
En etisk guide för välfärdsteknik
Onsdag 21 maj 2025 09:30 - 10:00 A6
Föreläsare: Stefan Johansson, Thilia NybergSpår: Välfärdsteknik
Digitalisering ses som en nyckel för att hantera det allt större behov av vård och omsorg, med allt mindre resurser. Välfärdsteknik spelar en viktig roll när allt mer vård och omsorg ska ske i hemmet. I denna utveckling lyser brukarnas perspektiv med sin frånvaro.
Enligt Socialstyrelsen ska välfärdstekniska lösningar uppfylla användarnas grundläggande behov av självständighet, delaktighet, trygghet och aktivitet. Men den teknik som införs handlar nästan uteslutande om trygghet, eller övervakning i någon form. Dessutom används och delas data om användare på sätt som användare kanske inte förstår eller har gett sitt medgivande till.
Det här är en presentation av en etisk guide för utveckling, upphandling och användande välfärdsteknik samt viktiga principer för att dela användardata. Syftet är att välfärdstekniska lösningar ska uppfylla användarnas grundläggande behov av självständighet, delaktighet, trygghet och aktivitet.
Guiden har tagits fram tillsammans med användare, utvecklare och beställare av välfärdsteknik samt forskare inom det medicin-etiska området. Arbetet har skett inom ramen för Vinnovas projekt ”Välfärdsteknik för framtiden”.
Ämne
Jämlik hälsa
Seminarietyp
Live + på plats
Föreläsningsformat
Presentation
Föreläsningssyfte
Verktyg för implementering
Kunskapsnivå
Introduktion
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Studerande
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer
Nyckelord
Nytta/effekt
Välfärdsutveckling
Personcentrering
Styrning/Förvaltning
Kommun
Innovation/forskning
Användbarhet
Etik
Föreläsare
Stefan Johansson Föreläsare
Thilia Nyberg Föreläsare
Project Manager
Funktionsrätt Skåne
Thilia Nyberg är projektledare på Funktionsrätt Skåne och en engagerad beteendevetare med fokus på digitalisering, välfärdsteknik och mänskliga rättigheter. Med erfarenhet av att lyfta användarperspektivet i utvecklingsprojekt har hon varit en drivande kraft i samarbeten med bland annat Region Skåne och CoDeAc.
På Vitalis 2025 kommer Thilia att tala om etiska riktlinjer för välfärdsteknik och det ovärderliga värdet av användarmedverkan i digitaliseringen av vård och omsorg. Hur kan vi säkerställa att nya lösningar utformas med – och inte bara för – de människor de är avsedda att hjälpa? Missa inte detta viktiga samtal om framtidens inkluderande vård och omsorg!