Sociala aspekter för avfallshantering i samhällsplaneringen - Avfall i regional planering - ett framtidsperspektiv Har passerat
Onsdag 11 oktober 2017 16:00 - 17:00 RUM 21
Talare: Elisabet Höglund, Malin Söderlund, Sarah Isaksson
Moderator: Agneta Persson
Spår: H - Stadsutveckling & samhälle
Sociala aspekter för avfallshantering i samhällsplaneringen
Malin Söderlund, miljöutredare och Sarah Isaksson, strateg social hållbarhet
Avfallshanteringen ökar i komplexitet och tar därmed också mer plats, samtidigt som vi blir fler människor som ska få plats på samma yta. Det finns en outforskad potential mellan å ena sidan avfallshanteringens behov av ytor och platser och å andra sidan samhällsplaneringens mål om att skapa socialt hållbara samhällen. Här får du reda på hur avfallshanteringen kan bidra till den sociala hållbarheten i samhällsplaneringen. Bland annat genom att höra hur en social konsekvensanalys, kopplad till avfallsplanens mål och delmål, ger fokus på människan och hens behov ur ett socialt perspektiv.
Sara Isaksson är strateg social hållbarhet arbetar med social hållbarhet inom planering- och byggprocessen och vill vara med och bygga socialt hållbara och rättvisa samhällen. Det betyder att människan och hennes närmiljö och vardagsliv är i fokus. En stor del i Sarahs arbete är att belysa olika målgruppers behov och koppla det till platsers kvaliteter och egenskaper. Sarah arbetar med verktyg så som Social konsekvensanalys och medborgardialoger.
Malin Söderlund, Miljöutredare, arbetar med avfallshantering inom bland annat fysisk planering. I sitt arbete strävar hon efter en hållbar avfallshantering där förebyggande av avfall men även materialåtervinning är viktiga mål. För att nå dit anser Malin att det är viktigt att se till människan och hens behov. En stor del av Malins arbete innebär att tillsammans med kommuner utveckla deras avfallsarbete genom exempelvis framtagande av avfallsplaner eller utredningar för att hitta bra lösningar för avfallshanteringen.
Avfall i regional planering - ett framtidsperspektiv
Elisabet Höglund, hållbarhetskonsult
Avfallshantering är en av de grundläggande tekniska infrastrukturerna i ett samhälle för att undvika olägenhet för människors hälsa och miljön. Avfall har också stor potential att bli nya resurser i form av produkter, material och energi. Därför har avfallshanteringens utformning stor betydelse för hur hållbart ett framtida samhälle är. Det här föredraget lyfter fram strategier för samhällsplanering när det gäller avfall på regional och kommunal nivå, och sätter dessa i ett 2050-prespektiv för Stockholmsregionen.
Elisabet Höglund, hållbarhetskonsult, har mer än 15 års erfarenhet av hållbarhetsfrågor på systemnivå i flera olika branscher och på Naturvårdsverket. Hon intresserar sig mycket för resurseffektivitet och cirkulär ekonomi. De senaste åren har hon arbetat med avfall i samhällsbyggande och i samhällsplanering. Elisabet har också jobbat med att utveckla metoder för att förebygga avfall.
Föreläsare
Elisabet Höglund Talare
Hållbarhetskonsult
Tyréns AB
Elisabet Höglund, hållbarhetskonsult, har mer än 15 års erfarenhet av hållbarhetsfrågor på systemnivå i flera olika branscher och på Naturvårdsverket. Hon intresserar sig mycket för resurseffektivitet och cirkulär ekonomi. De senaste åren har hon arbetat med avfall i samhällsbyggande och i samhällsplanering. Elisabet har också jobbat med att utveckla metoder för att förebygga avfall.
Malin Söderlund Talare
Miljöutredare
Tyréns
Malin arbetar med avfallshantering inom bland annat fysisk planering. I sitt arbete strävar hon efter en hållbar avfallshantering där förebyggande av avfall men även materialåtervinning är viktiga mål. För att nå dit anser Malin att det är viktigt att se till människan och hens behov. En stor del av Malins arbete innebär att tillsammans med kommuner utveckla deras avfallsarbete genom exempelvis framtagande av avfallsplaner eller utredningar för att hitta bra lösningar för avfallshanteringen.
Sarah Isaksson Talare
Strateg social hållbarhet
Tyréns AB
Sarah Isaksson arbetar med social hållbarhet inom planering- och byggprocessen och vill vara med och bygga socialt hållbara och rättvisa samhällen. Det betyder att människan och hennes närmiljö och vardagsliv är i fokus. En stor del i Sarahs arbete är att belysa olika målgruppers behov och koppla det till platsers kvaliteter och egenskaper. Sarah arbetar med verktyg så som Social konsekvensanalys och medborgardialoger.
Agneta Persson Moderator
Head of Energy and Sustainable Cities Nordic Region
Anthesis Group
Agneta arbetar som Head of Energy and Sustainable Cities Nordic Region på Anthesis Group. Agneta har en gedigen erfarenhet av arbete med hållbara städer, och hon är en av Sveriges ledande experter inom hållbara energisystem och styrmedel för effektivare energianvändning. Agneta har genom åren genomfört ett stort antal energi- och hållbarhetsprojekt, såväl nationella som internationella. Några av de svenska projekten handlar om stadsdelarna Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, Brunnshög i Lund, H+ i Helsingborg, Östra Sala Backe i Uppsala och Lilljansberget i Umeå.