Huvudbild för Samhällsbyggnadsdagarna 2017
Profilbild för Dagens recept på stadsbyggnad - varför har vi inte kommit längre?

Dagens recept på stadsbyggnad - varför har vi inte kommit längre? Har passerat

Onsdag 11 oktober 2017 14:30 - 15:30 RUM 21

Talare: Anders C Eriksson, Torbjörn Einarsson
Moderator: Agneta Persson

Spår: H - Stadsutveckling & samhälle

Dagens recept på stadsbyggnad - varför har vi inte kommit längre? Men, nu finns den: Handboken för ett nödvändigt skifte i vår stadsplanering!
Anders Eriksson, stadsplanerare och Torbjörn Einarsson, arkitekt 

Dagens recept på stadsbyggnad - varför har vi inte kommit längre? Men, nu finns den: Handboken för ett nödvändigt skifte i vår stadsplanering! En konsultgrupp med Arken Arkitekter, Ekologigruppen och Trivector Traffic tillsammans med Järfälla kommun och Delegationen för hållbara städer, står bakom. Andra upplagan är nu ute! Mängder av konkreta exempel och verktyg! Presentation av konsult Torbjörn Einarsson, ark SAR MSA och stadsarkitekt Anders C Eriksson.

Efter tio år hos Ralph Erskine startade Torbjörn Einarsson med sina kollegor Arken Arkitekter AB. Förut i Arkitekturs, nu i PLANs redaktionskommitté han har också suttit 6 år i SARs Tävlingsnämnd och jobbat 8 år i Boverkets Stadsmiljöråd.

  • Torbjörn ser deras projekt som inlägg i diskussionen om bra stadsbyggande, om det hållbara samhället. "Vi har utvecklat en metod, STEP, för att ge en både smidigare och mer demokratisk planering. En tulipanaros, som nu prövats både i stora och små kommuner, i Sverige och utomlands".
  • Han tycker det är viktigt att börja bygga stad igen och läka zonplaneringens trasigheter. Människor och marknad vill ha mer stad, riktig stad, eller riktig by. Stadsbyggande är ingen uppfinnarverkstad – det finns ingen ”ny stad för den nya människan”. Det finns goda förebilder och erfarenheter att improvisera utifrån. 
    Hansastäder, bondbyar industristäder tog form efter sin tids näringar. Städer som vill överleva nu har att se över sin potential som scenografi för kunskaps- och upplevelsenäringarna. 
  • "En stad byggd för höga hastigheter, är en stad byggd för succé", sa en gång Le Corbusier. "En stad där vi vill stanna till, är en stad byggd för succé", tror jag, säger Torbjörn Einarsson.

Anders Eriksson har en bred 45 årig erfarenhet från plan-och byggområdet. Karriären innehåller erfarenheter från såväl arkitektkontor, entreprenadföretag, egen arkitektverksamhet, utlandsarbete, Länsstyrelse samt stadsarkitektskap i flera kommuner och städer, nu senast 8 år i Järfälla kommun. ”Resan” mellan olika skalor – med erfarenhet av såväl detaljer som stads-och översiktsplanering har berikat och varit till stor nytta i många av de olika uppdragen.

Föreläsare

Profilbild för Anders C Eriksson

Anders C Eriksson Talare

Stadsplanerare

Anders C har en bred 45 årig erfarenhet från plan-och byggområdet. Karriären innehåller erfarenheter från såväl arkitektkontor, entreprenadföretag, egen arkitektverksamhet, utlandsarbete, Länsstyrelse samt stadsarkitektskap i flera kommuner och städer, nu senast 8 år i Järfälla kommun. ”Resan” mellan olika skalor – med erfarenhet av såväl detaljer som stads-och översiktsplanering har berikat och varit till stor nytta i många av de olika uppdragen.

Profilbild för Torbjörn Einarsson

Torbjörn Einarsson Talare

Arkitekt SAR MSA

Efter tio år hos Ralph Erskine startade han med sina kollegor Arken Arkitekter AB. Förut i Arkitekturs, nu i PLANs redaktionskommitté. 6 år i SARs Tävlingsnämnd, 8 år i Boverkets Stadsmiljöråd.

Profilbild för Agneta Persson

Agneta Persson Moderator

Head of Energy and Sustainable Cities Nordic Region
Anthesis Group

Agneta arbetar som Head of Energy and Sustainable Cities Nordic Region på Anthesis Group. Agneta har en gedigen erfarenhet av arbete med hållbara städer, och hon är en av Sveriges ledande experter inom hållbara energisystem och styrmedel för effektivare energianvändning. Agneta har genom åren genomfört ett stort antal energi- och hållbarhetsprojekt, såväl nationella som internationella. Några av de svenska projekten handlar om stadsdelarna Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, Brunnshög i Lund, H+ i Helsingborg, Östra Sala Backe i Uppsala och Lilljansberget i Umeå.