Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg
Profilbild för Tidningsdöden och demokratin

Tidningsdöden och demokratin Har passerat

Tisdag 7 december 2021 12:30 - 13:30 G2

Moderator: Johan Berggren
Paneldeltagare: Arne Müller, Hanna Nyberg, Robert Olsson

Det svenska medielandskapet har kraftigt förändrats de senaste tio åren. Konkurrens från sociala media, färre prenumerationer och minskade annonsintäkter har tvingat lokaltidningar till stora förändringarna och i många fall har den lokala avisen helt lagts ned.
Hur påverkas demokratin när de som ska granska makten utarmas? Kan sociala media ersätta de lokaltidningarnas roll? Är mediestödet anpassat efter situationen och hur klarar de nya, digitala uppstickarna sitt demokratiuppdrag?

Arrangör(er)

Föreningen Ordfront

Form

Seminarium

Språk

Svenska

Ämnestaggar

Shrinking space
Teori

Föreläsare

Johan Berggren Moderator

Arne Müller Paneldeltagare

Frilansjournalist och författare baserad i Umeå. Müller bevakar främst utvecklingen inom den svenska gruvindustrin ur ett miljöperspektiv.

Müller har bland annat studerat nationalekonomi på Umeå Universitet och i mitten av 80-talet började han arbeta som journalist på Västerbottens-Kuriren. Mellan åren 2001- 2017 arbetade Müller på Sveriges Television i Umeå, där han bland annat varit reporter, researcher och redaktör för Västerbottensnytt. Arne Müller har tilldelats Västerbotten-Kurirens journalistpris år 2014 samt föreningen Grävande journalisters pris Guldspaden år 2016 för sin research inom gruv- och vindkraftbranschen.

Hanna Nyberg Paneldeltagare

Hanna Nyberg är journalist vid SVT Nyheter Väst i Göteborg. Dessutom är Nyberg ordförande i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp och ledamot i Journalistförbundets förbundsstyrelse. Hon har tidigare varit klubbordförande för SVT i nästan 5 år, samt bolagsstyrelserepresentant.

Nyberg har ett långt CV av media-erfarenhet, bland annat har hon vikarierat på P4 Blekinge, Kvällspasset i P3, Ekot, P4 Göteborg, Göteborgs-Posten samt med en del program för Uppdrag Granskning.

Profilbild för Robert Olsson

Robert Olsson Paneldeltagare

Vd Utgivarna och och styrgruppsordförande Medier & demokrati

Robert Olsson har en lång karriär inom media i ryggen. Olsson har bland annat haft chefsroller hos både SVT och TV4, exempelvis programredaktör. Vidare har han även varit reporter på diverse välkända tidningar, däribland Göteborgs-posten, GT, Bohusläningen och Svenska Dagbladet. För tillfället är Olsson Utgivarnas VD. Utgivarna jobbar för att bland annat stärka tryck och yttrandefriheten i Sverige. Olsson sitter även som ordförande i Medier och Demokratis styrgrupp, vilket är en samverkansplattform som har fokus på att stärka demokrati, journalistiken och det offentliga samtalet.