Banner
100 una luz por la paz

40. Backlash eller framsteg för jämställdheten i Colombia?

Torsdag 9 november 2017 16:30 - 17:30 Konferensrum 19

Föreläsare: Claudia Mejia, Viviana Machuca
Moderator: Annette Lyth
Workshop leader: Sofia Nordenmark

Fredsavtalet som Colombias regering och FARC undertecknade under hösten 2016 har beskrivits som en stor framgång för kvinnors rättigheter och medvetenheten om att jämställdheten måste öka om hållbar fred ska kunna skapas i Colombia. I fredsavtalet beskrivs kvinnor som aktörer i konflikten som är avgörande för en hållbar fred.

Men när Colombias befolkning skulle folkomrösta om avtalet inleddes en massiv kampanj mot fredsavtalet där genus- och jämställdhetsaspekterna lyftes fram. Avtalet beskrevs som att det hotade grunden för det Colombianska samhället. Man påstod att regeringen ville avskaffa den heterosexuella familjen och undervisa barn i skolor på ett sätt som skulle göra dem till homosexuella. Detta var naturligtvis inte sant, men bara det faktum att ordet genus nämndes i fredsavtalet gjorde det till sprängstoff. Nejsidan vann med en knapp marginal i folkomröstningen. Efter det antogs fredsavtalet trots det av kongressen.

Har Colombia drabbats av en backlash vad det gäller kvinnors rättigheter, eller var det som hände i samband med folkomröstningen ett utbrott av motstånd utan stark bas? Kvinnoorganisationen Sisma Mujer och fredsnätverket Dipaz samtalar om dessa frågor.

Arrangör(er)

Fonden för mänskliga rättigheter/Colombiagruppen

Undertema

Mänskliga rättigheter i världen

Form

Seminarium

Språk

Svenska, Spanska

Teckenspråkstolkning

Nej/No

Föreläsare

Claudia Mejia Föreläsare

Advokat och generalsekreterare för Sisma Mujer. Hon reser till Sverige som representant för det nationella nätverket för kvinnor.

Viviana Machuca Föreläsare

DiPaz

Viviana Machuca, representerar det ekumeniska fredsnätverket DiPaz, som bygger en motkraft mot konservativa religiösa aktörer. Dipaz, verifierar genomförandet av fredsavtalet samt medföljer de försonings ceremonier som staten och FARC genomför.

Annette Lyth Moderator

100 open uri20171005 8136 eptuqq

Sofia Nordenmark Workshop leader

Svenska kyrkan internationellt arbete

Sofia Nordenmark är människorättsjurist och arbetar vid Svenska kyrkans internationella arbete.