Digitala möjligheter som stöd i den nära vården Har passerat
Tisdag 17 maj 2022 15:30 - 17:00 A2
Workshop leaders: Emma Spak, Erica Sandberg, Eva Lindholm , Lisbeth Löpare Johansson, Patrik Sundström, Sven-Åke Svensson
Spår: Workshops / fördjupning, Nära vård
För att delta i denna workshop så måste du göra en intresseanmälan genom att klicka på knappen "Boka"
Du måste har köpt konferenskort och vara inloggad för att kunna boka.
Syftet är att säkerställa att det blir en bra sammansatt grupp. Huvudprincipen är dock att först anmäld får plats.
Workshopledaren kommer att meddela om du blir antagen
Endast fysiskt deltagande är möjligt.
Digitalisering bär med sig stora möjligheter att stödja omställningen till Nära vård när det gäller att skapa förutsättningar för individer att vara aktiva medskapare, kunna ta ansvar för sin egen hälsa och vara delaktig i en sammanhållen vård och omsorg. Samtidigt är möjligheterna stora för alla aktörer kring individen som ska kunna arbeta proaktivt, hälsofrämjande och ha förutsättningar att ge bästa möjliga vård och omsorg.
Men vilka områden är egentligen de mest prioriterade och var finns det största värdet för individer och medarbetare? Och hur tar vi oss från ett nuläge till ett nyläge där digitaliseringen stödjer en önskad fokusförflyttning a) från organisation till person och relation, b) från passiv mottagare till aktiv medskapare, c) från reaktiv till proaktiv och hälsofrämjande, d) från isolerade vård- och omsorgsinsatser till sammanhållet utifrån personens fokus.
Under workshopen kommer vi i mindre grupper diskutera grundprinciper för att på bästa sätt ta vara på digitaliseringens potential i omställningen till Nära vård, exempelvis:
- Det som kan göras av patienten (personen) ska kunna göras av patienten
- Starta med det digitala, addera det fysiska vid behov - “Digital först fysiskt om det behövs”
- Låt den “nya vårdformen” växa så att det stärker det befintliga hälso- och sjukvårdssystemet
Vi kommer också fördjupa oss i ett antal områden där det finns extra stort behov, nyttor och möjligheter att med digitalisering stödja omställning till Nära vård:
Varmt välkommen till en konstruktiv workshop om digitala möjligheter som stöd i omställningen till Nära vård!
Språk
Svenska
Ämne
Future Health and Social Care
Seminarietyp
On site only
Föreläsningssyfte
Other
Kunskapsnivå
Intermediate
Målgrupp
Management/decision makers
Organizational development
Technicians/IT/Developers
Care professionals
Healthcare professionals
Patient/user organizations
Nyckelord
Benefits/effects
Welfare development,
Patient centration
Management
Usability
Föreläsare
Emma Spak Workshop leader
Sektionschef, Avdelningen för vård och omsorg
Sveriges Kommuner och Regioner
Erica Sandberg Workshop leader
Digitaliseringsstrateg
Västra Götalandsregionen
Arbetar på Koncernstab digitalisering, koncernkontoret Västra Götalandsregionen. Fokus hälsa, och interaktion invånare och patient. Klinisk bakgrund hälso- och sjukvård. Arbetat i flera olika strategiska uppdrag och roller.
Eva Lindholm Workshop leader
Lisbeth Löpare Johansson Workshop leader
Samordnare Nära vård
SKR
Lisbeth Löpare Johansson är samordnare för Nära vård på SKR. Uppdraget innebär att samordna SKRs stöd till regioner och kommuner i omställningen till Nära vård och samverkan med regeringskansliet och myndigheter. Lisbeth har mer än 25 -års erfarenhet av hälso- och sjukvårdsfrågor på systemledningsnivå och kommer närmast från en tjänst som utvecklingsdirektör i Region Norrbotten.
Patrik Sundström Workshop leader
Chief Digital Officer
Sveriges Kommuner och Regioner
Patrik Sundström är ledare med lång erfarenhet av policyutveckling på nationell nivå. Ledde i flera år SKR:s arbete med digital hälsa och har ansvarat för etableringen av Vision ehälsa 2025. Är sedan 2020 SKR:s digitaliseringschef med övergripande ansvar för digitalisering i offentlig sektor och i den rollen en del av SKR:s ledningsrupp.
Sven-Åke Svensson Workshop leader
E-hälsostrateg
Region Jönköpings län
Som e-hälsostrateg har jag ett långsiktigt och övergripande ansvar att driva e-hälsofrågor både regionalt och nationellt. Att se till helheten och hur olika e-tjänster och verksamhetssystem ska fungera tillsammans på så optimalt sätt som möjligt. Omvärldsbevakning, kartläggning och analys inför beredning och framtagande av beslutsunderlag. I rollen ingår att omsätta beslut till riktlinjer, strategier och handlingsplaner samt delta i regionala och nationella styrgrupper. Identifiera aktuella och framtida behov samt funktionella gap i e-tjänster och system. Övergripande utredningar och förändringsledning vid införande av nya tjänster och vid innovationsprojekt.