Huvudbild för Kunskapsveckan
Profilbild för Malariaparasiten – en pytteliten och urgammal, men svårbesegrad motståndare/Ditt inre zoo - Vad händer när du får covid-19?

Malariaparasiten – en pytteliten och urgammal, men svårbesegrad motståndare/Ditt inre zoo - Vad händer när du får covid-19? Har passerat

Onsdag 3 november 2021 10:50 - 11:50 NO + datavet

Föreläsare: Ellen Bushell, Johan Henriksson

Spår: NO+datavet

Malariaparasiten – en pytteliten och urgammal, men svårbesegrad motståndare 

Malaria är en sjukdom som plågat mänskligheten sedan urminnes tider. Dess symptom finns beskrivna sedan begynnelsen av det skrivna ordet, på lertavlor från Mesopotamien, papyrus från Egypten och dokument från antikens Grekland. Malariaparasiten orsakar sjukdom genom att invadera och växa i våra röda blodceller, vilket orsakar dess karakteristiska cykliska feber som uppstår då de röda blodkropparna brister och släpper ut nästa generation av malariaparasiter i blodomloppet. 

Malariaparasiten är så liten att man inte kan se den utan mikroskop, men den har ändå haft en enorm inverkan på mänsklighetens historia. Vi har försökt utrota malaria sen 1950 talet och har inte ännu lyckats, varför? Tillsammans med Ellen Bushell får deltagarna titta på hur denna otroliga lilla parasit har påverkat människans DNA, lyckats utveckla resistens mot de malariamediciner vi bekämpar den med, och hur är det nu – har vi ett fungerande malariavaccin eller inte? Hon kommer också knyta an till de forskningsfrågor som dagens malariaforskare tacklar och till malariaforskningen i vår grupp på institutionen för molekylärbiologi vid Umeå Universitet. 

Ditt inre zoo - Vad händer när du får covid-19? 

Kroppen får hela tiden utstå attacker från virus och bakterier och har därför ett formidabelt försvarssystem. I det här föredraget vill Johan Henriksson ge en överblick över de många celler som är involverade när du råkat få i dig ett virus som SARS-CoV2 (covid-19).

Fokus på hans föreläsning kommer att ligga på T-celler och lymfocyter, och hur det går till när du blir immun.


Föreläsare

Profilbild för Ellen Bushell

Ellen Bushell Föreläsare

Ellen Bushell är malariaforskare vid Molecular Infection Medicine Sweden , MIMS, Institutionen för molekylärbiologi, Umeå Universitet.
ellen.bushell@umu.se

Profilbild för Johan Henriksson

Johan Henriksson Föreläsare

Johan Henriksson är forskare vid Institutionen för molekylärbiologi, Umeå universitet johan.henriksson@umu.se