Visst går det att förbättra plan- och tillståndsprocessen för infrastruktur - Nationella planen Har passerat
Onsdag 11 oktober 2017 14:30 - 15:30 RUM 24/25
Talare: Per Lindroth, Therese Vestin, Torkel Öste
Moderator: Martin Lindahl
Spår: C - Infrastruktur
Visst går det att förbättra plan- och tillståndsprocessen för infrastruktur
Torkel Öste, VD och fastighetskonsult hos Torkel Öste Fastigheter AB och Therese Vestin, Gruppchef för tillståndsprövningar och MKB
Det tar alltför lång tid från idé till byggandet av transportinfrastruktur i Sverige. Ineffektiva planeringsprocesser, tidsmässigt oförutsägbar och mångåriga tillståndsprocesser leder till kostsamma förseningar vilket drabbar både samhället och branschens aktörer.
Med stöd av SBUF och Trafikverket har denna fallstudie genomförts - om processen kan bli mer förutsägbar, mer kalkylerbar samt om samhällets resurser kan utnyttjas mer effektivt.
Föredraget hålls av Torkel Öste och Therese Vestin och kommer att fokusera på några frågor ur rapporten:
- Att ge ökade kunskaper om den komplexa planerings– och tillståndsprocessen för infrastruktur.Att se helheten. T ex görs flera utredningar och studier kring avgränsade frågor såsom att tillståndsprocesserna inom miljölagstiftningen borde förenklas och förkortas och om åtgärder för en effektivare och mer ändamålsenlig mark- och miljöprocess. Helhetssynes hamnar i skymundan.
- Behovet av att skapa projektorganisationer och att dessa ska finansieras som en del i projekten.Kan aktörerna i de stora projekten möta en projektorganisation med beslutsförmåga hos en myndighet/kommun som idag är linjemässigt organiserad.
- Ändringar i lagstiftningen – Kan vi t ex slå ihop Plan- och bygglagen med Lagen om byggande av järnväg och Väglagen till en planlagstiftning? Kan vi förenkla överklagandeprocessen och lösa frågor över kommungränser.
Therese Vestin är naturvetare men utbildningsmässigt så är hon faktiskt mark- och växt agronom. Hon har varit på konsultbolaget Bergab sedan år 2011 och är gruppchef för Tillståndsprövningar och MKB sedan år 2015. Hon jobbar framförallt med miljöbalken och tillståndsprövningar, uppföljning och miljöbedömningar/MKB:er och då främst med infrastrukturprojekt men även med täkter, gruvor m.m. Arbetade tidigare i 12 år på länsstyrelsens miljöskyddsenhet i Stockholm där jag bland annat jobbade med tillståndsprövningar och uppföljning av vattenverksamheter, bland annat infrastrukturprojekt, samt miljöfarliga verksamheter, miljöskydd och kommunala överklaganden.
Torkel Öste har en examen vid KTH civ ing lantmäteri och är idag VD och fastighetskonsult hos Torkel Öste Fastighetskonsulter AB. Torkel har arbetat med fastighets- och exploateringsfrågor i snart 40 år varav de senaste 30 åren som konsult. och har varit verksam inom många stora projekt inom infrastruktur, industri-, handel, bostadsexploateringar och naturvård. Där har han fungerat i olika roller, bl a som expert och som projektledare. Torkel håller också kurser och föreläsningar om plan- och bygglagen, exploateringsavtal och infrastruktur m fl lagar inom fastighetsjuridik.
Nationella Planen
Per Lindroth, strategisk planerare
Trafikverkets förslag till nationell plan för åren 2018-2029 och hur det har kommit till.
Per Lindroth är naturvetare i grunden och har de senaste 20 åren arbetat i huvudsak nationellt med strategiska planeringsfrågor på Trafikverket och dessförinnan Vägverket. Per har även ca 15 års erfarenhet från kommun- och länsstyrelsenivå. Under de två senaste regeringsuppdragen till Trafikverket om att ta fram förslag till 12-åriga trafikslagsövergripande nationella planer för transportsystemet har Per varit biträdande projektledare och även haft ansvar för delprojekten om Tillstånd och brister i transportsystemet samt de större investeringarna. Per har även arbetat med framtagande av metodik för s k åtgärdsvalsstudier.
Föreläsare
Per Lindroth Talare
Strategisk planerare
Trafikverket
Per Lindroth är naturvetare i grunden och har de senaste 20 åren arbetat i huvudsak nationellt med strategiska planeringsfrågor på Trafikverket och dessförinnan Vägverket. Per har även ca 15 års erfarenhet från kommun- och länsstyrelsenivå. Under de två senaste regeringsuppdragen till Trafikverket om att ta fram förslag till 12-åriga trafikslagsövergripande nationella planer för transportsystemet har Per varit biträdande projektledare och även haft ansvar för delprojekten om Tillstånd och brister i transportsystemet samt de större investeringarna. Per har även arbetat med framtagande av metodik för s k åtgärdsvalsstudier.
Therese Vestin Talare
Gruppchef Tillstånd och MKB
Bergab
Therese Vestin är naturvetaren som utbildningsmässigt är mark- och växt agronom. Hon har varit på konsultbolaget Bergab sedan år 2011 och gruppchef för Tillståndsprövningar och MKB sedan år 2015. Therese jobbar framförallt med miljöbalken och tillståndsprövningar, uppföljning och miljöbedömningar/MKB:er och då främst med infrastrukturprojekt men även med täkter, gruvor m.m. Har tidigare arbetat 12 år på länsstyrelsens miljöskyddsenhet i Stockholm där hon bland annat jobbade med tillståndsprövningar och uppföljning av vattenverksamheter, bland annat infrastrukturprojekt, samt miljöfarliga verksamheter, miljöskydd och kommunala överklaganden.
Torkel Öste Talare
VD
Torkel Öste Fastighetskonsulter AB
VD och fastighetskonsult hos Torkel Öste Fastighetskonsulter AB. Examen vid KTH civ ing lantmäteri är VD och fastighetskonsult hos Torkel Öste Fastighetskonsulter AB. Torkel har arbetat med fastighets- och exploateringsfrågor i snart 40 år varav de senaste 30 åren som konsult. och har varit verksam inom många stora projekt inom infrastruktur, industri-, handel, bostadsexploateringar och naturvård. Där har han fungerat i olika roller, bl a som expert och som projektledare. Torkel håller också kurser och föreläsningar om plan- och bygglagen, exploateringsavtal och infrastruktur m fl lagar inom fastighetsjuridik.
Martin Lindahl Moderator
Teknik- och Designansvarig i Program Tvärbanan Kista- och...
Lindahl Projektledning AB
Martin driver sedan 2013 eget företag och har för närvarande ett uppdrag som teknik- och designansvarig för Tvärbanans utbyggnad. Efter civilingenjörsexamen Väg och vatten från KTH arbetade Martin som projektledare för upprustning av tunnelbanan i tolv år på AB Storstockholms Lokaltrafik och arbetade även med spårprojektering, buller och vibrationer, teknikutveckling och samverkan fordon-bana. Martin var även facklig representant för Saco mellan 2006 och 2013 och ordförande 2012-2013. Martin är engagerad i samhällsbyggnadsdebatten, skriver debattartiklar och är en tidvis flitig twittrare (@lindahli).