Analys av energiförbrukning ur ett långsiktigt perspektiv - Kunskap och kompetens vid bostadsförvaltning : att långsiktigt säkra byggnaders prestanda. Har passerat
Torsdag 12 oktober 2017 09:00 - 10:00 RUM 27
Talare: Agnieszka Zalejska-Jonsson, Berndt Lundgren
Moderator: Karin Karlsbro
Analys av energiförbrukning ur ett långsiktigt perspektiv
Bernt Lundgren, KTH med Agnieszka Zalejska Jonsson, KTH
Idag kräver byggregler att byggnader bli mer energieffektiva och miljövänliga för att nå uppställda energi‐ och miljömål. För att nå dessa mål är det viktigt att erfarenhet och resultat från ambitiösa byggprojekt delas med andraaktörer. På det här sättet kan vi uppnå en positiv utveckling och säkerställa god kvalitet i byggandet. 2010 byggdeSvenska Bostäder 97 lägenheter i fyra lamellhus i kvarteret Blå Jungfrun med höga energi‐ och miljömål. Vid byggnation användes passivhus teknik. Byggnaderna har mycket bra täthetsresultat och detberäknade energibehovet låg på 43 kvh/m2 där faktisk uppmätt förbrukning är 54 kwh/m2. Tidigare forskning har visat att det finns problem med inomhustemperaturen i lågenergibyggnader. Av den anledningen installerade Svenska Bostäder kompletteringseftervärme som hyresgästerna kunde använda när den upplevda inomhustemperaturen blev för låg. Lyssna till när Bernt och Agnieszka presenterar sitt forskningsporojekt.
Bernt Lundgren arbetar som forskare på KTH på avdelningen bygg- och fastighetsekonomi.
Kunskap och kompetens vid bostadsförvaltning : att långsiktigt säkra byggnaders prestanda
Agnieszka Zalejska Jonsson, KTH
Idag byggs allt fler bostäder i flerbostadshus med låg energiförbrukning och en viktig fråga är hur dessa hus fungerar under drift och användning. Den tekniska utvecklingen har haft en betydlig påverkan på hur ser byggnadens installationer ut idag och hur åstadkommer man effektivt drift och förvaltning. Agnieszka Zalejska - Jonsson, forskare på KTH, presenterar resultat från en undersökning med fokus på bostadsrättsföreningarnas situation, kompetensbehov och förvaltningstjänster. Samhällsbyggnadssektorns betydelse för svensk samhällsutveckling och svenska företags konkurrenskraft är stor och investeringarna inom sektorn är i storleksordningen 350 miljarder kr/år.
För att Sverige skulle kunna uppnå och behålla en världsledande position inom byggproduktion och bygglogistik måste vi knyta samman utbildning, forskning med ett vetenskapligt holistiskt perspektiv samt branschens erfarenhet och utvecklingsmöjligheter. Centrum för byggeffektivitet är en gemensam satsning från akademi och näringsliv för att bidra till säkrare arbetsmiljö, effektivare byggprocesser, starkare samverkan mellan akademi och näringslivet samt stärkt internationell konkurrenskraft. Agnieszka Zalejska Jonsson, föreståndare, presenterar och ledder diskussion om byggsektorns stora utmaningar bl.a. förändringsledning, resurseffektivitet, kvalitetsstyrning, innovation, kunskapsåterföring och digitalisering och hur kan vi skapa betydande positiva effekter på produktivitetsutvecklingen och svenska företags konkurrenskraft.
Föredraget hålls av Agnieszka Zalejska Jonsson. Hon arbetar som forskare på KTH inom skolan för Arkitektur och Samhällsbyggande. Hon är också föreståndare för Centrum för byggeffektivitet vid KTH.
Föreläsare
Agnieszka Zalejska-Jonsson Talare
KTH ABE Skola
Berndt Lundgren Talare
KTH
Forskare
Berndt Lundgren är Tekn. Dr och Lektor vid Kungliga Tekniska Högskolan. Berndt har lång erfarenhet av undervisning och forskning i marknadsanalyser relaterat till byggande av bostäder och utveckling av köpcentrum. Energi är ett forskningsområde som ökat i betydelse under senare år och då kring hur hushållens beteenden påverkar energiförbrukning i bostäder. Hur bygg- och fastighetsbranschen kan tillämpa mera avancerade statistiska metoder för analyser av energiförbrukning står också i fokus under de närmaste åren.
Karin Karlsbro Moderator
Hållbarhetschef
Fastighetsägarna
Karin Karlsbro, hållbarhetschef Fastighetsägarna Stockholm. Jurist med fokus på miljö och social hållbarhet inom branschen.