Huvudbild för Vitalis 2025
Profilbild för Innovationsupphandling - ett svenskt styrkeområde för privat/offentlig samverkan. Vad och hur

Innovationsupphandling - ett svenskt styrkeområde för privat/offentlig samverkan. Vad och hur

Onsdag 21 maj 2025 15:30 - 17:00 A7

Föreläsare: Magnus Wallengren, Niclas Forsling, Jonas Ek, Christoffer Juhlin, Marie-Louise Eriksson, Patrik Larsson, Fred Kjellson, Carolina Dorup, Mattias Olsson, Sanna Melling, Martin Hagman

Spår: Workshops och fördjupningar

För att delta i detta fördjupningsseminarie så rekommenderas du att reservera din plats genom att klicka på knappen "Boka"

Endast fysiskt deltagande på plats är möjligt.

Ett antal svenska regioner och kommuner berättar om satsningar inom innovationsupphandling - ett svenskt styrkeområde. Möjligheter, potential, utmaningar och vägar framåt diskuteras i ett öppet format. Vi får höra perspektiv såväl ifrån beställarsidan, som från leverantörssidan och vad som krävs för ett lyckosamt offentligt/privat samarbete, och vi använt detta internationellt, nationellt och lokalt.

För att en faktisk omställning och införande av innovation till nytta för patienter , brukare, och vårdgivare ska ske så måste öppna och effektiva upphandlings- och införandeprocesser förstås och utnyttjas. Hemtagning av nytta hos innovativa produkter och tjänster sker när samverkan och dialog kring behov och utmaningar genomförs i enlighet med konkurrenslagstiftning och metodiken för innovationsupphandling. Vi presenterar samverkansmetodiken, förhållningssätt, dess betydelse, samt visar upp flera exempel på hur det gått till utifrån ett svenskt perspektiv och verkligheten på golvet.

Svenska vård- och omsorgsgivare har sedan flera år arbetat upp en kompetens och erfarenhet inom innovationsupphandling och samverkan mellan industri och offentlighet för att adressera utmaningar inom demografi, samhälle och för patienter och brukare. Här står vi i främre ledet i ett europeiskt perspektiv!

Erfarenheterna vilar på de europeiska projekt och samarbeten som flera svenska organisationer koordinerat sedan flera år tillbaka, och hur dessa finansierade samarbeten hämtats ifrån hög europeisk nivå och skapat både goda exempel och lärdomar i svenska, lokala sammanhang.

Ett brett perspektiv är nödvändigt för att lyckas, varför presentationerna även kompletteras med myndighetsperspektivet samt lärdomar ifrån leverantörssidan, och hur man kan arbeta för att skapa förutsättningar för framgång.


Block 1 introducerar innovationsupphandlingsinstrumentet, dess metodik, syfte och fördelar, samt svenska insatser och avtryck i europeiskt finansierade projekt. Fokus ligger på digitala hälsotjänster inom Integrated Care – personcentrerade lösningar och säker datadelning mellan vårdflöden och vårdnivåer.

Block 2 presenterar kompetensstöd och erfarenhetsutbyte inom innovationsupphandling. Svenska kommuner delar hur de arbetat tillsammans för att öka kompetens och förmåga att framgångsrikt ta steget från piloter och tester av t ex välfärdsteknik, till lyckosam upphandling och implementering. Kommunerna har delat erfarenheter för att höja sin kunskapsnivå och vidareutveckla och bygga upp sina respektive verksamhetskapaciteter inom inköps- och upphandlingsområdet. 

Del 2 visar även hur satsningarna har lett till en nationell teknisk infrastruktur för egenmonitorering som underlättar upphandling och införande av framtidens tekniska lösningar.



 



Språk

Svenska

Ämne

Framtidens hälsa, omsorg och vård

Seminarietyp

Enbart på plats

Föreläsningsformat

Annat

Föreläsningssyfte

Verktyg för implementering

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Omsorgspersonal
Vårdpersonal

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Välfärdsutveckling
Personcentrering
Kommun
Innovation/forskning
Test/validering
Juridik
Användbarhet
Informatik/Interoperabilitet

Föreläsare

Profilbild för Magnus Wallengren

Magnus Wallengren Föreläsare

Innovationsledare
Innovation Skåne

Innovationsledare och projektledare på Innovation Skåne. Jag arbetar främst inom område Hälsa med innovation och utveckling tillsammans med Region Skåne och regionala verksamheter, med bred lokal, nationell och internationell samverkan i fokus.

Profilbild för Niclas Forsling

Niclas Forsling Föreläsare

Project manager
Glesbygdsmedicinskt Centrum Storuman Västerbotten

Jonas Ek Föreläsare

Projektledare
RISE Research Institutes of Sweden AB

Christoffer Juhlin Föreläsare

Marie-Louise Eriksson Föreläsare

ML Impact

Patrik Larsson Föreläsare

Region Västerbotten

Profilbild för Fred Kjellson

Fred Kjellson Föreläsare

Innovation Manager, MSc PhD
Innovation Skåne AB

Jag är en innovationsledare på Innovation Skåne, Region Skånes innovationsbolag. Arbetar ofta med offentlig-privat samverkan i regionala, nationella och internationella innovationsprojekt. Har forskar- och entreprenörsbakgrund.

Specialiteter: innovations- och projektledning, Horizon Europe-projekt och konsortiebyggande, medicinteknik, affärsutveckling.

Carolina Dorup Föreläsare

Ängelholms kommun

Profilbild för Mattias Olsson

Mattias Olsson Föreläsare

Utvecklings- och digitaliseringschef
Lidingö stad

Digitaliserings- och Utvecklingschef genomför en digital transformation av socialtjänst och äldreomsorg på Lidingö.
Ansvarar för införande av välfärdsteknik, förvaltning av våra system och innovationsledning.

Sanna Melling Föreläsare

VOF Helsingborgs stad

Profilbild för Martin Hagman

Martin Hagman Föreläsare

Utvecklingsstrateg
Höganäs Omsorg AB