
Årets program
Nedan följer konferensprogrammet för Mänskliga Rättighetsdagarna 2025. Miniseminarier lanseras i augusti.
För att ta del av de längre seminariepunkterna på Mänskliga Rättighetsdagarna krävs det biljett. När du registrerat din biljett och är inloggad kan du skapa ett personligt schema samt nätverka med andra deltagare. Observera att du inte kan förboka platser till enskilda seminarier, utan först till kvarn gäller.
Klicka på knappen Filter för att filtrera programmet utifrån teman, målgrupper, tolkning med mera.
Vid frågor kontakta info@mrdagarna.se eller ring 08-12 15 00 52
Observera att fler programpunkter kommer att tillkomma. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.
Invigning
Josette Bushell-Mingo
Tisdag 9 december 2025 09:00 - 09:45 CET
Mänskliga Rättighetsdagarna
Invigning av Mänskliga Rättighetsdagarna 2025 med talare, kulturakter och överraskningar. Allt leds av Josette Bushell-Mingo, regissör, skådespelare och rektor för The Royal Central School of Speech and Drama, och en av MR-dagarnas mest uppskattade konferencierer genom åren.
Bryts planeten ner av en ledsen konsument?
Maria Flock Åhlander, Parul Sharma
Tisdag 9 december 2025 10:00 - 11:00 CET
Ekobanken Medlemsbank
Maria Flock Åhlander, vd på Ekobanken och Parul Sharma, människorättsjurist och generalsekreterare på Institutet Mot Mutor (IMM) samtalar om hur dina pengar kan göra världen till en bättre plats när de är på banken och hur psykisk ohälsa påverkar konsumtionen och i sin tur världen.
Democratic resilience in times of autocratization
Marina Nord, Staffan Lindberg
Tisdag 9 december 2025 10:00 - 11:00 CET
Faculty of Social Sciences at the University of Gothenburg
The “third wave of autocratization” has been unfolding for the last 25 years and has now reached the United States – one of the major strongholds of democracy in the world. In Europe and beyond, populist radical right parties rise against the core pillars of liberal democracy, paving the way to autocratization. This moderated panel brings together academic and on-the-ground experts to discuss why only some democracies survive autocratization, and what are the sources of democratic resilience.
Digitala bordeller, nya plattformar och sexköp på distans: Unga och politikers röster och vägar framåt
Tisdag 9 december 2025 10:00 - 11:00 CET
RealStars
Sexindustrin flyttar online och riktar sig i ökande grad mot unga genom plattformar som OnlyFans och sugardating. Trots svensk lagstiftning står digitala bordeller öppna – och förövare agerar ofta ostört. Kan förbud mot betalda sextjänster online ge önskvärd effekt? Hur kan ungas ställningstagande och kampanjer mot sexindustrins reklam och myter göra skillnad? Välkommen till ett panelsamtal och diskussion med både unga och experter.
Hur gör vi plats för trossamfunden/religiösa grupper att verka i samhället idag?
Fredrik Hedlund, Fazeela SelbergZaib, Sebastian Selvén, Simon Sorgenfrei, Somesh Chaitanya
Tisdag 9 december 2025 10:00 - 11:00 CET
Sensus studieförbund, Antidiskrimineringsbyrå Stockholm Norr
Sveriges är Europas 4:e mest mångreligiösa land, men trots detta minskar utrymmet för trossamfund och troende att vara en aktiv del i samhället och samtidigt utöva sin tro. Vilka konsekvenser får det för ett demokratiskt samhälle, när vissa grupper stängs ute?
Klimat som facklig fråga
Josefine Johansson, Malin Fröjmark
Tisdag 9 december 2025 10:00 - 11:00 CET
Akademikerförbundet SSR
Klimatkrisen är en global kris, den påverkar våra medlemmar både när det gäller arbetsliv och privatliv. I en föreläsning om facket och klimatomställningen vill vi fokusera på hur våra arbetsplatser påverkas av klimatomställningar. Vad vi kan göra för att öka det fackliga inflytandet på lokala klimatfrågor i Sverige och i världen? Hur vi få våra arbetsplatser mer klimatneutrala? Vilken är fackets roll?
Konspirationsteorier i tider av kris
Petra Mårselius, Annika Rabo, professor i socialantropologi, Oscar Österberg, forskningssamordnare Forum för levande historia
Tisdag 9 december 2025 10:00 - 10:45 CET
Forum för levande historia
Spridningen av konspirationsteorier är ett potentiellt hot mot demokratin då de ofta gör (falska) anspråk på att förklara hur demokratin och världen styrs och fungerar. Konspirationsteorierna tar ofta sin utgångspunkt i klassiskt antisemitiska och rasistiska föreställningar och troper. De riskerar därför även att spä på antisemitism, andra former av rasism och fördomar. Konspirationsteorier frodas i tider av kris. Vad behöver vi veta om konspirationsteorier för att kunna bemöta konspiratoriska påståenden?
Mellanvalsdemokrati för personer med intellektuell funktionsnedsättning
Angela Karlsson, Anna Sellén, Julia Henriksson, Aleksandra Karlsson, Tess Wappsell, Yasmin Wain
Tisdag 9 december 2025 10:00 - 11:00 CET
Riksförbundet FUB, Studieförbundet Vuxenskolan
”Man säger att det är viktigt vad vi tycker, men varför är det då ingen som pratar med oss mellan valen?” Citatet kommer från en studiecirkeldeltagare med intellektuell funktionsnedsättning. Riksförbundet FUB och Studieförbundet Vuxenskolans arvsfondsprojekt Min Rätt vill synliggöra mellanvalsdemokrati för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Hur får vi fler att bli delaktiga och vem är egentligen ansvarig för att politik är tillgängligt för alla?
Rätten till utbildning för unga med psykisk ohälsa – en demokratifråga
Margareta Nylander, Jack Brunius, Jennifer Kie
Tisdag 9 december 2025 10:00 - 10:45 CET
Samordningsförbundet Östra Södertörn
En fullföljd gymnasieutbildning är en av de viktigaste faktorerna för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden. Samtidigt utgör psykisk ohälsa ett betydande hot mot folkhälsan och är en bidragande orsak till många skolavhopp. Föreläsningen kommer att ge exempel på hur vi genom att använda metoden Supported Education kan underlätta i kritiska övergångar mellan skolformer och främja skolnärvaro genom att stödja elever i deras målsättning att uppnå skolans krav och må rimligt bra.
Språk som rättighet: 25 år med nationella minoritetsspråk i Sverige
Sari Pesonen
Tisdag 9 december 2025 10:00 - 11:00 CET
Institutet för språk och folkminnen
År 2025 är det 25 år sedan de nationella minoritetsspråken fick officiell status i Sverige. Seminariet lyfter rättigheternas roll för bevarande och stärkande av språk och identitet. I ett panelsamtal delar deltagarna med sig erfarenheter, perspektiv, utmaningar och framtidstro kring arbetet med att stärka språk, identitet och delaktighet – nu och framåt.
Workshop: Så bygger vi hållbar fred tillsammans
Victoria Gillberg
Tisdag 9 december 2025 10:00 - 11:00 CET
Svenska Freds
Lärare, student eller intresserad av hållbar fred och fredlig konflikthantering? Tillsammans breddar vi synen på fred och säkerhet. Genom samtal och övningar får du reflektera kring och diskutera olika perspektiv på fred och säkerhet, vilka verktyg det finns för att skapa hållbar fred och vad vi kan göra för att förhindra att krig bryter ut.
Vem går säker? – Om visitationszoner, diskriminering och rätts(o)säkerhet
Bojan Brstina, Dino Amorelli Federico, Johanna Ingemarsson
Tisdag 9 december 2025 11:00 - 11:45 CET
Malmö mot Diskriminering & Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Syd
Vad händer när säkerhet prioriteras – men rättssäkerhet och likabehandling halkar efter? Sedan polisens befogenheter utökats med visitationszoner har möjligheten att stoppa, visitera och kontrollera ID ökat. Samtidigt dröjer det utlovade lagförslaget om att stärka skyddet mot diskriminering från polis och andra myndigheter. Seminariet lyfter denna obalans och diskuterar civilsamhällets roll i att driva på för ett mer jämlikt rättighetsskydd.
Civilsamhället som generator för demokratin – MUCF:s stöd för ett starkt civilsamhälle
Tisdag 9 december 2025 11:30 - 12:30 CET
MUCF
MUCF lyfter sin roll som möjliggörare för ett livskraftigt civilsamhälle. Du får ta del av nya perspektiv, konkreta exempel och insikter i hur myndigheten arbetar för att förenkla och stärka förutsättningarna för civilsamhällets aktörer – samtidigt som behovet av kontroll och rättssäkerhet kvarstår.Ta del av ett dynamiskt samtal mellan MUCF och civilsamhället. Fokus ligger på att tillsammans diskutera aktuella utmaningar, behov och möjligheter. Det är en del av MUCF:s uppdrag att vara en stödfunktion, och på MR-dagarna vill myndigheten mötas i dialog för att utveckla detta arbete.
En välfärd för alla? Inkludering och perspektivgemenskap i praktiken
Tisdag 9 december 2025 11:30 - 12:30 CET
Region Stockholm
Hur kan vi på bästa sätt förstå hur olika diskrimineringsgrunder samverkar för att skapa barriärer, och hur bryter vi dem? Vi utforskar och diskuterar möjligheter att gå från perspektivträngsel till perspektivgemenskap.
Folkrättens skyldigheter och rättigheter: Palestina och omvärldens svar.
Tisdag 9 december 2025 11:30 - 12:30 CET
Amnesty International Sverige
Vad betyder omvärldens svar på Hamas attacker och Israels folkmord för respekten för folkrätten? Två år har gått sedan attackerna inleddes – och ett år sedan Amnesty International släppte sin rapport om folkmord i Gaza. Hur värnar vi folkrätten och vad blir konsekvenserna när den försvagas?
Hot och hat mot förtroendevalda och förutsättningar i den lokala demokratin
Tisdag 9 december 2025 11:30 - 12:30 CET
Sveriges Kommuner och Regioner
Sverige har en demokrati som i hög grad är decentraliserad och där makten delas mellan kommuner, regioner och stat. Den kommunala självstyrelsen finns fastslagen i Regeringsformen. Att beslut som påverkar människors vardag, välfärd och tillgång till mänskliga rättigheter fattas nära dem som berörs möjliggör delaktighet och anpassning till den lokala kontexten. I landets kommuner och regioner finns närmare 40 000 förtroendevalda, varav de allra flesta är fritidspolitiker. Men hur ser förutsättningarna att delta i den lokala demokratin ut?
Kom och ta del av UNICEF Sveriges nya kostnadsfria utbildningsmaterial om barnkonventionen för förskola och anpassad grundskola!
Pedagog från förskola eller anpassad grundskola, Petra Sjunnesson
Tisdag 9 december 2025 11:30 - 12:30 CET
UNICEF Sverige
Genom ett Arvsfondsprojekt i samverkan med sju förskolor och tre anpassade grundskolor har UNICEF Sverige skapat ett kostnadsfritt utbildningsmaterial om barnkonventionen. Materialet präglas av ett lekfullt lärande där barn med stöd av bland annat berättelser, bilder, musik, dofter och smaker lär sig att de är rättighetsbärare och vad barnkonventionen betyder i praktiken. Vi berättar om innehåll och utvecklingsprocess, och du får möjlighet att testa materialet.
Om mänskliga rättigheter och Tidöpolitikens konsekvenser på individnivå
Anna-Maria Nilsson
Tisdag 9 december 2025 11:30 - 12:30 CET
KISAM-Världens mammor och Världens ungdomar
En föreläsning om det förändrade Sverige ur ett mänskliga rättighetsperspektiv, blandat med personliga berättelser från KISAM-Världens mammor och Världens ungdomar. Hur är det att leva på den särskilt utsatta platsen Skäggetorp och vad är konsekvenserna av de många nya lagarna? Vad händer när integrationspolitik blir till assimilering med allt fler repressiva åtgärder? En lägesbild av det förändrade Sverige och förslag på vad som borde satsas för en lyckad integration.
Problem och möjligheter när demokratin utmanas
Elena Namli, Patrik Bremdal
Tisdag 9 december 2025 11:30 - 12:30 CET
Uppsala universitet
Den liberala demokratin utmanas både i Europa och resten av världen. Den exekutiva makten i flera länder stärker sin makt på den folkvalda församlingens och folkets bekostnad. Mänskliga rättigheter utmanas eller till och med monteras ner. Domstolarnas självständighet är under hot.Hur ser situationen ut i Sverige? Är den svenska demokratin hotad och hur kan den försvara sig själv. Vilken roll har statliga tjänstepersoner i att stå upp för demokratins värden och mänskliga rättigheter?
Ung minoritet i Sverige 2025 – röster som vägrar tystna
Hanna Gerdes, Fem unga nationella minoriteter
Tisdag 9 december 2025 11:30 - 12:30 CET
Länsstyrelsen Stockholm och Sametinget
I år är det 25 år sedan Sverige ratificerade Europakonventionen om skydd för nationella minoriteter och 15 år sedan vi fick en lagstiftning om nationella minoriteter och minoritetsspråk.Men hur ser verkligheten ut för unga personer från Sveriges nationella minoriteter år 2025? Vilka hinder och möjligheter kvarstår för att få tillgång till sina rättigheter på jämlika villkor? Var hittar man kraft, stolthet och framtidstro och vilka kamper är det dags för nya generationer att ta framåt?