne

Framtidens hälsa, omsorg och vård

Seminarietyp

Live + på plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Omsorgspersonal
Vårdpersonal

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Utbildning (utbildningsbevis)
Innovation/forskning
Användbarhet

Föreläsare

Profilbild för Kristina Lindberg

Kristina Lindberg Föreläsare

Operationssjuksköterska
Region Västmanland, Operationskliniken Västerås

Operationssjuksköterska och utvecklingssjuksköterska inom operationssjukvård Västmanlands Sjukhus Västerås

Profilbild för Peter Linejung

Peter Linejung Föreläsare

Universitetsadjunkt
Mälardalens Universitet, Akademin för innovation, design och teknik, IDT

Universitetsadjunkt Mälardalens Universitet, Akademin för innovation, design och teknik, IDT