
Co-creation workshop - prova på användarcentrerad metodik
Onsdag 21 maj 2025 09:00 - 10:00 J1
Föreläsare: Anna Engström, Kalle Ekdahl, Maria Brovall
För att delta i denna workshop så måste du göra en intresseanmälan genom att klicka på knappen "Boka"
Syftet är att säkerställa att det blir en bra sammansatt grupp. Huvudprincipen är dock att först anmäld får plats.
Workshopledaren kommer att meddela om du blir antagen
Endast fysiskt deltagande på plats är möjligt.
Hur vet vi att vi gör rätt saker på rätt sätt om vi inte involverar de tänkta användarna? Sverige har som mål att bli ledande inom e-hälsa 2025. Digitaliseringen är en möjlighet att lösa många problem. För att utveckla lösningarna på rätt sätt behöver vi utgå från användare; vårdpersonal, patienter och kunder.
Om projektet DIBH-app
DIBH-app är en produkt under utveckling som ska hjälpa patienter med bröstcancer att öva sig på en viss andningsteknik inför strålningsbehandlingen. Syftet är att vända meningslös väntan till meningsfull förberedelse och involvera användarna i den tänkta produkten. Den utvecklas av ett forskarteam lett av docent Frida Smith och professor Maria Brovall tillsammans med designstudion Boid. Den består av ett sensorband och en app och testas nu i en klinisk studie under hösten 2024. Läs mer här:
https://www.boid.se/projekt/dibh
Teamet har bland annat utgått från 1) personcentrerade principer, att en person är både kapabel och sårbar 2) den pedagogiska modellen flipped classroom som innebär att man förbereder sig inför ett möte med vårdgivaren 3) design thinking med iterativ användarcentrerad produktutveckling.
Syfte
Projektteamet vill inspirera andra hur man kan jobba med co-creation i produktutveckling genom praktiskt lärande. Deltagarna i workshopen får en introduktion i vår process och sedan tillsammans prova på att lösa problemet - hur du gör om ett hem till en strålbehandlingsapparat - det problem som teamet stod inför under utvecklingen.
Genom att få vara med och praktiskt lösa ett verkligt problem får deltagarna förståelse för hur man jobbar med insikter från användare och kontext, hur man idégenererar, snabbt sätter ihop en prototyp och hur tester med användare går till. Deltagarna får både möjlighet att prova metodiker och en verktygslåda för att kunna driva projekt med användare i centrum.
Genomförande
Under workshopen kommer deltagarna att delas in i grupper. Först görs en gemensam introduktion till projektet och uppgiften. Grupperna faciliteras av workshopledare. Därefter presenteras hur projektteamet löste uppgiften och resultat från kliniska tester av produkten presenteras. Workshopen avslutas med frågor och diskussion.
Ämne
Framtidens hälsa, omsorg och vård
Seminarietyp
Enbart på plats
Föreläsningsformat
Workshop
Föreläsningssyfte
Inspiration
Kunskapsnivå
Introduktion
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer
Nyckelord
Innovation/forskning
Appar
Användbarhet
Föreläsare
Anna Engström Föreläsare
Senior Tjänstedesigner
Boid
Anna drivs av att skapa digitala tjänster och produkter som är enkla att använda. Hon har mer än 10 års erfarenhet av att leda processer med användarcentrerad designmetodik i tvärvetenskapliga projekt och i många olika branscher och offentlig sektor. Att identifiera behov och analysera användningssituationer med intervjuer och observationer på ett strukturerat och anpassat sätt tillhör Annas främsta styrkor. Anna vet hur man tar fram det bästa ur en grupp och är bra på att leda workshops som både är roliga och leder till konkreta resultat.
Kalle Ekdahl Föreläsare
Senior Designer
Boid