Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg
Profilbild för Mänskliga rättigheter + demokrati = Sant!

Mänskliga rättigheter + demokrati = Sant! Har passerat

Måndag 6 december 2021 10:30 - 11:30 Kongresshallen

Moderator: Anna Wigenmark
Paneldeltagare: Barakat Ghebrehawariat, Elena Namli, Maria Leissner

Årets tema på Mänskliga Rättighetsdagarna är Mänskliga rättigheter + demokrati = Sant! Men är det så självklart? Hur hänger mänskliga rättigheter och demokrati ihop egentligen? Vissa rättigheters koppling till demokrati kan kännas självklara - yttrandefrihet, diskrimineringsförbudet, åsiktsfrihet, rätt att ställa upp i val, rätt att rösta - men hur självklara är ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter i en demokrati?  Och upphör en demokrati att vara demokrati om den regim som styr landet kränker grundläggande mänskliga rättigheter? Även när regimen, till och med kränkningen har folkets, majoritetens, stöd?

Arrangör(er)

Föreningen Ordfront och Mänskliga Rättighetsdagarna

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper

Studenter vid högskola/universitet
Civilsamhälle
Intresserad allmänhet

Språk

Svenska

Tolkningsalternativ

Teckenspråkstolkas

Ämnestaggar

Global utveckling
Teori

Föreläsare

Anna Wigenmark Moderator

Generalsekreterare, Föreningen Ordfront

Barakat Ghebrehawariat Paneldeltagare

Barakat Ghebrehawariat som även kallas för ”Demokratiagenten” är opinionsbildare, föreläsare och utbildare. I sitt arbete lägger han sitt huvudsakliga fokus på normkritik, inkluderande kommunikation och antirasism i praktiken.

Ghebrehawariat är i grunden utbildad statsvetare, journalist och snart färdig med sina masterstudier i medie- och kommunikation. Utöver detta driver han förändringsbyrån Demokrateam, sitter i styrelsen för Orten.io och är ledamot i insynsrådet vid Nationalmuseum. Nyligen fick han dessutom uppdrag som expert i mångfalds- och rasismfrågor på TV4 Nyheter.

Elena Namli Paneldeltagare

Uppsala Universitet

Professor i teologisk etik vid Uppsala universitet sedan år 2013. Namli har tidigare föreläst om mänskliga rättigheter och systematisk teologi. År 2014 publicerade hon “Human Rights as Ethics, Politics and Law”, där syftet var att granska relationen mellan mänskliga rättigheter, rätt, etik och politik. Namli är dessutom president för föreningen Societas ethica som forskar inom etik.

I 7 års tid var Namli forskningsledare vid Centrum för Rysslandsstudier. I sin forskning har Namli analyserat rysk filosofi i relation till västerländskt tänkande. Hon har bland annat publicerat studien “Etikens ontologiska grund” samt “Kamp med förnuftet” som behandlar skepsis mot västerländsk rationalism.

Profilbild för Maria Leissner

Maria Leissner Paneldeltagare

Maria Leissner är för tillfället ambassadör i Benins huvudstad, men är placerad i Sverige. Leissner har ett långt politiskt liv bakom sig som började redan i 20-årsåldern, då hon bland annat var ordförande för Liberalernas ungdomsförbund (dåvarande Folkpartiets ungdomsförbund). Mellan åren 1995-1997 var Leissner partiordförande för Folkpartiet Liberalerna, efter att ha varit riksdagsledamot mellan åren 1985-1991.

Leissner har studerat vid Uppsala Universitet där hon läste internationella ekonomilinjen. Vidare har hon suttit som ordförande i en delegation som behandlade romska frågor, ambassadör i Guatemala samt ansvarat över ett internationellt demokratiseringsarbete som hölls i Bagdad i Irak.