Huvudbild för Vitalis 2025
Profilbild för SYMPHONY – Ekosystem för diagnosspecifika beslutsstöd; fokus prostatacancer

SYMPHONY – Ekosystem för diagnosspecifika beslutsstöd; fokus prostatacancer

Onsdag 21 maj 2025 08:59 - 09:10 F5

Föreläsare: Claudia Ehrentraut, Erik Sundvall, Per Vincent

Spår: Cancer - Diagnostik

Vården har ett ständigt accelererande förändringstryck och digitaliseringsbehov. Samtidigt måste den kliniska expertisen ha makten över de hälsodata som genereras och hur de presenteras. Idag är informationen ofta ostrukturerad och inlåst i olika källsystem med proprietära informationsmodeller och därmed inte tillgänglig för exempelvis modalitetsöverskridande kliniska översikter och beslutsstöd (med eller utan AI). 

För att uppnå effektiv informationsanvändning och AI-stöd inom vården samarbetar vårdgivare, universitetsforskare och företag i fem länder i EU-projektet SYMPHONY för att få grunderna i ekosystemet rätt: hälsosystemens digitala arkitektur och användning av kliniska standarder.   

De svenska parterna - Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska Institutet, Cuviva och Cambio - samarbetar i prostatacancer-användningsfallet, ett av flera användningsfall i projektet, kring en gemensam vårddataplattform och användning av kliniska standarder (främst openEHR, FHIR och Snomed CT) för att tillgängliggöra information som ligger till grund för beslut om prostatacancerbehandling. SYMPHONY genomförs med finansiellt stöd av Vinnova. https://itea4.org/project/symphony.html

Målet för prostatacancer-användningsfallet är att skapa en leverantörsoberoende lösning innehållande de komponenter som behövs för att fånga och visualisera standardiserad och strukturerad klinisk information i en MDK-översikt (visualisering och beslutsstöd vid multidisciplinär behandlingskonferens), inklusive automatisk riskklassificering av den aktuelle patientens prostatacancer enligt nationella riktlinjer. Informationen härrör från flera kliniska specialistområden, bland annat urologi, radiologi och patologi, samt patientrapporterade data.

Den leverantörsoberoende lösningen implementeras av Karolinska Universitetssjukhuset på sådant sätt att information från relevanta källsystem överförs till en vårddataplattform som består av ett flertal komponenter, bl.a. ett kliniskt datalager (CDR) baserat på standarden openEHR. Informationen i CDR:en kan sedan tillgängliggöras i en MDK-översikt eller andra applikationer som byggs ovanpå vårddataplattformen. Lösningen möjliggör datadriven och patientcentrerad vård samt klinisk återkoppling (s.k. feedback learning) av nedströms utfall till de diagnosticerande enheterna. Dessutom medför de förändrade arbetssätten minskad dubbeldokumentation (registrera data en gång, använd ofta), minskade informationsförluster i vårdflödet och tillgång till kvalitetsdata i realtid. Lösningen bygger på att tillämpa kliniska standarder (främst openEHR, FHIR och Snomed CT) vilket är avgörande för att få mer enhetligt strukturerade hälsodata och därmed förbättra möjligheten att utbyta dessa data för exempelvis nationellt och internationellt kvalitetsarbete eller forskning. Implementationen av lösningen har redan påbörjats i form av infrastruktur och gemensamma tester. Under året är målet att genomföra en pilot med riktig patientdata i produktion.  

Under föreläsningen kommer den övergripande lösningen samt arbetet inom två delområden inom användningsfallet prostatacancer - radiologiutlåtanden och patientrapporterade data - att presenteras.  

  

Språk

Svenska

Ämne

Data och information

Seminarietyp

Live + på plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Orientering

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Personcentrering
Innovation/forskning
Dokumentation
Informatik/Interoperabilitet

Föreläsare

Profilbild för Claudia Ehrentraut

Claudia Ehrentraut Föreläsare

Informationsarkitekt
Karolinska Universitetssjukhuset

Claudia Ehrentraut arbetar som informationsarkitekt på Karolinska Universitetssjukhuset. Claudia har jobbat med informatiska frågor rörande hälso- och sjukvård på regional och nationell nivå under 10 år med fokus på integrationer mellan system och under senare tid tillämpning av kliniska standarder som openEHR och FHIR.

Profilbild för Erik Sundvall

Erik Sundvall Föreläsare

Karolinska universitetssjukhuset + KI + LiU

Per Vincent Föreläsare