Hur kan fysisk planering bygga ett socialt hållbart samhälle? - Elastiska hem En framtida modell som främjar delande, gemenskap, hälsa och hållbarhet Har passerat
Torsdag 12 oktober 2017 09:00 - 10:00 RUM 26
Talare: Petra Bäckman, Åsa Kallstenius, Åsa Lindgren
Moderator: Helena Olsson
Hur kan fysisk planering bygga ett socialt hållbart samhälle?
Petra Bäckman, etnolog och Åsas Lindgren, pedagog och expert på social hållbarhet
Samhällsplanering och stadsutveckling kan på ett konkret sätt bidra till ett samhälle där sociala aspekter som hög tillit, delaktighet, trygghet, och integration prioriteras och värderas. Åsa Lindgren och Petra Bäckman delar med sig av unika erfarenheter från projekt inom kollektivtrafik och stadsutveckling. De belyser även hur en kommun kan bidra till att social hållbarhet integreras i planeringsprocessen. Seminariet vänder sig till offentliga och privata aktörer inom kommunikation, bygg, fastighet, arkitektur och planering och bygger på en dialog med deltagarna, som gemensamt identifierar utmaningar och möjliga vägar framåt. Åsa och Petra inspirerar med ett inslag som präglas av social hållbarhet både till form och innehåll.
Petra Bäckman har arbetat med etnografiska undersökningsmetoder (såsom djupintervjuer och deltagande observation) som konsult sedan 2008. 2013 sökte hon sig till Sweco för att få möjlighet att arbeta tvärsektoriellt med samhällsutveckling. Här arbetar hon regelbundet i uppdrag som rör fysisk gestaltning och samhällsplanering med människan i fokus, i dialogprocesser, sociala hållbarhetsbedömningar och etnografiska studier av hur människor rör sig, reser och upplever eller identifierar sig med sin boendemiljö. Hon är övertygad om att alla förändringsprocesser måste vara förankrade i människans vardagsliv och i vårt beteende för att lyckas och ge långsiktiga och hållbara lösningar. Därför måste vi skapa en djupare förståelse för vardagslivet och kombinera det med teknisk och ekonomisk expertis. Hon har ett särskilt intresse för social hållbarhet och att ta hänsyn till sociala perspektiv i allt utvecklingsarbete.
Åsa Lindgren är en mycket engagerad person som brinner för hållbarhetsfrågor med människan som utgångspunkt. Hon har mycket goda kunskaper om social hållbarhet, hållbara transporter, trygghetsfrågor, sociala konsekvensbeskrivningar(SKB), barnkonsekvensanalyser (BKA) och lång vana vid att arbeta i en politiskt styrd organisation. Åsa är specialist på social hållbarhet och utreder, analyserar och implementerar det sociala perspektivet i olika slags samhällsutvecklingsprojekt. Hon planerar och genomför regelbundet dialogprocesser, utbildningar, workshops, seminarier, samråd och medborgardialoger med olika pedagogiska metoder som tex, Open Space. Detta har gjort henne till en mycket duktig ledare och bemötare i processer, utbildningar, diskussioner för människor i alla åldrar och områden. Idag arbetar Åsa med hållbarhetsfrågor i stora som små projekt och alltifrån strategiska till detaljerade projekt. Dessutom har hon utbildat och inspirerat många kring de sociala aspekterna i olika sammanhang.
Elastiska hem En framtida modell som främjar delande, gemenskap, hälsa och hållbarhet
Åsa Kalstenius, Chefsarkitekt och utvecklingsansvarig, Kod Arkitekter.
I det Vinnova-finansierade utvecklingsprojektet Elastiska Hem undersöker vi hur ett elastiskt system kan förbättra vår boendemiljö och motverka segregation. Genom tvärvetenskapliga workshops utforskar vi hur framtidens bostad kan utformas. Hur kommer digitaliseringen att påverka våra hem? Hur gör vi boendet mer hållbart och cirkulärt i fråga om resursanvändning? Hur bidrar vi till god hälsa, integration och gemenskap över gränser? Och hur kan svaren på dessa frågor formuleras i ett koncept som alla tjänar på; individen, bostadsbolaget och samhället? I projektet i steg 1 medverkar 11 aktörer, bland andra Ericsson, Stockholms stad, Green Leap KTH och Hyresgästföreningen.
Åsa Kallstenius är chefsarkitekt, grundare och delägare av Kod Arkitekter. Som ansvarig för kontorets utvecklingsavdelning är Åsa en stark motor i kontorets strävan efter innovativa lösningar på framtidens samhällsutmaningar. Kännetecknande för Kod Arkitekter är kontorets starka engagemang för platsanpassad och långsiktigt hållbar arkitektur. På meritlistan finns flera uppmärksammande projekt, kontoret har bland annat tagit emot Sveriges Arkitekters Bostadspris 2009 och priset för Årets betongarkitekt 2013.
Föreläsare
Petra Bäckman Talare
Etnolog
Sweco Society
Petra är etnolog på Sweco och arbetar med medborgarperspektiv, dialog och processledning i samhällsbyggnadsprojekt.
Åsa Kallstenius Talare
Chefsarkitekt
Kod Arkitekter
Åsa Kallstenius är chefsarkitekt, grundare och delägare av Kod Arkitekter. Som ansvarig för kontorets utvecklingsavdelning är Åsa en stark motor i kontorets strävan efter innovativa lösningar på framtidens samhällsutmaningar. Kännetecknande för Kod Arkitekter är kontorets starka engagemang för platsanpassad och långsiktigt hållbar arkitektur. På meritlistan finns flera uppmärksammande projekt, kontoret har bland annat tagit emot Sveriges Arkitekters Bostadspris 2009 och priset för Årets betongarkitekt 2013.
Åsa Lindgren Talare
Expert på social hållbarhet
Sweco
Åsa är en mycket engagerad person som brinner för hållbarhetsfrågor med människan som utgångspunkt. Hon har mycket goda kunskaper om social hållbarhet, hållbara transporter, trygghetsfrågor, sociala konsekvensbeskrivningar(SKB), barnkonsekvensanalyser (BKA) och lång vana vid att arbeta i en politiskt styrd organisation. Åsa är specialist på social hållbarhet och utreder, analyserar och implementerar det sociala perspektivet i olika slags samhällsutvecklingsprojekt. Hon planerar och genomför regelbundet dialogprocesser, utbildningar, workshops, seminarier, samråd och medborgardialoger med olika pedagogiska metoder som tex, Open Space. Detta har gjort henne till en mycket duktig ledare och bemötare i processer, utbildningar, diskussioner för människor i alla åldrar och områden. Idag arbetar Åsa med hållbarhetsfrågor i stora som små projekt och alltifrån strategiska till detaljerade projekt. Dessutom har hon utbildat och inspirerat många kring de sociala aspekterna i olika sammanhang.
Helena Olsson Moderator
Chef stadsutveckling och samhälle
Fastighetsägarna
Helena Olsson, chef stadsutveckling och samhälle på Fastighetsägarna Stockholm, är nationalekonom med en rejäl dos samhällgeografistudier i botten. En inflyttad Stockholmare som arbetat för huvudstadens utveckling bland annat som chefekonom på Stockholms Handelskammare och borgarrådssekreterare med ansvar för bostads- och ytterstadsfrågor i Stockholms stad. Helena har också planterat en och annan gran under uppväxten i Halland.