Tandsköterskans historia Har passerat

Onsdag 14 november 2018 14:00 - 14:45 J2

Föreläsare: Louise Ericson

I början på 1900-talet fanns inte tandsköterskor. Det var husan som diskade instrumenten efter dagens slut och hon öppnade dörren och tog emot patienterna. 

Statliga Tandläkarinstitutet startar tandläkarutbildning 1898 och en tandsköterska finns där. 1923 flyttar institutet till Holländargatan och där startas en tandsköterskeutbildning. 

Tandläkare Dr Edmund Kells i New Orleans var en pionjär som anställde kvinnliga hjälpkrafter i sin praktik år 1885 och utvecklade deras arbetsuppgifter.

Svenska Tandsköterskeförbundet bildades 1943 som arbetade flitigt för professionalisering av yrket och sedermera med utbildningsfrågor. Projektet Nordplus, i samarbete med Norge och Danmark, blev en plan för tandsköterskans yrke 2025.

Seminariet arrangeras i samverkan med

Svensk Förening för Odontologiens Historia

Programblock

Yrke och klinik

Språk

Svenska

Målgrupp

Tandläkare, Tandsköterska, Tandhygienist, Studerande, Hela teamet

Ämnesområde(n)

Historia

Odontologiska poäng

0

Icke odontologiska poäng

0.75

Föreläsare

Louise Ericson Föreläsare

Tandläkare

Tandläkarexamen 1974 i Stockholm. Haft mottagning inom Praktikertjänst 1979-2015. Har bl.a. varit ledamot i Tandläkarförbundets styrelse och ordf. för Fortbildnings-rådet. Är nu ordförande I Svenska Tandläkare-Sällskapets Museinämnd och i Svensk Förening för Odontologisk Historia.