Huvudbild för Vitalis 2022
Profilbild för Vår förmåga att lösa samhällsproblem har minskat - vad beror det på och vad kan vi göra åt det?

Vår förmåga att lösa samhällsproblem har minskat - vad beror det på och vad kan vi göra åt det? Har passerat

Tisdag 17 maj 2022 10:30 - 11:20 F1

Föreläsare: Anders Ekholm, Ina Caesar

Spår: Införande / förändringsledning

Sverige är en av världens mest framgångsrika välfärdsstater. 1900-talet gav en aldrig skådad välfärdsökning till de breda folklagren. Vi hade en administration som effektivt identifierade och löste samhällsproblem. Sedan några decennier har vi samhällsproblem som vi inte lyckas lösa - Tvärtom är det många problem som trots åtgärder blir värre. Klimatet, gängkriminalitet, skolresultat, ojämlikhet i hälsa är sådan exempel som vi säger oss vilja lösa men som faktiskt blir lite värre år från år.

I detta seminarium presenteras en förklaringsmodell till varför vi inte lyckas lösa problemen idag, när vi var så effektiva för 50-år sedan.


Språk

Svenska

Ämne

Change Management

Seminarietyp

Live

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Introductory

Målgrupp

Management/decision makers
Politicians
Organizational development

Nyckelord

Management
Municipality

Föreläsare

Profilbild för Anders Ekholm

Anders Ekholm Föreläsare

Senior Rådgivare
Institutet för Framtidsstudier

Anders Ekholm är framtidsforskare med inriktning på välfärd och teknologiförändring. Han har i olika roller skrivit om framtidens vård- och omsorg, och hur demografiska, värderingsmässiga förändringar tillsammans med en snabb teknologisk utveckling driver på utvecklingen.

Profilbild för Ina Caesar

Ina Caesar Föreläsare

PhD

Ina Caesar har arbetat som hjärnforskare i ungefär tio år, både i Sverige och i New York City. Hon har varit med och startat eller drivit ett flertal forsknings- och entreprenörskapsorganisationer, både i Sverige och internationellt. Senast ledde hon ett Regeringsuppdrag om datadrivna analyser och implementering av förändrade arbetsmetoder på Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Nu arbetar hon med en forskningsförstudie om optimal reglering i komplexa system samt konsultverksamhet ihop med Anders Ekholm.