Huvudbild för Vitalis 2022
Profilbild för Cancerrehabilitering - motivation, kunskap och ökat välmående

Cancerrehabilitering - motivation, kunskap och ökat välmående Har passerat

Torsdag 19 maj 2022 09:30 - 10:00 A5

Föreläsare: Fredrik Nilsson, Margareta Haag, Martin Bråkenhielm, Ulrika Sandén

Världshälsoorganisationen (WHO) beskriver rehabilitering i ord av deltagande, optimering av funktioner och minskning av upplevda hinder. Svensk hälso- och sjukvård framhåller att allas rätt till vård och hälsa så långt som möjligt bör utformas och genomföras i samråd med patienten. Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering skriver som första mening “Alla patienter med cancer bör erbjudas cancerrehabilitering under hela vårdprocessen”, men ändå erbjuds endast 20% någon form av rehabilitering via vården (CancerRehabRapporten 2019). Genom vår satsning Together for Life ändrar vi på detta och vår målsättning är att bidra till att Sverige uppfyller rehabiliteringsmålen gällande cancer.


Vi kommer att presentera en lösning med och för patienter och närstående som inkluderar mentorskap, utbildning, interaktion och gemenskap, en förstärkt användarupplevelse där all verksamhet är forskningsförankrad. Grunden för Nuets förnöjsamhet är att skapa välmående genom tekniker för att återvända till nuet, och i nuet finns nästan alltid något man kan göra för att må bättre. Genom altruism där man hjälper någon annan, så mår man själv bättre. Mental förberedelse och uppdelning av tid ger patienten och anhöriga bättre förutsättningar att hantera väntan, och stöd och information till anhöriga kan bryta den upplevde ensamheten. Det finns även möjligheter att skapa ett digitalt rum/forum med svart humor där man tillsammans med andra kan skratta åt eländet.

Genom ett starkt patient- och närståendefokus, tillsammans med den senaste forskningen och kunskapen, skapas en miljö med en teknisk lösning och ett arbetssätt som kommer att öka kunskapsnivån, glädjen och välmåendet i cancerrehabiliteringen på kort och lång sikt.

Språk

Svenska

Ämne

Future Health and Social Care

Seminarietyp

Live

Föreläsningssyfte

Tools for implementation

Kunskapsnivå

Intermediate

Målgrupp

Management/decision makers
Politicians
Organizational development
Purchasers/acquisitions/eco nomy/HR
Researchers
Students
Care professionals
Healthcare professionals
Patient/user organizations

Nyckelord

Actual examples (good/bad)
Benefits/effects
Education (verification)
Welfare development,
Patient centration
Management
Municipality
Innovation/research
Apps
Usability

Föreläsare

Profilbild för Fredrik Nilsson

Fredrik Nilsson Föreläsare

Professor
Lunds Universitet

Fredrik Nilsson är professor vid institutionen för Designvetenskaper vid Lunds universitet. Han forskar inom innovation, logistik och förnyelse bland annat inom hälso- och sjukvården. Han har författat ett antal rapporter och vetenskapliga artiklar kring behovet av en mer patientprocessorienterad vård. I projektet Digitalisering av organisatoriska mellanrum, finansierat av Familjen Kamprads stiftelse, forskar han på hur stärkandet av individers egenförmåga och kompetens kan bidra till en modern, inkluderande och samhällseffektiv hälso- och sjukvård.

Profilbild för Margareta Haag

Margareta Haag Föreläsare

Ordförande
Nätverket mot cancer

Margareta Haag är ordförande för Nätverket mot cancer – paraplyorganistion för cancerprofilerade patientorganisationer och närstående. Ordförande för Svenska Ödemförbundet – Intresseorganisation för personer med kroniska ödem (lymfödem, lipödem, Dercums sjukdom, vaskulära malformationer och venösa ödem).

Tidigare Executive Director för en internationell yrkesorganisation: The Federation of Biomedical Laboratory Science. Ledamot av Regeringens patientråd 2019-21, ledamot av arbetsgruppen för Precisionsmedicin/ATMP inom Regeringens innovationsprogram Hälsa och life science, ledamot av styrgruppen för All.Can.se, ledamot av Patientsamverkan 2.0, ledamot av Personrådet inom GPCC (Centrum för personcentrerad vård, Göteborgs universitet), styrelseledamot av Agenda för hälsa och välstånd, Forska!Sveriges medlemsförening, ledamot i styrgruppen för Nollvision Cancer, precisionshälsa och i styrgruppen för EUPATI Sweden samt i den nationella vårdprogramgruppen för cancerrehabilitering.

Lymfompatient sedan 1994. Lymfödempatient sedan 1995.

Profilbild för Martin Bråkenhielm

Martin Bråkenhielm Föreläsare

VD och grundare
Lifesify AB

Över 20 års erfarenhet och ansvaret för framtagandet av nästa generations lärplattform som Lifesify använder. Tillsammans med data från, och framstående personer inom lärande, psykologi, produktdesign, beteendevetenskap, spel och spelifiering har vi samlat årtionden av erfarenhet och kompetens i plattformen som ökar användarens motivation och kunskap.

Ulrika Sandén Föreläsare

Master Social Work, PhD student Innovation engineering Lunds Universitet
Lunds Universitet

Ulrika Sandén är socialarbetare och nydisputerad inom innovationsteknik vid Institutionen för designvetenskaper, Lunds universitet. Avhandlingen “The art of bouncing back. Patient perspective on living with cancer” bygger på teorin om Nuets förnöjsamhet kopplat till cancerpatienters egna upplevelser av att leva med cancer. Hon är en stark förespråkare för samarbete och inkludering. 2017 startade hon universitetskursen Patientperspektiv och egenförmåga som även spridits till Uppsala och Helsingfors universitet.