Banner

Lättläst - en mänsklig rättighet?

Fredag 10 november 2017 14:00 - 14:30 Stora scen

Föreläsare: Torsten Bengtsson

Torsten Bengtsson är en barn- och ungdomsförfattare som har skrivit många böcker. Han arbetar också som specialpedagog. Under många år har han arbetat med elever som har haft det svårt att klara sin skolgång. Han menar att en god läsförståelse är bland det viktigaste vi har med oss i livet. Hur gör han då för att stödja de här eleverna att bli goda läsare? Är det en mänsklig rättighet att ha tillgång till lättlästa böcker? 

Den lättlästa boken Alla bär på en historia, skriven av 20 personer som är nya i Sverige, kommer att uppmärksammas på seminariet. Berättelserna är nertecknade av författaren Torsten Bengtsson. De har fått berätta sin historia och skriva om sitt liv och hur det har förändrats genom att de har kommit till ett nytt land med ett nytt språk och en annan kultur. Vissa minnen kan vi känna igen oss i, som minnet av den allra första skoldagen. Oavsett vem vi är eller varifrån vi kommer delar vi många upplevelser.

Missa inte heller att träffa deltagarna från det välbesökta språkcaféet från Öxnehaga bibliotek i anslutning till seminariet! Biblioteksambassadören Seyde Aslan leder språkcafét och blev nyligen uppmärksammad hos kungen och drottningen för sina insatser. Torsten kommer att medverka på caféet efter seminariet.

Samarrangör: Regionsbiblioteket Region Jönköpings län

 

 

 

Arrangör(er)

Jönköpings bibliotek

Undertema

Vad är mänskliga rättigheter?

Form

Miniseminarium

Språk

Svenska

Teckenspråkstolkning

Nej/No

Föreläsare

Torsten Bengtsson Föreläsare

Torsten Bentsson är en barn- och ungdomsförfattare. Han arbetar också som specialpedagog. Under många år har han arbetat med elever som har haft det svårt att klara sin skolgång. Han menar att en god läsförståelse är bland det viktigaste vi har med oss i livet. Hur gör han då för att städja de här eleverna att bli goda läsare? Är det en mänskligt rättighet att ha tillgång till lättlästa böcker?