Gestaltning av urbana miljöer och vikten för trygghet - verktyget BoTryggt 2030 - Resurseffektivitet som ett medel mot segregation Har passerat
Onsdag 11 oktober 2017 13:00 - 14:00 RUM 26
Talare: Cornelis Uittenbogaard, Robin Al-Salehi
Moderator: Anders Tollmar
Gestaltning av urbana miljöer och vikten för trygghet - verktyget BoTryggt 2030
Cornelis Uittenbogaard, stadsplanerare
BoTryggt2030" är en modell för att bygga säkra, trygga städer. Idag är det stor fokus på trygghet i samhället och samhällsplanering. Dock har definierat det och få vet vad trygghetsfrågorna innebär och vad man kan göra för att öka trygghet genom stadsplanering. Social hållbarhet grundar sig på att man ska känna sig tryggt. Känner man sig inte trygg, vågar man inte gå ut, inte åka kollektivt, inte umgås, helt enkelt inte delta i samhället.
Genom att ändra på den fysiska miljön kan man till stor del öka förutsättningarna för en trygg och säker plats samt sänka kostnaderna för att rätta till i efterhand. Platser ska utformas så att möjligheterna till att begå ett brott minskas samtidigt som attraktiviteten av en plats ökas. BoTryggt2030 är ett utvecklingsarbete där vi tillsammans med prominenta aktörer inom fastighets-, bygg- och teknikbranschen tar fram en ny modell, med riktlinjer och checklistor, för hur man bygger och utformar säkra, trygga stadsmiljöer.
Föredraget hålls av Cornelius Uittenbogaard. Han har en bakgrund i den akademiska världen med PhD från KTH med fokus på brottslighet och trygghet i relation till stadens, framförallt kollektivtrafikplatsernas utformning. Han är utbildad stadsplanerare med stor erfarenhet av att jobba som planeringsarkitekt i både privat och offentlig sektor. Just nu jobbar han som stadsplanerare och forskare på Stiftelsen Tryggare Sverige med frågor som rör stadsmiljöer och situationell brottsprevention, där leder han utvecklingen av nya BoTryggt2030, vilket är en uppdatering av de gällande nationella riktlinjerna för att bygga säkra trygga städer.
Resurseffektivitet som ett medel mot segregation
Robin Al-Salehi, Hållbarhetsförvaltare Hemsö Fastighets AB
Robin kommer berätta kort om våra funktionalistiska städer och hur segregationen de medför skapar en del problem för oss människor, samt hur resurseffektivitet kan identifieras på nya sätt för att motarbeta segregation och skapa hållbarare städer. Dessutom kommer han att presentera två nya begrepp som han själv har myntat. Han ser fram emot diskussioner kring detta efter hans kortare föredrag.
Föreläsare
Cornelis Uittenbogaard Talare
Stadsplanerare
Stifelsen Tryggare Sverige
Cornelis har en bakgrund i den akademiska världen med PhD från KTH med fokus på brottslighet och trygghet i relation till stadens, framförallt kollektivtrafikplatsernas utformning. Han är utbildad stadsplanerare med stor erfarenhet av att jobba som planeringsarkitekt i både privat och offentlig sektor. Cornelis jobbar nu som stadsplanerare och forskare på Stiftelsen Tryggare Sverige med frågor som rör stadsmiljöer och situationell brottsprevention, där leder han utvecklingen av nya BoTryggt2030, vilket är en uppdatering av de gällande nationella riktlinjerna för att bygga säkra trygga städer.
Robin Al-Salehi Talare
Hållbarhetsförvaltare
Hemsö Fastighets AB
Anders Tollmar Moderator
Anders Tollmar har en bakgrund som journalist, kommunikationsdirektör och förändringsledare inom offentlig sektor, senast i rollen som samordningsdirektör inom Region Gävleborg. De senaste åren har fokus varit regional utveckling och uppdragen som moderator allt fler. Spännvidden är stor med nationella och internationella konferenser och olika evenemang i Almedalen. Också engagerad i den fleråriga framsynssatsning som just nu genomförs av Reglab: Region 2050. – Jag älskar att stå på scenen för att hjälpa andra att äga den, säger Anders Tollmar