Huvudbild för Vitalis 2025
Profilbild för Evidensbaserad digitalisering – Nyckeln till en effektiv och hållbar vård och omsorg i Sverige.

Evidensbaserad digitalisering – Nyckeln till en effektiv och hållbar vård och omsorg i Sverige.

Onsdag 21 maj 2025 10:30 - 11:00 F-Expo

Föreläsare: Sarah Wamala-Andersson

För att möta vårdens ökande behov och framtida krav måste digitaliseringen stärka vårdens kärnuppdrag genom att skapa verklig nytta för patienter och personal. Trots omfattande investeringar i digitala lösningar ser vi idag att många system snarare försvårar än förbättrar vårdens arbete. Brister i användarbarhet, implementeringsprocesser och systematisk uppföljning har lett till ineffektiva lösningar och outnyttjad potential.

Evidensbaserad praktik är en av de tre etiska principer som fastställts i Hälso- och sjukvårdslagen och fungerar som en etisk kompass för vårdpersonal och beslutsfattare i Sverige. Även implementeringen av digitala lösningar bör bygga på vetenskaplig grund, vilket understryks i EU:s förordning MDR (Medical Device Regulation). Trots detta saknar Sverige en nationell strategi för evidensbaserat införande av digitala lösningar inom vården.


Vår forskning visar att:

  • Endast 10% av offentliga upphandlingar inom vård och omsorg ställer krav på evidens för effekt.
  • Det saknas strukturerad behovsanalys, systematisk utvärdering av nytta och risker samt tydlig ansvarsfördelning.
  • Implementering sker ofta utan planering för långsiktig kostnader och uppskalning, vilket hindrar hållbar förändring.
  • En låg nivå av digital hälsolitteracitet inom alla samhällsnivåer försvårar digitaltransformation.

Digitalisering är en komplex process som sträcker sig över flera nivåer – från individ och organisation till nationell och EU-politik – och omfattar tekniska, etiska och organisatoriska faktorer. Idag saknar Sverige en nationell handlingsplan för evidensbaserad digitalisering, liksom ett nationellt program för att stärka digital hälsolitteracitet. Detta leder till splittrat ansvar och ineffektiva lösningar.

I min presentation kommer jag att:

  1. Presentera resultat från vår forskning i Sverige och två EU-projekt kring digital hälsolitteracitet.
  2. Analysera nyckelutmaningar och strukturella brister inom dagens digitaliseringsprocesser.
  3. Föreslå konkreta lösningar, inklusive en nationell agenda för evidensbaserad digitalisering, stärkt samverkan mellan aktörer samt strategier för att förbättra digital hälsolitteracitet och implementeringskapacitet.

Genom att bygga en solid, evidensbaserad grund för digitalisering kan Sverige ta en global ledarroll, skapa hållbara lösningar, stärka förtroendet för digitala verktyg och maximera deras potential för en mer jämlik och effektiv vård.

För att möta vårdens framtida krav måste digitaliseringen stärka vårdens kärnuppdrag, inte skapa hinder för det. Att införa dyra system utan att säkerställa användarbarhet, effekt och hållbarhet är inte längre acceptabelt. Digitalisering är en komplex och tvärsektoriell process som kräver samarbete mellan regioner, myndigheter, näringsliv, forskare, civilsamhälle och medborgare. Det kräver transparens i alla steg – från beslut och upphandling till implementering och utvärdering.


Referenser: 

Språk

Svenska

Ämne

Teknik

Seminarietyp

Live + på plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Verktyg för implementering

Kunskapsnivå

Fördjupning

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Omsorgspersonal
Vårdpersonal

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Personcentrering
Innovativ/forskning
Uppföljning/Nulägesbeskrivning
Information/myndighet
Användbarhet
Etik

Föreläsare

Profilbild för Sarah Wamala-Andersson

Sarah Wamala-Andersson Föreläsare

Mälardalens universitet

Sarah är Sveriges främsta pionjär och professor inom hälso- och välfärdsteknik, samt en internationellt erkänd expert och tankeledare inom digital hälsa. Rankad som en av Sveriges 20 mest inflytelserika personer inom digitalisering, leder Sarah tvärvetenskaplig forskning som fokuserar på att implementera digitala lösningar och AI som förbättrar effektivitet, hälsoutfall, arbetsmiljö, samt främjar jämlikhet och säkerställer hållbarhet och etisk integritet i hälso- och välfärdssystem.
Som tidigare generaldirektör för Folkhälsoinstitutet spelade Sarah en central roll i att vägleda den svenska regeringen med att utveckla evidensbaserad folkhälsopolitik och genomföra transformativa initiativ för att stärka folkhälsan. Hennes enastående karriär innefattar också betydelsefulla uppdrag som professor i hälsopolitik vid Karolinska Institutet, avdelningschef för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete i Region Stockholm, samt Principal Research Scientist vid ett ledande multinationellt läkemedelsföretag.
Sarahs omfattande tvärvetenskapliga expertis är grundad på akademiska meriter från några av världens mest framstående akademiska institutioner, inklusive det prestigefyllda Stanford Executive Program vid Stanford Graduate School of Business. Genom sitt visionära ledarskap har hon initierat och driver internationella samarbeten, där hon byggt broar mellan det globala nord och syd för att främja digital transformation av hälso- och välfärdssystem samt arbeta för en mer hållbar och jämlik global hälsa.
Linkedin: Dr. Sarah Wamala Andersson (Digital health thought leader) Professor of Health and Welfare Technology | LinkedIn