
Ledtider SVF: förbättrad informationshantering på Klinisk Patologi – den diagnostiska fasen
Onsdag 21 maj 2025 14:00 - 14:30 A7
Föreläsare: Charlotte Örndal, Linda Aulin Lundeqvist
Inom patologi och cytologi studeras vävnad och celler för att utreda och diagnostisera sjukdomar. Till Karolinska Universitetslaboratoriet kommer prover för att prepareras och färgas för sedan att kunna studeras i mikroskop eller digitalt. De provsvar vi får fram är avgörande för att kunna ställa rätt diagnos, men svaren används också för att förutsäga vilken behandling som är bäst lämpad. Vi kan också göra prognoser över hur en sjukdom kommer att utveckla sig och övervaka effekten av en behandling. Vi arbetar även förebyggande genom screeningverksamhet.
Karolinska Universitetslaboratoriet har Nordens största patologilaboratorium. Här hanteras totalt cirka 300 000 prover om året. Klinisk patologi och cancerdiagnostik diagnostiserar prover framförallt från Stockholms län men även från övriga delar av landet och ibland även från utlandet. För att säkerställa att alla våra patienter ska få så snabba och kvalitetssäkrade provsvar som bara möjligt har ett genomlysningsprojekt avseende informationshantering på våra fyra histologilaboratorium genomförts under hösten. Syftet har varit att finna förutsättningar att minska ledtider i SVF (standardiserade vårdförlopp, cancer).
Projektet har bemannats med verksamhetsarkitekter och informationsarkitekter med fokus på att kartlägga nuläge vad gäller verksamhetsprocesser, arbetssätt, arbetsmiljö, systemlösningar och informationshantering. I projektuppdraget ingår analys av nuläge i både den laborativa fasen och den diagnostiska fasen, samt förslag på kommande arbete med verksamhetsutveckling och systemutveckling.
Denna föreläsning kommer att presentera de resultat från projektet som rör den diagnostiska fasen som föregås av den laborativa fasen. I detta projekt har vi utgått från att den diagnostiska fasen startar vid skanning av färgade snitt för att skapa bilder som är redo för digital mikroskopisk analys och avslutas vid att slutsvar skickas till beställare (kliniker som har skickat beställning till Klinisk Patologi). Vi kommer att knyta an till det arbete som pågår i NAG SVI Patologi med att ta fram nationella konfigurationsunderlag för strukturerade inmatningsformulär med inbyggd logik och kunskapsstöd.
Ämne
Processanalys och förändringsledning
Seminarietyp
Förinspelat + På plats
Föreläsningsformat
Presentation
Föreläsningssyfte
Inspiration
Kunskapsnivå
Introduktion
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Forskare (även studerande)
Studerande
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer
Nyckelord
Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Styrning/Förvaltning
Innovation/forskning
Uppföljning/Nulägesbeskrivning
Dokumentation
Patientsäkerhet
Informationssäkerhet
Informatik/Interoperabilitet
Föreläsare
Charlotte Örndal Föreläsare
Patolog & Sektionschef
Karolinska Universitetssjukhuset
Linda Aulin Lundeqvist Föreläsare
Informations- och lösningsarkitekt
Karolinska Universitetssjukhuset
Informations- och lösningsarkitekt med fokus på laboratoriemedicin och cancervård.